Trupele rusești au fost implicate în conflictul iranian-sirian cu Israelul

Trupele rusești au fost implicate în conflictul iranian-sirian cu Israelul

Rachetele siriene anti-aeriene care au lovit sâmbătă, 10 februarie, un F-16, au făcut parte dintr-un sistem operat și comandat de ruși de la baza lor aeriană din Kheimim. F-16 a fost lovit în timpul unei lovituri aeriene israeliene împotriva instalației iraniene de la baza aeriană T-4 de lângă Palmyra, care a lansat un UAV în spațiul aerian israelian în această dimineață.

 Conflictul în curs de desfășurare a depășit astfel o confruntare israeliană cu Siria și Iran și marchează o deteriorare gravă a situației de securitate de pe granița de nord a Israelului.

Este puțin probabil ca încercarea Israelului prin intermediul canalelor sale diplomatice de a calma situația și de a "restabili statu quo" va reuși. Această situație a suferit o schimbare strategică fundamentală atunci când Iranul a trimis un UAV peste Israel dintr-o bază siriană pe care o împarte cu rușii. 

Se poate presupune că comandamentul rus, care supraveghează cu atenție toate instalațiile de transport aerian ale Siriei, era în cunoștință de operațiunea iraniană și nu a fost surprins când avioanele de luptă israeliene s-au răzbunat. Unul dintre aceste avioane a fost doborât și cei doi piloți au aterizat în siguranță în nordul Israelului. Unul dintre ei a fost rănit grav.

Indiferent dacă rușii și iranienii au discutat cu privire la represalii israeliene sau nu și au decis să atace unul dintre avioane, nu a fost încă investigată. Dar este semnificativ faptul că al doilea val, mult mai larg de atacuri israeliene împotriva a zeci de ținte siriene și iraniene, sâmbătă dimineața, a fost efectuat și rachetele de apărare aeriană care au fost trase și din Liban. Aceasta acțiune a adus Hizballah în ecuația siriano-iraniană-rusă, și chiar armata libaneză. În consecință, traficul aerian civil a fost oprit în nordul Israelului. Părțile implicate în incident încă nu par a fi gata să o numească o zi. Fiecare susține că are ultimul cuvânt, spun analiștii strategici ai DEBKAfile.

Exact ceea ce Iranul și Siria au încercat să facă în dimineața zilei de sâmbătă. Este prea devreme să vă spunem cum va apărea această confruntare. Este încă în desfășurare. În ceea ce privește Rusia, DEBKAfile a subliniat în repetate rânduri că dialogul periodic între Netanyahu și presedintele Vladimir Putin are o valoare limitată. Cei doi lideri au obținut o anumită înțelegere, dar, în orice situație, Putin este în judecată pentru a fi condus numai de interesele strategice ale Moscovei - chiar și pe cheltuiala Israelului.

Comentarii