Marcu 7: 18-19

Marcu 7: 18-19
Imagini pentru lavar maos judaismo 18. El le-a zis: „Şi voi sunteţi aşa de nepricepuţi? Nu înţelegeţi că nimic din ce intră în om de afară nu-l poate spurca? 19. Fiindcă nu intră în inima lui, ci în pîntece, şi apoi este dat afară în hazna.”

[A zis astfel, pentru-că toate bucatele erau curate-kasher] Mulți folosesc aceste versete pentru a susține că legile dietetice date în Leviticul 11 nu mai sunt valabile astăzi. Cu toate acestea, tema centrală a acestui pasaj nu este mâncarea sau băutura în sine.

https://yahwehscriptura.blogspot.com/search/label/03%20%5D%20Levitic%20-%20Wayiqra

יהושע Yașua a folosit acea resursă pentru a răspunde la argumentul făcut de farisei despre felul în care fariseii acuzau că ucenicii mâncau fără să se spele pe mâini, însă așa ceva nu era o poruncă a Torei ci o poruncă instituită de farisei.

1. Fariseii şi cîţiva cărturari, veniţi din Ierusalim, s-au* adunat la יהושע Yașua.         
       
2. Ei au văzut pe unii din ucenicii Lui prînzind cu mîinile necurate, adică nespălate. 

3. Fariseii însă şi toţi iudeii nu mănîncă fără să-şi spele cu mare băgare de seamă mîinile, după datina bătrînilor.

4. Şi cînd se întorc din piaţă, nu mănîncă decît după ce s-au scăldat. Sunt multe alte obiceiuri pe care au apucat ei să le ţină, precum: spălarea paharelor, a ulcioarelor, a căldărilor şi a paturilor.


5. Şi* fariseii şi cărturarii L-au întrebat: „Pentru ce nu se ţin ucenicii Tăi de datina bătrînilor, ci prînzesc cu mîinile nespălate?” (Marcu 7: 1-5).

Așadar, această trecere nu este o „nouă instrucțiune sau poruncă” dată de HaMașiya de a desființa legile dietetice din Levitic 11, ci doar o mustrare a fariseilor și cărturarilor, care au învățat și pus doctrinele omului mai presus de poruncile Torei.

9. El le-a mai zis: „Aţi desfiinţat frumos Porunca lui  יהוה YaHWeH, ca să ţineţi datina voastră.(Marcu 7: 9) Există un detaliu foarte important despre acest pasaj din versetul 18 și 19 care înseamnă „mâncare, și în special anumite produse permise sau interzise de legea evreiască”

18. El le-a zis: „Şi voi sunteţi aşa de nepricepuţi? Nu înţelegeţi că nimic din ce intră în om de afară nu-l poate spurca? 19. Fiindcă nu intră în inima lui, ci în pîntece, şi apoi este dat afară în hazna.”

Asta înseamnă că יהושע Yașua, în ilustrația sa, vorbea doar despre alimentele permise de Tora.

Așadar, ar fi lipsit de context să aplicăm aceste versete altor tipuri de alimente, cum ar fi carne de porc sau alte alimente interzise al căror consum este interzis de Tora.


În realitate, nu există nicio contradicție în Scriptură. Fiecare pasaj din Scriptură are o explicație exactă; Este o chestiune de întrebare în contextul corect al pasajului.

Realitatea este că este foarte ușor de susținut cu Scriptura aproape orice ideologie umană. Greșeala pe care o fac mulți oameni când analizează aceste pasaje este să le scoată din contextul potrivit atunci când încearcă să le explice.

Aceste erori de a scoate din context adevărul au provocat crearea a numeroase interpretări și chiar doctrine foarte greșite, unele dintre ele fiind baza pentru formarea de noi grupuri religioase.

Shalom Israel !!!

Comentarii