Rusia acuză Israelul pentru doborârea unui avion spion în Siria

Israel: Rusia acepta nuestra versión del derribo del avión, coordinación continúaRusia, duminică, a dat vina pe Israel pentru doborârea unui avion spion rus în timpul unui atac aerian Israelian în Siria săptămâna trecută, spunând că armata rusă a fost înșelată de către forțele de apărare Israeliene privind timpul și locația atacului aerian.

Într-o conferință de presă, Ministerul Apărării rus a respins concluziile IDF despre incident, și a insistat că piloții israelieni care au efectuat atacul asupra unei instalații militare siriene în Latakia au utilizat avionul rus ca acoperire în timpul asaltului cu 4 aeronave F16, ceea ce Israel a negat în mod repetat.

„Acțiunile piloților de război israelieni, care au provocat moartea a 15 soldați ruși, nu aveau profesionalismul sau a fost un act de neglijență criminală, pentru a spune cel mai puțin“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konashenkov.

„Prin urmare, noi credem că vina pentru tragedia avionului Ilyushin rus se află în întregime la Forțele Aeriene Israeliene și a celor care au luat decizia de a efectua astfel de acțiuni“, a spus el, în conformitate cu o traducere a conferinței de presă dată de postul de televiziune Rusia Today susținut de Kremlin.

Armata israeliană nu a comentat imediat acuzațiile rusești, însă un purtător de cuvânt a spus că IDF pregătește o declarație de răspuns.

Moscova a acuzat inițial Israelul pentru doborârea avionului său de supraveghere luni. Dar, în timpul unui apel telefonic cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, președintele rus, Vladimir Putin,  a spus că un „lanț de circumstanțe tragice accidentale“ au fost responsabile pentru pierderea aeronavei și a echipajului său, nu Israelul.

Conferința de presă a lui Konashenkov a părut să indice faptul că Rusia se reîntoarce la punctul său de vedere inițial precum că Ierusalimul este cu adevărat responsabil.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Rusiei a declarat că acțiunile Israelului au încălcat un acord de coordonare între cele două țări din 2015, menit să prevină astfel de ciocniri și victime. El a adăugat că IAF rareori informează Moscova despre planurile sale de atac.

"În perioada acoperită de acorduri, centrul de comandă israelian a primit 310 notificări despre misiunile rusești din apropierea teritoriului israelian. În același timp, Israelul a emis numai 25 de notificări și a făcut acest lucru numai înainte de atacuri ", a spus Konashenkov. Aceste cifre nu au putut fi confirmate imediat de Israel.

„Aceasta este un răspuns extrem de ingrat, față de ce a făcut Federația Rusă pentru Israel și poporul israelian“, a adăugat el, aparent referindu-se la rolul Moscovei în punerea în aplicare a unui acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei care urmărește să mențină forțele iraniene departe de granița Israelului.

Avioanele de război israeliene au efectuat atacul aerian luni noaptea într-o instalație de arme în orașul de coastă Latakia, care, conform IDF ar oferi arme grupului terorist Hizballah și la alți reprezentanți iranieni. În timpul unui contraatac al apărării aeriene din Siria, avionul spion rus a fost doborât de o rachetă anti-aeronavă S-200 siriană, iar cei 15 membri ai echipajului au fost uciși.

Israelul a acuzat armata siriană ca „nesăbuită“ , spunând că a continuat mult timp să lanseze rachete după ce avioanele israeliene au părăsit zona si nu au distins între prieteni și dușmani.

Anunțul guvernului rus a venit la două zile după ce o delegație israeliană sa întors de la Moscova, după ce a fost prezentată versiunea IDF a evenimentelor.

După revenirea vineri a delegației, un oficial israelian de rang înalt a declarat că Moscova pare să fi acceptat ancheta IDF. Rusia a acceptat vineri versiunea noastră de doborâre a avionului de către sirieni, coordonarea continuă. O delegație militară israeliană sa întâlnit cu oficialii ruși la Moscova pe 20 septembrie 2018. 

"Impresia noastră este că discuțiile au fost profesionale și că informațiile au fost acceptate", a declarat oficialul, care a vorbit cu condiția anonimatului.

Cu toate acestea, anunțul Ministerului Apărării rus de duminică, se aliniază cu aliatul său Sirian, o decizie pe care analiștii israelieni spun, că se urmărește împiedicarea în mod semnificativ a capacități IDF de a desfășura operațiuni împotriva Iranului și reprezentanților săi din Siria.

Moscova a spus că Israelul "a înșelat" armata rusă cu privire la locația atacului și că nu a dat
timp suficient pentru ca rușii să și mute avionul de spionaj Il-20 într-un loc sigur. „[Un oficial israelian] a declarat că, în următoarele câteva minute, Israelul va ataca unele facilități industriale din nordul Siriei. Într-un minut, la 21:40, patru F16 israeliene au lansat rachete GBU-39 ghidate, direcționate spre instalațiile industriale din Latakia „a spus Konashenkov.“ 

Prin urmare, Israelul nu a informat forțele ruse cu privire la funcționarea lor ca înainte. Dar, mai degrabă, [IDF] a oferit un avertisment simultan cu începerea atacului, a declarat el. Am fost avertizați cu un minut înainte de a se acționa, în conformitate cu procedurile de operare standard, care sunt în vigoare cu armata rusă, de data aceasta nu a fost așa ca înainte. Konashenkov de asemenea, a acuzat Israelul de furnizarea de informații incorecte cu privire la localizarea atacului.

Orașul Latakia este situat într-o provincie din vestul țării, nu în nordul Republicii Arabe Siriene. Informațiile furnizate de către ofițerul israelian cu privire la atac aerian sunt înșelătoare și nu sa permis ca aeronava rusă Il-20 să fie în timp util mutată într-o zonă sigură“, a zis el, orașul-port Latakia este situat pe coasta de vest, asemenea, este situat în apropiere de granița de nord a Siriei  cu Turcia.

Joi, delegația israeliană, condusă de șeful Forțelor aeriene, generalul maior Amikam Norkin, a vizitat Moscova pentru a informa oficialii ruși cu privire la ancheta inițiată de Israel privind incidentele. La întâlnirile lor din Moscova, Norkin si colegii au spus omologilor lor ruși, că armata siriană a tras mai mult de 20 de rachete antiaeriene, ca răspuns la atacul israelian, un număr relativ mare pentru acest tip de scenariu.

 În plus, oficialul militar a spus că cea mai mare parte a rachetelor sol-aer lansate de sirieni, inclusiv rachetele care au lovit avionul spion rus, au fost trase după ce avioanele israeliene au părăsit zona. La fel sa respins idea inițială a armatei ruse precum că piloții israelieni au folosit avionul spion rus Il-20 ca un „scut“ în timpul atacului. „respingem această poveste falsă“, a spus oficialul Israelian.

Konashenkov a declarat că aeronavele israeliene au rămas în largul coastei Siriei după atac, și astfel avionul spion rus Il-20 a fost prins în mijlocul rachetelor anti-aeriene lansate de sirieni.

Ministerul rus al Apărării a pregătit o reprezentare 3D a incidentului, care avea ca scop să arate acțiunile aeronavelor implicate. El amenință eforturile de coordonare între Israel și Rusia în Siria. Cu toate acestea, un oficial de rang înalt a declarat, vineri, că linia telefonică de urgență între armatele israeliene și rusești a continuat să funcționeze în mod normal, dar trebuie facute unele „îmbunătățiri“ pe viitor.

 „Pentru noi este foarte important că vom continua utilizarea mecanismului de coordonare, care în ultimii doi ani și jumătate sau trei sa dovedit a fi eficient ", a declarat oficialul. Israel desfășoară în mod curent operațiuni împotriva obiectivelor legate de Iran în Siria. 

În cazul în care Moscova refuză să coopereze cu Ierusalimul, aceste eforturi ar putea fi mult mai dificile și complicate pentru IAF.

Ministrul Apărării Israelian, Avigdor Liberman a declarat duminică,  într-un interviu la Radio Israel că, în ciuda furiei Rusiei din cauza acestui incident, Israel va continua să opereze în Siria pentru a combate activitățile Iranului în țară. "Noi acționăm cu discreție și responsabilitate", a spus Liberman. "Nimic nu sa schimbat și nimic nu se va schimba. Aceasta este politica noastră.

 Articol original © israelnoticias.com 

Comentarii