Presa turcă T24 : Turcia ar putea intra în Tel Aviv în 48 de ore.

 Presa turcă T24 : Turcia ar putea „intra în Tel Aviv în 48 de ore”. 

Mass-media turcă promite să preia Tel Aviv și numește opoziția „teroriști”

Jurămintele de a distruge Israelul, de a „elibera Al-Aqsa” și de a răspândi comentarii anti-sioniste și antisemite au devenit normale în Turcia.

Turcia a căutat, în ultimele săptămâni, să utilizeze conexiunile din străinătate pentru ași împinge narațiunea spre o reconciliere cu Israelul, chiar și în timp ce propria mass-media împinge comentarii  extremiste anti-Israel. 

Un comentator, potrivit presei turce T24, a spus că Turcia ar putea „intra în Tel Aviv în 48 de ore”. El a afirmat că „nu suntem ca arabii”, o referință aparentă la incapacitatea armatelor arabe de a învinge Israelul în 1948 și 1967.

Comentariul de la televiziunea turcească nu a fost anormal. Ura față de Israel și promisiunile de a distruge Israelul, de a invada Ierusalimul, de a „elibera Al-Aqsa” și de a răspândi comentarii extrem de naționaliste, antisioniste sau antisemite au devenit din ce în ce mai normale în Turcia. 

Majoritatea jurnaliștilor care critică partidul de guvernământ din Turcia au fost tăcuți, forțați să fugă din țară sau închiși. Turcia, sub Partidul AK, este considerată cel mai mare temnicer al jurnaliștilor turci.

În martie 2018, un cotidian turc a sugerat, de asemenea, că Turcia ar trebui să formeze o armată islamistă pentru a distruge Israelul. În 2019, potrivit MEMRI, un general turc pensionar pe nume Adnan Tanriverdi, care conduce firma de consultanță SADAT, a vorbit și despre necesitatea eliberării Ierusalimului de Israel. „Lumea islamică ar trebui să pregătească o armată pentru Palestina din afara Palestinei. Israelul ar trebui să știe că, dacă bombardează [Palestina], o bombă va cădea și pe Tel Aviv. "

Se pare că aceste opinii au devenit mainstream în partidul de guvernământ din Turcia. Israelul este văzut ca principalul dușman al Turciei. În străinătate, Turcia lucrează cu câțiva lobiști din Washington pentru a încerca să facă mass-media să prezinte țara într-o imagine mai favorabilă și chiar încearcă să influențeze unele medii israeliene cu povești false de „reconciliere”

Cu toate acestea, noul trimis al Turciei în Israel a declarat că sionismul este rasism și a acuzat Israelul că a strămutat milioane și a comis „multe masacre”. Biroul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a jurat să „elibereze Al-Aqsa” și a declarat că „Ierusalimul este al nostru”.

În același timp, retorica crescândă a urii împotriva altor națiuni crește, sunt vizate Israel, Grecia, Egipt, Emiratele Arabe Unite și altele, la fel și toate grupurile de opoziție din Turcia. 

O imagine a televiziunii turce a arătat logo-ul partidului HDP al opoziției schimbat, care  include grenade și gloanțe în loc de culorile logo-ului obișnuit, o modalitate prin care partidul de guvernământ al Turciei incită împotriva opoziției și le numește teroriști. 

Partidul de guvernământ al Turciei tinde să închidă toți criticii csub acuzația ca teroriști, inclusiv activiști și jurnaliști pentru pace și mediu. „Terorismul” este folosit ca acuzație pentru că nu este de acord cu tendința autoritară a Ankarei. Aproape nu există spațiu pentru nici o critică în Turcia, o țară care a fost o dată democratică și este încă membră a NATO, în ciuda îndepărtării Ankarei de valorile democratice și ale drepturilor omului ale NATO.

Comentariile din ce în ce mai extremiste ale mass-mediei turcești și ale armatei de activiști ai rețelelor sociale din Ankara, care vizează orice critică online, ilustrează faptul că narațiunea „reconcilierii” turcești cu Israelul este în mare parte falsă. 

Sprijinul pentru o armată „islamistă” care să preia Israelul, găzduirea frecventă a liderilor Hamas de către Ankara, arată că partidul de guvernământ din Turcia a îmbrățișat o viziune asupra lumii asemănătoare regimului Iranului în modul în care privește Israelul ca un dușman central și vrea să „elibereze” ”Ierusalim. Acest lucru este în contrast cu țările din regiune care adoptă noi acorduri de pace cu Israelul și care au atenuat acest tip de retorică extremistă.

Ambițiile expansioniste și agresivitatea regimului Erdogan au declanșat în Europa de Sud-Est și în Orientul Apropiat o cursă a înarmărilor fără precedent în ultimii 80 de ani. Pusă sub presiune de Turcia, care violează tratatele internaționale și spațiul maritim elen, Grecia a luat măsura istorică de a-și mări, în 2021, de 5 ori cheltuielile de achiziția de armament.

Tot zilele astea Turcia a declarat că e deajuns două batalioane turcești ca să scoată armata americană din zona Mediteranei.

articol preluat de pe The Jerusalem Post și din mai multe surse media

Shalom Israel !!!

Comentarii