Israel

Israel

vineri, 13 mai 2016

Yom Haatzmaut: Ziua Independenței Israelului

Yom Haatzmaut: 14 Mai / Ziua Independenței Israelului
 Israelul sărbătorește 68 de ani de la declararea independenței. Ziua Independenței Israelului este sărbătorită în a cincea zi a lunii Iyar, care este data ebraică a creării oficiale a statului Israel, când membri ai "guvern provizoriu" au citit și au semnat Declarația de Independență din Tel Aviv. Data inițială a corespuns la 14 mai 1948.

Cele mai multe comunități evreiești din lumea occidentală s-au alăturat acestui festival modern de pe calendarele lor, dar unele comunități evreiești americane mențin sărbătoare public duminica următoare, în scopul de a atrage mai multă participare. În Statul Israel este o zi de petrecere formală, astfel încât aproape toată lumea are zi liberă.

Yom Haatzmaut în Israel este întotdeauna precedat de Yom Hazikaron (Ziua Memoriei soldaților căzuți). Mesajul care leagă aceste două zile este clar: israelienii datorează independența și însăși existența statului soldaților care și/au sacrificat viața pentru ea. 

O ceremonie are loc pe muntele Herzl din Ierusalim, unde steagul este arborat pe partea de sus a pilonului, deasemenea Președintele Israelului, ține un discurs de felicitare, iar soldații IDF, Marina și Forța aeriană fac parada cu steagurile lor.

În ultimele decenii, această paradă mică a fost înlocuită cu cea mai mare paradă, după evenimentul principal din anii 1950 și 60. Parada de noapte este urmată de aprinderea torțelor (hadlakat Masuot) ceremonia care marchează realizările țării în toate sferele sale  de viață.

În afară de ceremoniile oficiale, israelienii sarbatoresc Yom Haatzmaut în moduri diferite. În orașe seara are loc mult divertisment și poate fi găsit în principalele străzi. 

Mulțimile se adună pentru a vedea programe publice oferite gratuit de către municipalități și guvern. Mulți petrec noaptea dansând dansuri populare sau cântând cântece israeliene. În timpul zilei, sute de familii israeliene fac plimbări sau se duc la un picnic. 

Unitățile militare sunt deschise pentru civili pentru a vizita și pentru a arăta cele mai recente progrese tehnologice ale forțelor armate israeliene. Yom Haatzmaut se încheie cu ceremonia de premiere pentru "Premiul Israel" recunoscând personalități israeliene pentru contribuția lor unică de cultură, știință, arte și umaniste ale țării.

Caracterul religios al Yom Haatzmaut este încă în proces de formare, și rămâne subiectul dezbaterii. Rabinatul (format din rabinii ortodocși) a decis că această zi ar trebui să fie încadrată cu recitalul Hallel (Psalmii de laudă), similar cu alte sărbători in care se lecturează o Haftarah specială (porțiunea profetică). Shalom Israel !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu Ceea ce unii ar considera imposibil se întâmplă în fața ochilor noștri: la...