Iranul și Turcia s-ar putea uni pentru a face război împotriva Israelului

Iranul și Turcia s-ar putea uni pentru a face război împotriva Israelului avertizează experții din Orientul Mijlociu


Prorocie împotriva lui Gog
1. Cuvîntul lui יהוה YaHWeH mi-a vorbit astfel:

2. „Fiul* omului, întoarce-te** cu faţa spre Gog din ţara lui Magog♦, spre stăpînul  Roşului, Meşecului♦♦ şi Tubalului, şi proroceşte împotriva lui!

3. Şi spune: „Aşa vorbeşte יהוה YaHWeH: „Iată, am necaz pe tine, Gog, stăpînul Roşului, Meşecului şi Tubalului!

4. Te voi* tîrî şi-ţi voi pune un cîrlig în fălci; te voi scoate, pe tine şi toată oastea ta, cai şi călăreţi, toţi** îmbrăcaţi în chip strălucit, ceată mare de popor, care poartă scut şi pavăză şi care toţi mînuiesc sabia;

5. împreună cu ei voi scoate pe cei din Persia, Etiopia şi Put, toţi cu scut şi coif:

6. Gomerul* cu toate oştile lui, ţara Togarmei,** din fundul miazănoaptei, cu oştile sale, popoare multe împreună cu tine!

7. Pregăteşte-te*, dar, fii gata, tu şi toată mulţimea adunată în jurul tău! Fii căpetenia lor! 

Ezechiel 38: 1..7

Conform mai multor experți din Orientul Mijlociu, noțiunea de invazie comună a Israelului de către Iran și Turcia este un scenariu realist.

Conform analizei corespondentului Jpost, Seth Franzman, atât Ankara, cât și Teheran au cooperat în diferite conflicte din Orientul Mijlociu, inclusiv opoziția lor față de implicarea americană în Siria, precum și lupta împotriva grupărilor disidente kurde. Odată rivali, acum împărtășesc aceiași ură față de Israel, combinată cu sprijinul Hamasului și Hizballah, care s-ar putea traduce într-un front unit într-un potențial război împotriva Israelului.

Franzman observă o întâlnire la nivel înalt între ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif și oficialii turci, unde primul a cerut ca Ankara să ajute Iranul să lupte împotriva sancțiunilor. În schimb, Teheranul ar sprijini eforturile turcești în Libia pentru a-și asigura drepturile de foraj offshore.

Alte incursiuni coordonate între cele două țări musulmane includ o luptă comună împotriva grupărilor rebele kurde din nordul Irakului. IRGC, pe care Washingtonul o consideră ca o organizație teroristă, se coordonează în prezent cu Turcia pentru a lupta împotriva amenințărilor „teroriste” din „regiunea Kurdistanului irakian”, conform Știrilor Tasnim din Iran.

Dar eforturile comune Iran-Turcia în Irak ar putea fi redirecționate către Israel, avertizează Franzman. Un exemplu este modul în care Ministerul Afacerilor Religioase din Turcia a amenințat să mobilizeze comunitatea musulmană împotriva Israelului pentru a proteja Ierusalimul împotriva anexării. Sentimente similare au fost auzite și de la Teheran, deoarece liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a cerut „rezistență armată” împotriva Israelului pe 21 mai 2020.

De asemenea, Franzman remarcă modul în care Hamas este finanțat în prezent de Qatar, susținut de turci, iar cele două tări mențin legături diplomatice foarte strânse.

Franzman, remarcă și alte colaborări între Turcia și Iran, care includ o antipatie împărtășită față de Israel și Arabia Saudită. Ambele sunt aliate cu Qatar și Hamas. Amândouă țări doresc un rol scăzut al SUA în Siria. Teheranul a fost de acord ca în schimbul sprijinului pentru sancțiunile impuse împotriva lor, Republica Islamică va presiona disidenții kurzi în Iran, în timp ce se coordonează cu Turcia în Irak.

Menționând că atât Turcia, cât și Iranul au nevoie de o altă cauză pentru a strânge sprijinul popular atât acasă, cât și în regiune pentru o alianță de eliberare a Ierusalimului pe viitor.

Dr. Mordechai Kedar, lector principal la Departamentul de limba arabă de la Universitatea Bar-Ilan, a remarcat că Turcia și Iranul s-au opus diametral din cauza diferențelor lor religioase, Iranul fiind puternic Șiit și Turcia fiind puternic Sunnită.

„Uneori, sunitii și șiiții cooperează împotriva unui inamic comun”, a spus dr. Kedar, menționând că Iranul este fanatic Shia care finanțează Hamas, Hizballah și Jihadul Islamic fanatic sunni, împotriva Israelului, considerat diavolul mic și SUA diavolul mare. “

Dr. Kedar a subliniat că Rusia a fost un jucător major în acest joc complicat.

"Rusia este aliată cu Khalifa Haftar în Libia", a spus dr. Kedar. „Acest lucru pune Turcia împotriva Rusiei, deoarece Erdogan lucrează pentru a-l da jos de la putere. Erdogan îi ajută și pe rebelii din Siria care încearcă să-l dea jos pe Bashar al Assad, pe care Rusia îl susține. "

„Erdogan s-a pus într-adevăr într-o poziție dificilă în ceea ce privește Rusia, deoarece crede că este mai puternic decât Putin. Dintr-un motiv similar, Erdogan a antagonizat SUA cumpărând echipamente militare ruse și făcând intervenții la Putin, în ciuda faptului că este membru NATO. 

Erdogan vede toate conflictele interne din SUA și consideră că aceasta este oportunitatea de ai da peste nas la Trump și de a profita de această vreme în timp ce Trump nu poate face față cu nimic, cu excepția a ceea ce are pe farfuria lui în acest moment. "

„Turcia și Iranul se văd ca un front puternic unificat, care poate sta împotriva oricărei alte țări din lume, indiferent dacă este Rusia, SUA, Israel sau Arabia Saudită.”

Dr. Kedar a menționat că Libia joacă un rol cheie în această alianță Iran-Turcia.

"Intr-un cuvant; Gaz ”, a spus dr. Kedar. „În urmă cu două luni, a existat un acord între Turcia și Libia cu privire la gazele naturale din Marea Mediterană. Acordul turc încearcă să îndepărteze acordurile dintre Israel, Cipru și Egipt, care au fost deja de acord cu împărțirea aceleiași rezerve de gaz. Această rezervă de gaz este uriașă, iar implicațiile politice sunt și mai mari. ”

„Rețineți că cei mai mari jucători de pe piața mondială a gazelor naturale sunt Iranul, Qatarul și Rusia. Există două coaliții separate și opuse, cu interese și acorduri cu privire la rezerva de gaz. ”

„Deci, chiar dacă Iranul și Turcia nu se plac, ele au un interes comun pentru gaz. Dar, de îndată ce sunt împreună pe interesul comun al rezervelor de gaz, o preocupare globală, această alianță poate fi folosită pentru alte interese „mai mici” precum Ierusalimul și Israel. ”

Dr. Efrat Aviv, lector principal la Departamentul de Studii din Orientul Mijlociu la Universitatea Bar Ilan și expert pentru Turcia, a sugerat că ar fi înșelător să descrie relația dintre Turcia și Iran ca o alianță.

El a menționat că Imperiul Otoman, întruparea anterioară a Turciei și Imperiul Persan, întruparea anterioară a Iranului, au fost în război de peste 300 de ani, întinzându-și în sfârșit brațele în anii 1820. Conflictul dintre aceste două țări uriașe care împărtășesc o luptă a frontierei a început sub domnia lui Ismail I, care a unificat Iranul ca imperiu șiit, creând ceea ce ar putea părea un conflict ireconciliabil cu otomanii sunni spre vest.

„Aceste granițe și diferențe există și astăzi”, a spus dr. Aviv. „Au fost întotdeauna și sunt încă în conflict în legătură cu hegemonia regiunii și a lumii islamice. În timp ce Arabia Saudită este liderul lumii sunnite în dreapta sa, Turcia și Iranul sunt amândoi musulmani, dar nu sunt arabi. Au fiecare aproximativ 82 de milioane de oameni și militari foarte mulți. Acest lucru îi pune în conflict direct. Acest lucru îi stabilește, de asemenea, în contradicție cu Israelul; singura altă entitate non-arabă din regiune. ”

„În ciuda diferențelor și a istoriei lor, cele două țări au avut ocazional relații bune, în funcție de interesele lor de atunci.”

„Pentru economie și comerț, Iranul și Turcia se pot înțelege destul de bine”, a spus dr. Aviv. „În cultura turcă, nu există „ prieteni ”. Există doar interese comune. Acest lucru este valabil mai ales pentru puterile străine. Ei au o expresie că nu există un prieten pentru turc decât un alt turc. Există acorduri, agende și obiective, dar nu există alianțe reale. Aceasta a permis Turciei să rămână în afara celui de-al Doilea Război Mondial până la sfârșitul ei. Acest lucru le permite să fie membri ai NATO, dar totuși să cumpere echipamente militare ruse atunci când li se potrivește.

„Chiar și după sute de ani de război cu Iranul, ei pot fi de acord să lucreze cu Iran împotriva unui inamic comun.”

„Ce înseamnă acest lucru pentru SUA, Israel și alte țări este că, chiar dacă Turcia nu este un inamic, chiar dacă lucrează cu tine chiar acum, dacă interesele lor cer brusc, pot deveni peste noapte dușmanii tăi .”


Articol scris de Adam Eliyahu Berkowitz în28 iunie 2020 pentru Breaking Israel News.

Au contribuit la acest articol David Sidman și Ioan O.

Shalom Israel !!!

Articole relaționate :

http://israel-shabbat-shalom.blogspot.com/2014/03/un-cirlig-in-falci-pentru-gog-din-tara.html

http://israel-shabbat-shalom.blogspot.com/2017/12/israel-cipru-grecia-si-italia-semneaza.html

http://israel-shabbat-shalom.blogspot.com/2015/12/proiectul-mamut-al-lui-netanyahu-egipt.html

Comentarii

  1. Problema nu e problema ci atitutdinea ta fata de problema te defineste cine esti cu adevarat.Situatia asta complexa pentru unii o pot rezolva foarte simplu printr-o miscare intoarsa.Angajati un ganditor si va scoate Israelul din aceasta amenintare.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)