Se pregăteau Qumraniții pentru războiul lui Gog și Magog ?

 Se pregăteau Qumraniții pentru războiul lui Gog și Magog ?

Ați întâlnit vreodată un israelian care să nu iubească drumețiile și care nu a fost la Masada? 

Mă îndoiesc de asta. 

Dar știați că la nord de Masada, în vârful nord-vestic al Mării Moarte și pe drumul de la Einot Tzukim (Ein Fash’ha), veți găsi Parcul Național Qumran, unul dintre cele mai fascinante situri arheologice din Israel ?

Imaginați-vă că sunteți într-o drumeție și ajungeți brusc la o peșteră iar, la intrare, descoperiți o comoară. 

Ei bine, așa s-a întâmplat cu un beduin într-o zi în 1946, când una dintre caprele sale se abătuse din turmă. În timpul căutării sale fatidice, a dat peste o peșteră în crăpătura unui deal abrupt stâncos.

La intrare, a descoperit niște ulcioare din ceramică degradate cu manuscrise străvechi, înfășurate în interior. 

În urma acestei descoperiri, au început investigațiile și apoi săpăturile acestei și a altor peșteri din Qumran, ceea ce a dus la descoperirea unui sat datând din 130 î.HM. și la descoperirea altor 929 de manuscrise, care sunt acum cunoscute sub numele de Manuscrisele Mării Moarte sau Pergamentele de la Qumran. La fața locului a fost construit un parc național, iar turiștii pot vizita Qumran pentru a afla despre semnificația sa istorică fascinantă.

Israelul ar putea fi mic din punct de vedere geografic, dar este încărcat de o istorie diversă a popoarelor  care au suferit prin bătălii sângeroase. De fapt, nu există aproape un loc în întreaga țară care să nu aibă legătură cu evenimentele istorice.

O serie de cercetători au ajuns la concluzia că satul antic de la Qumran era locuit de o grupare evreiască cunoscută sub numele de qumraniți sau esenieni, și care trăiau în deșertul iudei și a cărei cultură și valori erau departe de contemporanii evrei.

Aceste teorii se bazează pe scrierile lui Yosef ben Matityahu (alias Iosefus) și pe unele dintre sulurile din Qumran, care demonstrează că această grupare a decis să se retragă în deșert după stabilirea controlului hasmonean asupra Iudeii și să stabilească acolo o comunitate izolată. 

Unii cercetători susțin că qumraniții credeau că trebuie să se pregătească pentru războiul lui Gog și Magog, care este descris în Cartea lui Ezechiel ca o condiție prealabilă pentru venirea lui Mesia.

Cănd ajungi la intrarea din Parcul Național Qumran, turul începe cu un scurtmetraj care descrie descoperirile arheologice descoperite la locul respectiv, inclusiv sulurile. Dacă sunteți interesat să vedeți sulurile reale, sunteți binevenit să vizitați Altarul Cărții la Muzeul Israel din Ierusalim.

După film, vizitatorii se pot plimba pe site, folosind harta care li se oferă la intrare pentru a se ghida prin site.

Prima cameră conține o mikveh, sau o baie rituală, care arată că gruparea s-a separat de principala comunitate evreiască. Qumraniții au slujit ca preoți în Templu, dar au fost împinși deoparte de hasmoneeni, iar descoperirea mikvaotului în satul lor arată că erau dornici să rămână puri ritualic pentru sosirea viitoare a lui Mesia. 

Se estimează că în sat locuiau aproximativ 200 de qumraniți, într-un total de 30 de peșteri, la fața locului au fost găsite și 13 băi rituale.

Situl Pergamentelor din Qumran, este cunoscut sub numele de Pergamentele Mării Moarte (Hadar Yahav) 

În a doua cameră, veți găsi ustensile din ceramică și ustensile de bucătărie care au supraviețuit cutremurului care a distrus satul. Mesele erau ceremonii extrem de importante pentru qumraniți, iar predicile erau adesea date în timp ce mâncau. Membrii grupării care nu au urmat căile grupului au fost excomunicați sau li s-a interzis să participe la mese.

A treia cameră era aparent locul în care scribii stăteau să-și efectueze scrierile. Alături de camera cărturarilor se află baza unui turn defensiv, iar în cea mai nordică secțiune a curții s-a găsit o bucătărie.

Apoi, turul continuă afară în prima curte, unde veți vedea vechiul apeduct prin care sa ajuns la  concluzia că Qumraniții au construit un sistem complex de apă care conducea apa de la Qumran  spre o serie de cisterne. 

Pe măsură ce treceți peste pod, veți vedea jos rămășițe din numeroasele băi rituale care au fost descoperite la locul respectiv. La capătul podului, veți vedea o cisternă mare conectată prin canale la apeduct.

A cincea cameră a fost, de asemenea, o cameră pentru cărturari, bazată pe descoperirea unui număr de cerneluri și a unui birou spart, care a fost recondiționat și este în prezent expus la Muzeul Rockefeller din Ierusalim. Se pare că o mică cameră adiacentă a fost folosită pentru a găzdui sulurile.

Curtea mare, cu faianță de lângă această cameră, ar fi fost folosită pentru a usca curmalele, deoarece arheologii au găsit o cantitate excesivă de gropi de curmale în timpul excavării acestei secțiuni.

Există o serie de bănci în curte, inclusiv una care are vedere către peștera nr. 4, unde au fost descoperite pergamentele din Qumran.

Când terminați de vizitat peștera și să contemplați cum ar fi putut fi viața aici în secolul al II-lea î.HM., puteți merge înapoi la zona de parcare unde ați lăsat mașina.

Vă recomand să încheiați turul cu o vizită la Altarul Cărții de la Muzeul Israel din Ierusalim.

Peșterile de la Qumram sunt lîngă Marea Moartă la Nord, au o lungime de 6 km, timp de vizită o jumătate de zi și se poate vizita pe tot parcursul anului. Potrivit pentru familii și persoane cu dizabilități.

Indicații: Din Ierusalim, conduceți spre est pe autostrada 1. Virați la dreapta (sud) pe drumul 90 și urmați indicatoarele pentru Parcul Național Qumran. Situat lângă Kibbutz Kalya.

articol preluat de pe The Jerusalem Post 

Comentarii