Acordul secolului și tensiunea cu Iranul

Acordul secolului și tensiunea cu Iranul

SUA crește numărul trupelor și a armelor în Orientul Mijlociu împotriva tensiunii crescânde asupra „Acordului secolului și a Iranului"

Grupul de atac USS Bataan și cea de-a 26-a unitate maritimă Expedițională de 2.400 de soldați sunt trimiși în Orientul Mijlociu, pregătiți pentru probleme neașteptate provenite din tensiunea crescândă cu Iranul și posibile reacții la lansarea „Deal of the Century /Acordul secolului ” de Donald Trump - un plan de pace între Israel și Palestina - la începutul săptămânii în care am intrat, probabil marți conform unor surse israeliene.

Vineri, 24 ianuarie, nava amfibie USS Bataan, escortată de alte două nave de război, sosise în Marea Roșie, în largul coastei de est a Peninsulei Arabice, anterior au participat la un exercițiu naval cu Maroc, care a fost întrerupt pentru noua lor misiune.

Observatorii americani de informații consideră că Iranul se pregătește să-și extindă atacurile asupra țintelor și aliaților SUA, inclusiv Israelul și Arabia Saudită, în răzbunare pentru asasinarea americană generalului Qassem Soleimani, șeful Al Qods, la 3 ianuarie.

Vineri, Pentagonul a dezvăluit că 34 de militari americani au suferit „vătămări cerebrale traumatice” din cauza atacurilor de rachete iraniene la baza aeriană din Irak / Ain al-Asad din 8 ianuarie. La început, doar 11 au fost răniți, în timp ce președintele Trump a declarat inițial că nici un soldat american nu a fost rănit în atac.

Generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA din Orientul Mijlociu, vorbind de pe puntea lui Bataan, a declarat: „Deși asasinarea lui Soleimani a fost un impediment, Iranul reprezintă în continuare o amenințare foarte reală”.

Ultimele mișcări militare americane sunt atribuite forțelor americane staționate în Irak. Noua lor atenție s-a mutat în Republica Kurdă semi-autonomă (KRG) din nordul Irakului. Cele trei baze aeriene americane din alte părți ale țării, Ain al Asad, Balad și Taiji, vor rămâne în vigoare. Cu toate acestea, trei noi baze americane sunt în construcție în Kurdistan.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că va „face istorie” atunci când urma să zboare la Washington pentru două întâlniri pe care le va avea cu președintele american, Donald Trump, la Casa Albă, unde președintele american este de așteptat să își dezvăluie planul de pace pentru conflictul israeliano-palestinian, cunoscut sub numele de „Acordul secolului”.

"În urmă cu cinci ani am plecat la Congresul de la Washington,unde am fost forțat să rezist unui plan prezentat de un președinte american, pentru că el credea că acest plan va pune în pericol interesele cele mai vitale ale Israelului, propria existență", a spus Netanyahu.

"Astăzi merg la Washington pentru a sprijini președintele SUA, care prezintă un plan care cred că promovează interesele noastre cele mai vitale."

"În ultimii trei ani, am vorbit de nenumărate ori cu președintele Trump, un mare prieten al Israelului și echipa sa, despre aceste interese vitale, despre securitatea și justiția noastră și îl voi întâlni mâine. Marți, împreună cu el , vom face istorie ”, a declarat Netanyahu.

Liderul partidului albastru și alb (Kajol Laván), fostul șef al Statului Major General, Benny Gantz, a anunțat că se va întâlni, luni, separat cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, fără prezența premierului, Benjamin Netanyahu .

"În coordonare cu Administrația SUA, am acceptat invitația personală, separată și onorabilă de a mă întâlni cu președintele Trump personal, luni, în calitate de președinte al celui mai mare partid politic din Israel", a spus Gantz.

"La sfârșitul reuniunii noastre mă voi întoarce în Israel pentru a conduce îndeaproape discuții legate de înlăturarea imunității [parlamentare] a lui Benjamin Netanyahu".

"În ultimele luni, am desfășurat împreună cu persoane apropiate de președinte, înalți oficiali ai Casei Albe și prietenul meu, ambasadorul [David] Friedman, o serie de întâlniri și conversații legate de Acordul secolului", a spus Lider albastru și alb.

„Recunosc și prețuiesc prevederile speciale din SUA. să se alăture Israelului și să ia în considerare interesele lor de apărare pe termen lung datorită prieteniei și angajamentului lor profund. Conținutul conversațiilor noastre, precum și detaliile planului rămân secretul cel mai absolut pe măsură ce ne-am angajat. Cu toate acestea, pot spune că planul Acordului de secol pe care l-a conceput președintele Trump va fi înscris în cronici ca o etapă importantă care definește modul în care diferite părți ale conflictului pot încheia un acord regional și istoric. "

„Propunerea care a fost împărtășită și de Netanyahu va provoca mari și dureroase dezacorduri interne între noi în viitor”, a subliniat Gantz. "Promit să reduc la minimum litigiile, dar acționăm astfel încât propunerea să stea la baza progresului în fața unui acord convenit cu palestinienii și țările din regiune, în timp ce continuăm și aprofundăm parteneriatul strategic cu Iordania, Egipt și alte țări din regiune. Noi suntem la un moment cheie pentru stabilirea frontierelor Statului Israel, împreună cu lupta pentru caracterul său democratic. "
Shalom Israel !!!

Comentarii