Războiul amenințării dintre Iran și Israel

Războiul amenințării dintre Iran și Israel

Iranul încălzește retorica de război pentru a-și acoperi progresul militar în Siria
Teheranul organizează un război verbal împotriva Israelului pentru a împiedica IDF să ajungă la echipamentul militar și personal care ajunge în Siria.

Iranul face amenințări violente în creștere împotriva statului evreu prin două obiective: unul este de a păstra Israel în dezechilibru și înghețarea într-o postură de apărare ridicată în granițele sale nordice; și a doua, pentru a convinge Israelul să se teamă că orice acțiune a IDF se va transforma într-un conflict total. Această stratagemă permite Teheranului să mențină un flux continuu de materiale de război și a personalului din Siria și Liban, fără obstacole, pentru forțele aeriene și rachetele israeliene, și așa mai departe ancorează prezența militară în ambele state vecine din nordul Israelului.

Tensiunea dintre Teheran și Ierusalimul a fost ridicată la nivel alert din 9 aprilie, când un aviația israeliană a lovit un centru de comandă al forțelor aeriene Iraniene și anume Gărzile Revoluționare din baza aeriană siriană T-4. Dar, pe lângă amenințările cu represalii, Iranul nu are nimic. Israelul a sărbătorit Ziua Independenței sub cerul liber, dar a doua zi, Vineri, 20 aprilie generalul Hossein Salami a avertizat că mâna Iranului „ este pe trăgaci la rachete sale“ și că aceste rachete vor zbura spre bazele aeriene din Israel. Teheranul vede o oportunitate de a lua un ton puternic împotriva Israelului după trei evoluții:

1. Lovitura de rachete efectuată de SUA, Marea Britanie și Franța pe site-urile chimice din Siria pe 14 aprilie a fost aproape o dezamăgire. De asemenea, împotriva așteptărilor, Occidentul a evitat obiective iraniene în atac, în tot acest timp Hizballah și alte forțe pro-iraniene au jucat un rol central în cucerirea siriană la Est de Ghouta și prin utilizarea de arme chimice. Surse din Arabia Saudită au publicat vineri un raport care susține că 15 oficialii iranieni au fost uciși în atacurile cu rachete. Nu există niciun motiv pentru acest raport și pare să fi fost conceput pentru consumul intern.

2. Președintele Donald Trump declară în repetate rânduri că este hotărât să retragă trupele americane din Siria cât mai curând posibil. Acest dar este o binecuvântare pentru scopurile Teheranului. Acesta va elimina obstacolul principal, o prezență militară americană de-a lungul frontierei siriano-irakiană, care împiedică transferul milițiilor șiite pro-iraniene din Irak în Siria și crearea unui pod de teren continuă de la Teheran la Marea Mediterană. Au aparut rapoarte sâmbătă că Iranul, Irakul și Siria au semnat un proiect pentru a construi o autostradă de 1.700 de kilometri de la Teheran la Damasc prin Bagdad, care va fi gata pentru trafic în doi ani.

3. Moscova și Ierusalimul sunt în contradicție cu Siria după o lungă perioadă de prietenie. Teheranul a luat act de avertizarea recentă a președintelui Vladimir Putin către Israel că operațiunile sale cu forțele aeriene asupra Siriei nu se mai vor bucura de libertatea pe care o deținea anterior. Putin, prin urmare, a înlăturat un alt obstacol major în calea obiectivelor Teheranului. Iranul va depune toate eforturile pentru a aprofunda ruptura.

Pentru toate aceste motive, prim-ministru Binyamin Netanyahu și ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, nu pot fi satisfăcuți în fața provocărilor de orice amenințare. Retorica beligerantă a Teheranului este o deghizare a unei acțiuni pe care liderii Israelieni au promis să o evite. Acest lucru nu se poate face doar prin vorbe. sursa DebkaFile

Comentarii