Scafandrii Israelieni caută pe Dunăre rămășițele evreilor din Ungaria, care au fost uciși în HOLOCAUST

Scafandrii Israelieni caută pe Dunăre rămășițele evreilor din Ungaria, care au fost uciși în HOLOCAUST

O echipă profesionistă de scafandri israelieni au început săptămâna trecută să „pieptene“ apele Dunării în capitala Ungariei, Budapesta, unde caută rămășițele multor evrei uciși de naziști și aruncați în râu.

Această operațiune este rezultatul acordului încheiat între miniștrii de interne israelieni și maghiari. Diversii scafandrii ai organizației israeliene ZAKA conduc toate operațiunile de căutare.

„Mă bucur pentru ministrul maghiar de Interne de tot sprijinul acordat, și pentru susținerea cu echipamente tehnologice în beneficiul acestui proiect, sperăm că scafandri zaka vor putea să dea o valoare acestor martiri evrei pentru a avea o înmormântare evreiască decentă“ - a declarat ministrul israelian Aryeh Deri .

Aproape de sfârșitul celui de al doilea război mondial, mii de evrei maghiari care nu au fost trimiși în lagărele morții au fost executați pe malurile Dunării de către membrii „ Crucilor cu Săgeți “ - partid fascist de extremă-dreapta, care a colaborat cu naziștii și care a condus Ungaria între octombrie 1944 și martie 1945.

Aproximativ 565 000 de evrei maghiari au fost uciși în timpul Holocaustului - mai ales în Auschwitz, apoi în Polonia ocupată de naziști, unde au fost deportați în masă la mijlocul anului 1944.

Oricine va vizita Budapesta va putea vedea de-a lungul malurilor fluviului Dunării un memorial dedicat acestor evrei. Memorialul este format din sute de pantofi aranjați pe un perete mic, alăturat malurilor râului.

Shalom Israel !!!

Comentarii