Israel, Cipru, Grecia și Italia semnează un memorandum privind gazoductul EastMed

Israel, Cipru, Grecia și Italia semnează un memorandum privind gazoductul EastMed

Miniștrii energiei din Cipru, Grecia, Israel și un reprezentant al Italiei, au semnat la Nicosia un memorandum de înțelegere pentru cooperarea dintre cele patru țări privind construcția  gazoductului EastMed.

Cei patru semnatari la întâlnirea lor au confirmat intenția de a coopera pentru a permite și să încurajeze dezvoltarea de proiecte ca o „opțiune viabilă și strategică“ și un interes deosebit pentru ambele state producătoare de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE), în conformitate cu o declarație comună.

Inițiativa proiectului EastMed, care sa născut la sfârșitul anului 2014, este de a stabili o conductă submarină între Israel și Cipru și apoi să o extindă în Grecia și Italia.

Acesta prevede o lungime de peste 1.300 de kilometri și o capacitate de 16.000 de milioane de metri cubi de gaz pe an.

Potrivit declarației proiectul „va asigura o rută directă la export pe termen lung din Israel și Cipru în Grecia, Italia și alte piețe europene, consolidând astfel securitatea aprovizionării în UE și promovarea în același timp a concurenței dintre diferiții furnizori de gaze ".

De asemenea, cei patru semnatari și-au reiterat dorința de a colabora "pentru a facilita studiile și permisele privind construirea și funcționarea proiectului necesar".

Reprezentanții celor patru țări au indicat, de asemenea, că își vor continua întâlnirile cu obiectivul de a semna acordul interguvernamental în cursul anului 2018.

Memorandumul a fost semnat de ministrul cipriot al energiei, Yorgos Lakkotripis; Grec, Yorgos Stathakis și israelian, Yuval Steinitz, în timp ce Italia a fost reprezentată de ambasadorul său în Cipru, Andrea Cavallari. sursa EFE

Acum se ridică marea întrebare : cum va putea Rusia, condusa de un Putin ambițios, sa răspundă acestei amenințări economice israeliene ?

Va fi " tentată " Rusia pentru a invada Israelul, ca să posede vastele resurse naturale, astfel încât să aibă un control complet, pentru întreaga producție și furnizare a gazelor naturale și chiar a petrolului ?

Ezechiel a profețit atunci că, intr-o zi, Eylohim va pune un " Cîrlig în fălci " lui Gog din tara lui Magog, ca să-l aducă în Israel, unde vor avea de gând să ia " prada "si sa se dea la jaf. Câmpurile de gaze naturale descoperite recent în Israel și recentele descoperiri de petrol, pentru viitor, sunt un " Cîrlig în fălci ", care va aduce această forță invadatoare impotriva lui Israel.

Israelul a devenit un centru de putere economică regională, nu numai din cauza tehnologiei sale, agricultura, stiinta, capacități militare, etc . , dar si datorită resurselor de gaze naturale recent descoperite pe mare, mai precis în zona maritimă între Israel și insula Cipru.

Această bogăție naturală, va determina Israelul să devină o sursă proprie de gaze naturale, suficientă pentru următorii 150 de ani, care provoacă sentimente amestecate în răndul evreilor,  în primul rând, o euforie justificată pentru bogățiile naturale necunoscute până în urmă cu opt ani și acum o impresionantă sursă de bogăție. Dar pe de altă parte, o preocupare pentru reacțiile puternice ale Rusiei, titularul și exportatorul  celor mai mari rezerve de gaze naturale, si care acum se uita la acest aspect, ca un posibil " competitor Israel ".


Cu Putin în calitate de președinte, Rusia a cunoscut o creștere economică inegală, datorită, în parte a exportului  de gaz natural în țările din Orientul Mijlociu și Europa. Evident că Rusia nu va accepta ca să apara acum un nou concurent, numit Israel, care să exporte gaze naturale în țările vecine, precum Egipt și Iordania - care au semnat acorduri de pace - și în Europa însăși.
Shalom Israel !!!

Comentarii