Siria, Rusia și Iran condamnă Statele Unite pentru recunoașterea suveranității israeliene asupra Golanului

Siria, Rusia și Iran condamnă Statele Unite pentru recunoașterea suveranității israeliene asupra Golanului

Siria și aliații săi Rusia și Iran au condamnat vineri recunoașterea Președintelui Donald Trump a suveranității israeliene asupra Golan Heights, care a fost capturat de statul evreu de la vecinul său nordic siria în războiul de șase zile din 1967.

Citând un oficial anonim al Ministerului Afacerilor Externe, agenția oficială de știri SANA din Siria a criticat decizia ca fiind "iresponsabilă" și o încălcare a rezoluțiilor Organizației Națiunilor Unite privind statutul teritoriului.

„Siria condamnă cu fermitate declarația iresponsabilă a președintelui SUA, demonstrând încă o dată  tendința oarbă a SUA în favoarea entității sioniste și sprijinul deplin acordat agresiunii sale“, a spus oficialul. "Poporul sirian își păstrează angajamentul față de eliberarea înălțimilor Golan prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție".

Sursa a adăugat că declarația lui Trump nu va schimba nimic "faptul că Golan a fost și va rămâne arab și sirian". Comentariile au fost prima reacție a Siriei la anunțul surpriză al lui Trump, care a primit răspunsuri tăcute din partea comunității internaționale.

Rusia, care a sprijinit de mult Siria și se luptă alături de forțele loiale dictatorului Bashar Assad în războiul civil sirian, a condamnat declarația lui Trump ca o încălcare a deciziilor ONU.

„Rusia, după cum știți, ia o poziție principială cu privire la problema dreptului de proprietate al Republicii Arabe Siriene pe Inaltimile Golan ... Evaluarea noastră a caracterului ilegal al deciziei Israelului de a extinde suveranitatea la Înălțimile Golan rămâne neschimbată ", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, citată de Sputnik News, sponsorizat de stat.

"Modificarea statutului înălțimilor Golanului fără a trece prin Consiliul de Securitate este o încălcare directă a deciziilor ONU", a adăugat Zaharova.

Iranul, un alt asociat-cheie al regimului Assad, a declarat că mișcarea a fost ilegală.

"Această recunoaștere ilegală și inacceptabilă nu schimbă faptul că aparține Siriei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Bahram Qasemi, potrivit Reuters.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că anunțul făcut de Statele Unite va aduce regiunea în pragul unei noi crize. "Nu putem permite legitimizarea ocupării Înălțimilor Golan", a declarat el vineri dimineață într-un discurs la o întâlnire a Organizației Cooperării Islamice, potrivit Reuters.

Prin semnare, Trump a făcut anunțul pe Twitter, inversând mai mult de 50 de ani de politică americană, deoarece Israelul a capturat platoul strategic al Siriei. Recunoașterea lui Trump a surprins oficialii din Israel și Statele Unite ale Americii, potrivit agenției de știri McClatchy.

"Am văzut cu toții printr-un tweet", a declarat un oficial israelian, potrivit citării. "Am încercat mult timp, dar nu a fost produsul unui apel telefonic. Au existat indicii, dar nu ne-au avertizat în prealabil. "

O altă sursă israeliană a declarat agenției de știri că liderii israelieni au fost informați despre decizia luată cu puțin timp în urmă, precum și anunțul brusc al lui Trump în decembrie că va retrage forțele americane din Siria.

Potrivit raportului, negociatorii păcii din Orientul Mijlociu Trump și Departamentul de Stat sau aratat, de asemenea, surprinși de acțiune, oficialii americani au crezut că anunțul va fi atunci când Trump îl va primi pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu la Casa Albă săptămâna viitoare.

Netanyahu a fost foarte fericit în timp ce laudat decizia în cadrul unei conferințe de presă organizată joi la Ierusalim, împreună cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, pe care New York Times a spus că "părea nepregătit".

În timp ce momentul în care decizia a fost luată Trump a fost neașteptat, au existat o serie de indicii că o schimbare de politică în SUA se apropie. Inclusiv definirea de către Departamentul de Stat al Golan Heights ca fiind „controlat de Israel“, mai degrabă decât „ocupat de Israel“, pentru prima dată într-un raport al drepturilor omului lansat săptămâna trecută.

Citând oficiali de la Casa Albă, fără a da nume, agenția de știri a declarat că consilierul de securitate națională a lui Trump, John Bolton, a fost una dintre forțele-cheie ale acțiunii în urma vizitei sale în Israel, în ianuarie, a fost văzut ca un semn că SUA rămâne angajată în Israel, după anunțarea lui Trump privind retragerea trupelor americane din siria.

Ambasadorul SUA, David Friedman, de asemenea, a presat recunoașterea pe aceleași motive.

Israelul a avertizat în ultimii ani că dușmanul său, Iranul, încearcă să stabilească o prezență militară în Siria, care ar putea amenința statul evreu și că a efectuat sute de atacuri împotriva unor ținte legate de Iran.

Recunoașterea președintelui american, Donald Trump, privind suveranitatea israeliană asupra Golan ar fi un obiect sensibil la momentul respectiv, deconectat de la alegerile israeliene sau a alerga pentru re-alegerea lui Benyamin Netanyahu precum au susținut rivalii săi. 

Surse militare și de informații dezvăluie că a fost o săgeată indicată către Iran, Siria, Irak și Hizballah, precum și la mașinațiunile născocite la întâlnirea președintelui sirian Bashar Assad cu liderul iranian suprem, ayatollahul Ali Khamenei, pe 25 februarie, la care au fost prezenți comandantul Forțelelor Qods, Qasem Soleimani, comandantul suprem al fronturilor din Orientul Mijlociu și Iran, și pentru prima dată, un înalt oficial militar al Hizballah, care este senior consultant strategic pentru Hassan Nasrallah.

Ca răspuns la o întrebare adresată într-un interviu la televiziunea israeliană, joi, secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că Qassem Soleimani nu ia în considerare alegerile din Israel atunci când acționează zi după zi împotriva SUA și Israel. Pompeo se referea la acea conversație încântătoare din biroul lui Khamenei de pe 25 februarie. Prezența unui înalt reprezentant al Hizballah oficial la această reuniune, alături de Assad și Soleimani, a însemnat decizia Teheranului de a face cu Siria și Liban o entitate politică și militară unică.

Iranul face într-adevăr primii pași în vederea anexării Libanului de către Siria.

Nici Washingtonul, nici Moscova nu sunt gata să sprijine această mișcare. Deci, este posibil ca președintele Vladimir Putin să adere în mod deschis sau în tăcere la acest acord sprijinind contra-acțiuni împotriva SUA și Israel.

Putin a trimis ministrul Apărării General Serghei Șoigu, la Damasc, marți, 19 martie, o zi după ce șefii de stat iranieni, sirieni și irakieni au conferit să pregătească operațiuni comune, în conformitate cu noile comenzi. Shoigu ia avertizat pe Assad împotriva planului de a se alătura Iranului, Irakului și Hizballah într-o nouă axă care nu este aliniată la puterile lumii. 

Administrația Trump definește două trepte în aceste acțiuni prin care a anunțat că a venit vremea ca Statele Unite să recunoască Golanul ca teritoriu suveran al Israelului. Iar cea a doua este avertismentul făcut de Mike Pompeo președintelui libanez Michel Aoun: În cazul în care guvernul dumneavoastră se va alătura axei iraniano-siriană-irakian-hizbala, SUA va ataca, inclusiv prin impunerea de sancțiuni asupra sistemului bancar libanez.

Comentarii