Evoluții privind decizia SUA asupra Ierusalimului

Evoluții privind decizia SUA asupra Ierusalimului

Moscova declară că consideră numai Ierusalimul de Vest capitala Israelului

"Noi reafirmăm angajamentul nostru față de principiile aprobate de ONU pentru o reglementare palestiniano-israeliană, care include statutul Ierusalimului de Est ca capitala viitorului stat palestinian. 

În același timp, trebuie să afirmăm că, în acest context, vom vedea Ierusalimul de Vest drept capitala Israelului „, a declarat, joi, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova. Israelul a răspuns Moscovei că Ierusalimul este o capitală indivizibilă.

Consiliul ONU se va întâlni vineri în legătură cu declarația făcută de Trump privind Ierusalimul

Opt membri permanenți ai Consiliului de Securitate, inclusiv Marea Britanie și Franța, au cerut o reuniune de Securitate al ONU pentru vineri, ca urmare a deciziei controversate a președintelui american, Donald Trump, privind recunoașterea Ierusalimului drept capitala nedivizată a Israelului. Cererea a fost la fel susținută de membri nepermanenți din Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia și Uruguay. 

Primul-ministru al Regatului Unit, Theresa May, sa opus deciziei lui Trump, spunând: „Noi credem că acest lucru nu este de ajutor în ceea ce privește perspectivele de pace în regiune, Ambasada Marii Britanii are sediul în Tel Aviv si nu avem planuri de mutări. "

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să se adreseze întâlnirii. El a spus mai devreme că Ierusalimul este o chestiune de statut final și trebuie rezolvat prin negocieri directe. 

Germania a spus că "nu susține" decizia lui Trump. 

Uniunea Europeană și-a exprimat "îngrijorarea serioasă".

Hamas: intifada (insurecția) începe mâine

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a emis astăzi joi o declarație completă de război ca răspuns la recunoașterea de către președintele Trump a Ierusalimului ca fiind capitala eternă și indivizibilă a Israelului. Mâine, „a spus el,“ va lansa o nouă intifada pentru mântuirea Ierusalimului „El a cerut ca Autoritatea Palestiniană să suspende cooperarea cu Israelul. Chiar înainte de discursul lui Trump miercuri, președintele egiptean Abdel Fatteh El-Sisi și/a retras generalii săi din Fâșia Gaza, în cazul în care încercau să promoveze reconcilierea palestiniană.

Republica Cehă, recunoaște Ierusalimul ca capitală a Israelului

Republica Cehă a urmat, miercuri, pe președintele american Donald Trump și a declarat că recunoaște Ierusalimul ca capitală a statului Israel în linia de demarcare a frontierelor din 1967“,o declarație făcută din partea Ministerului Afacerilor Externe a Republici Cehă.

Abbas nu are sprijin semnificativ arab împotriva recunoașterii Ierusalimului de către Trump

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a primit sprijin doar de la regele Abdullah și președintele turc Tayyip Erdogan, în primele 24 de ore după recunoașterea președintelui Statelor Unite, Donald Trump, că Ierusalimul este capitala Israelului. 

Palestinieni au fost convocați de liderii lor de a efectua marșuri de protest masive în Ierusalimul de Est, Hebron, Ramallah, Nablus, Jenin și Tulkarm, precum și în Gaza. Pietre și anvelope arse au fost aruncate în trupele israeliene, dar nimic letal la poarta Damascului din Ierusalim ca exemplu. Numai în Hebron au avut loc ciocniri reale între forțele de securitate și demonstranți, însă au fost respinse cu gaze lacrimogene, grenade și gloanțe de cauciuc.

Forțe militare și forțe de securitate israeliene suplimentare au fost mobilizate pentru rugăciunile săptămânale musulmane de vineri din moschei. 

Nu este nici un secret în Ramallah sau Nablus că regele iordanian Abdullah a căzut în dizgrația majorității conducătorilor arabi, în special pentru Arabia Saudită și președintele egiptean. Sursa DEBKA din Orientul Mijlociu relevă faptul că Riyadh a mers până la tăierea asistenței financiare pentru Amann.

Iordanienii au fost întotdeauna prieteni buni cu Turcia și astfel Abdullah a zburat la Ankara miercuri pentru a găsi sprijin încă înainte de anunțul lui Trump. Cu toate acestea, palestinienii obișnuiți au puțină opinie despre președintele Erdogan, iar eforturile sale de a crea un Front Islamic anti-israelian nu au găsit niciodată multă reacție în orașele palestiniene.


În același timp, situația este suficient de inflamabilă pentru a se aprinde într-un mod diferit. Un atac terorist palestinian pe scară largă împotriva Israelului nu este niciodată exclus, sau ca forțele de securitate israeliene să se confrunte cu o mulțime furioasă.  Sursa DEBKAfile
Shalom Israel !!!

Comentarii