Iranul invită toți musulmanii să se unească împotriva statului Israel

Iranul invită toți musulmanii să se unească împotriva statului Israel
Imagini pentru Ali Larijani

Iran: "Trebuie să se stabilească o alianță regională între șiiții și sunniții împotriva terorismului și Statului Israel"

Președintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, chemat să formeze un organism regional pentru a "proteja palestinienii." Ar fi un bloc al națiunilor musulmane pentru a promova cooperarea reciprocă în diverse domenii, proiectul include si Arabia Saudită, cel mai mare dușman al Republicii Islamice.

Iranul a propus formarea unui bloc al națiunilor musulmane având drept scop promovarea luptei împotriva terorismului și a cooperării economice. În conformitate cu planul de la Teheran, acest bloc trebuie să includă, de asemenea Arabia Saudita.

Președintele Parlamentului, Ali Larijani, a declarat la o conferință de securitate unde au participat Arabia Saudita, Turcia, Egipt, Irak și Pakistan, ca ar trebui să stabilească în comun un forum care promovează "zone de pace" și pentru ai proteja pe palestinieni. "Scopul nostru se îmbunătățește prin unitate", a adăugat el.

Larijani a discutat în discursul său cauzele tensiunilor din regiune și a explicat că acestea sunt "un conflict strategic între voința marilor puteri care doresc să facă regimul sionist mai mare în regiune și interesele și voința națiunilor musulmane ". De asemenea, el a spus că "prin natura sa, națiunile musulmane nu vor accepta niciodată ca regimul sionist sa le ocupe țarile ".

Oficialul iranian a subliniat faptul că strategia Republicii Islamice se bazează pe solidaritatea între țările islamice și confruntarea cu regimul sionist, care converg cu realitățile sociale ale lumii musulmane.

Larijani a subliniat faptul că Iranul nu are aspirații imperiale în regiune, si se opune complet la această teorie. "Era hegemoniei a trecut, Iranul urmărește consolidarea unui discurs bazat pe gândirea islamică și împotriva conflictelor între șiiții și sunniții", a spus el, adaugand ca "ne opunem războiului din Yemen și Siria și declaram în mod clar sprijinul nostru pentru toate si rolul constructiv pe care Iranul poate avea în stabilirea securității în regiune. " În cele din urmă el a subliniat că Iranul ar sprijini Arabia Saudită, dacă ar lua decizii constructive și să acționeze în mod rațional.

Iran - o țară predominant șiită - și regatul sunnit din Arabia Saudită au o istorie de rivalitate și confruntări constante. Ei sustin, de asemenea, un război civil opus în partidele din Siria și Yemen.

Riad a suspendat relațiile diplomatice cu Teheranul în ianuarie, după ce protestatarii iranieni au luat cu asalt sediul Ambasadei Arabiei Saudite în semn de protest la executarea unui cleric șiit în regatul vecin.

Anul trecut, Arabia Saudită a anunțat crearea unei "alianțe militare islamice", pentru a lupta împotriva terorismului, care a inclus 34 de țări, dar nu și Iranul.   

Comentarii