Se presupune că o explozie a deteriorat centrala din Iran, cea mai recentă serie de explozii

Se presupune că o explozie a deteriorat o centrală din Iran, cea mai recentă serie de explozii
Image from a video said to show a fire caused by an explosion at a power plant in Ahvaz, Iran, on July 4, 2020. (Screenshot/Twitter)
Agenția oficială de știri IRNA tocmai a raportat că o centrală din orașul Ahwaz din sud-vestul Iranului a luat foc din cauza unei „explozii la  transformatoare” din raionul Zirqan. Întinderea incendiului și cauza sunt încă necunoscute, relatează IRNA. Aceasta este a patra explozie misterioasă din Iran în ultimele săptămâni. Fotografiile care pretind că reprezintă un dezastru circulă pe net.

Azi, sâmbătă, se presupune că o explozie a deteriorat centrala din Iran, cea mai recentă serie de explozii. Incidentul din orașul Ahvaz, în sud-vest, urmează exploziilor misterioase la unitatea nucleară și locul din apropiere de Teheran, care au determinat regimul să emită avertisment Israelului și SUA.

Mass-media persană și arabă au raportat o explozie și un incendiu la centrala electrică Zargan din Ahvaz, în sud-vestul Iranului, în apropierea Golfului Persic și a graniței irakiene. 

Videoclipurile postate online au arătat o coloană de fum la instalație și muncitori care au trecut pe lângă un camion de pompieri.

Agenția de știri IRNA din Iran a raportat ulterior că incendiul de la uzină a fost adus sub control.

Un oficial al pompierilor a declarat că un transformator a explodat și a stârnit incendiul, potrivit presei Al Arabiya.

Joi, o explozie a avariat instalația nucleară din Iran, Natanz, iar săptămâna trecută, o mare explozie a fost resimțită în Teheran, aparent cauzată de o explozie la complexul militar Parchin, pe care analiștii de apărare cred că deține un sistem subteran de tuneluri și instalații de producere a rachetelor.

Raportul a declarat că atacul a „distrus” un laborator în care Iranul dezvolta centrifugare avansate pentru îmbogățirea mai rapidă a uraniului, iar un raport al Kuweitului a citat o sursă fără nume evaluând că explozia a redus programul nuclear iranian cu două luni.

Trei oficiali iranieni au declarat agenției de știri Reuters că au crezut că incidentul de la instalația de îmbogățire din Natanz a fost rezultatul unui cyberattack, iar doi dintre ei au spus că Israelul ar fi putut fi în spatele acestuia, dar nu au oferit dovezi.

Întrebat despre rapoartele incidentului la o conferință de presă joi seară, premierul Benjamin Netanyahu a respins întrebarea: „Nu abordăm aceste probleme”, a spus el.

Dar Amos Yadlin, șeful Institutului pentru Studii de Securitate Națională și fost șef al serviciilor de informații militare ale IDF, a replicat vineri că „Potrivit unor surse externe, se pare că premierul s-a concentrat săptămâna aceasta pe Iran, mai degrabă decât [planul său pentru Cisiordania] anexare. Aceasta este politica pe care am recomandat-o în ultimele săptămâni. ”

Yadlin a adăugat: „Dacă Israelul este acuzat de surse oficiale, atunci trebuie să fim pregătiți operațional pentru posibilitatea unei reacții iraniene (prin cyber, tragerea de rachete din Siria sau un atac de teroare de peste mări).”

Oficial, Iranul a raportat joi un „accident” în complexul nuclear Natanz din centrul Iranului, spunând că nu există victime sau poluare radioactivă. Dar generalii de top au mai spus că Iranul va răspunde dacă incidentul s-ar dovedi a fi un cyberattack.

Alon Ben-David, analista militară de la Channel 13 TV a Israelului, a declarat vineri seară că atacul a lovit „instalația unde Iranul dezvoltă centrifuge mai avansate - ceea ce urmează să fie următoarea etapă a programului nuclear, pentru a produce uraniu îmbogățit într-un ritm mult mai rapid. Ieșirea respectivă a avut un efect substanțial; explozia a distrus acest laborator.

„Acestea erau centrifuge care erau instalate în subteran la instalația Natanz; acestea erau destinate să înlocuiască vechile centrifuge și să producă mult mai rapid uraniu îmbogățit, mult mai rapid ”, a adăugat el. „Au suferit o lovitură. Trebuie să presupunem că, la un moment dat, vor dori să riposteze. "

Ben-David a spus că Israelul „este pregătit de luptă” pentru un răspuns iranian, probabil printr-un cyberattack. Într-un cyberattack din aprilie atribuit de oficialii de informații occidentale Iranului, a fost încercată creșterea nivelului de clor din apa care curge în zonele rezidențiale israeliene.

După câteva ore de la incendiul de la Natanz și de la o explozie raportată joi, agenția de știri iraniene IRNA a publicat un avertisment editorial că „dacă există semne de țări ostile care traversează liniile roșii ale Iranului în vreun fel, în special regimul sionist (Israel) și Statele Unite, atunci Iranul își va actualiza strategia de confruntare a noii situații și trebuie reconsiderată în mod fundamental. "

IRNA a raportat, de asemenea, că conturile de socializare fără nume israelian au pretins că statul evreu era responsabil pentru „încercările de sabotaj”. Acesta a subliniat că Iranul a încercat „să prevină escaladări și situații imprevizibile, în timp ce își apăra poziția și interesele naționale.”

Natanz, situat la aproximativ 250 de kilometri sud de Teheran, include facilități subterane îngropate sub aproximativ 7,6 metri (25 de picioare) de beton, care oferă protecție împotriva atacurilor aeriene.

Nu a existat „niciun material nuclear (la depozitul deteriorat) și niciun potențial de poluare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică Behrouz Kamalvandi la televiziunea de stat.

Kamalvandi a declarat că niciun material radioactiv sau personal nu este prezent la depozitul de pe site-ul Natanz din centrul Iranului, una dintre principalele uzine de îmbogățire a uraniului.

Organizația iraniană pentru energie atomică a lansat o fotografie presupusă de pe site, care arată o clădire cu un etaj cu acoperișul deteriorat, pereții aparent înnegriți de foc și ușile care le atârnă de balamale ca și cum ar fi aruncate din interior.

Agenția de știri Fars, care este aproape de ultra-conservatorii țării, a raportat inițial că explozia de la Parchin a fost provocată de „o explozie a rezervorului de gaz industrial” în apropierea unei instalații aparținând ministerului apărării. Acesta a citat o „sursă informată” și a spus că locul incidentului nu are legătură cu armata.

Cu toate acestea, analiștii din apărare au fost ignorați în mare măsură, deoarece au apărut fotografii prin satelit ale complexului militar Parchin, care arăta daune mari la fața locului.

Zona de stocare a gazelor se află în apropierea a ceea ce descriu analiștii drept instalația de rachete Khojir din Iran. Explozia pare să fi lovit o instalație pentru grupul industrial Shahid Bakeri, care produce rachete cu propulsie solidă, a declarat Fabian Hinz, un asociat de cercetare la Middlebury Institute of International Studies din Monterey.

Centrul de Studii Strategice și Internaționale, bazat la Washington, l-a identificat pe Khojir drept „situl numeroaselor tuneluri, unele suspectate de folosirea armelor”. Clădirile industriale mari de pe site-ul vizibil din fotografiile prin satelit sugerează, de asemenea, realizarea de rachete acolo.

Iranul a negat de mult producerea armelor nucleare, deși anterior AIEA a spus că Iranul a lucrat în „sprijinirea unei posibile dimensiuni militare a programului său nuclear”, care s-a oprit în mare parte la sfârșitul anului 2003.

Preocupările occidentale cu privire la programul atomic iranian au condus la sancțiuni și, în cele din urmă, la acordul nuclear din Teheran din 2015 cu puterile mondiale. SUA sub președintele Donald Trump s-a retras unilateral de la acord în mai 2018, ceea ce a dus la o serie de atacuri crescânde între Iran și SUA, și la Teheran renunțând la limitele de producție ale acordului.

Consiliul de securitate național al Iranului a avertizat cu privire la represalii împotriva „oricărei țări care efectuează atacuri cibernetice asupra site-urilor sale nucleare”, după ce trei oficiali iranieni au declarat că incendiul de la Natanz, de joi, a fost provocat de sabotaj cibernetic. 

Purtătorul de cuvânt al CNVM a declarat că experții au stabilit cauza principală a incidentului și o vor dezvălui în timp util doar din motive de securitate. Mass-media iraniană a bănuit cu privire la SUA și Israel.

BBC a raportat vineri că un grup necunoscut care se numește „Gheparzii Patriei” au revendicat responsabilitatea pentru atacul din Natanz într-un mesaj trimis serviciului său persan înainte ca vestea incidentului să devină publică. Într-un videoclip, grupul a susținut că numerele sale includ „soldați din inima organizațiilor de securitate ale regimului”, care doreau să oprească Iranul de la achiziționarea unei arme nucleare.

Shalom Israel !!!

Comentarii