Israelienii au raspuns la anuntul Rusiei privind reluarea livrarii sistemului antiracheta S-300 in Iran cu reactii ce oscileaza intre ingrijorare si panica.
Unii experti se tem ca sistemul antiracheta lasa Israelul si chiar si SUA fara posibilitatea de a lovi tinte nucleare in Iran. Oficialii israelieni si-au exprimat ingrijorarea ca rachetele ar putea incapea pe mana gruparii militante siite Hezbollah care controleaza sudul Libanului, langa granita de nord a Israelului, scrie Reuters.
Unii experti se tem ca sistemul antiracheta lasa Israelul si chiar si SUA fara posibilitatea de a lovi tinte nucleare in Iran. Oficialii israelieni si-au exprimat ingrijorarea ca rachetele ar putea incapea pe mana gruparii militante siite Hezbollah care controleaza sudul Libanului, langa granita de nord a Israelului, scrie Reuters.
Alte voci cantaresc ce ar avea de castigat presedintele rus, Vladimir Putin, de pe urma acestei livrari.
Zvi Magen, fost ambasador in Ucraina si Rusia, s-a intrebat retoric de ce se grabeste Rusia sa livreze sistemul Iranului. Magen a tras concluzia ca este un cumul de evolutii.
„Este o intelegere initiala (in negocierile internationale privind programul nuclear al Teheranului, la care participa si Rusia -n.red.) si Rusia se teme ca Iranul se va orienta catre Occident, asa ca, de cateva luni, incearca sa ii intoarca pe iranieni catre ei”, a explicat Magen.
Mai mult, spune Magen, anuntul rusilor face parte dintr-o serie de pozitionari in raport cu SUA: „Este o extensie a crizei ucrainene… De asemenea, cum Abu Mazen (numele folosit pentru a-l desemna pe presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas – n.red.) se afla la Moscova cand s-a facut anuntul privind livrarile in Iran, cred ca vedem exprimarea dorintelor Rusiei de a reintra in Orientul Mijlociu, o Rusie mai hotarata, mai agresiva, mai implicata decat am vazut pana acum”.
Oficialii israelieni nu s-au sfiit sa arunce direct vina pe Casa Alba pentru decizia Moscovei. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a deplans, intr-un telefon dat lui Putin, faptul ca „vanzarea de armament avansat Iranului este rezultatul periculoasei intelegeri care are loc intre Iran si sase puteri ale lumii. Dupa aceasta intelegere cu privire la sistemul antiracheta, mai este cineva care poate sa sustina cu toata seriozitatea ca acordul cu Iranul va spori securitatea in Orientul Mijlociu?”.
Ministrul pentru Informatii, Yuval Steinitz, a spus, la randul sau, ca, in vreme ce „Iranul evita una dupa alta clauzele din acordul cadru, comunitatea internationala incepe sa se relaxeze. Este un rezultat direct al legitimitatii obtinute de Iran din acest acord si este dovada ca progresul economic ce va avea loc in Iran dupa ridicarea sanctiunilor va fi folosit pentru inarmare si nu pentru bunastarea cetatenilor iranieni”.
Mesajul oficial a fost amplificat de presa israeliana, cu titluri precum „Vanzarea sistemului de rachete este esecul lui Obama”.
Miercuri seara, Netanyahu, care a vorbit la o ceremonie care marcheaza Ziua Holocaustului, a continuat retorica inflamata: „Asa cum nazistii au aspirat sa zdrobeasca civilizatia si sa impuna domnia rasei superioare prin exterminarea poporului evreu, tot asa Iranul incearca sa cucereasca regiunea si sa ajunga mai departe”.
Cu atat de multe luari dure de pozitie si atat de putina preocupare pentru faptele concrete, este dificil pentru israelianul obisnuit sa stie daca anuntul rusilor reprezinta o amenintare reala.
Miercuri, un oficial rus a explicat ca sistemul antiracheta rusesc S-300, ce urmeaza sa fie livrat Iranului pana la sfarsitul acestui an, nu ameninta securitatea Israelului pentru ca armamentul este defensiv.
Alexei Puskov, presedinte al comitetului pentru Afaceri Externe din Duma, a explicat ca „aceste rachete nu pot fi folosite in scop ofensiv. Sistemele sunt create special pentru protectie impotriva atacurilor aeriene”.
„Aparitia rachetelor S-300 in arsenalul Iranului nu va crea amenintari la securitatea Israelului, care se afla la o distanta considerabila (…) Sub amenintare va fi posibilitatea de a ataca aerian Iranul. Insa unii politicieni israelieni, inclusiv premierul, spun ca restrangerea posibilitatii unui atac aerian asupra Iranului reprezinta o amenintare la adresa securitatii Israelului, nu pot fi de acord cu asta”, a spus Puskov.
Puskov a subliniat ca decizia luata la inceputul saptamanii de Putin pentru a relua livrarea sistemului in Iran nu este contrara sanctiunilor ONU impotriva Teheranului, care oricum se vor ridica in curand, daca Iranul semneaza acordul nuclear cu comunitatea internationala, in iunie.
Reamintim ca pozitia lui Puskov aminteste de controversa starnita de amplasarea elementelor scutului antiracheta american in estul Europei, inclusiv in Romania. Cu toate ca SUA dau asigurari ca scutul are ca scop protejarea in fata unui atac aerian din directia Iranului, Rusia isi declara amenintata securitatea si solicita garantii ca sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva sa.
sursa: ziare.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)