Israel

Israel

luni, 11 aprilie 2016

Iranul a primit deja rachete anti-aeriene rusești S-300

Iranul a primit deja rachete anti-aeriene rusești S-300
Imagen titular
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hussein Jaberi a confirmat că țara sa a primit deja primul transport din Rusia, sistemul anitaerian de rachete S-300, în conformitate cu acordul bilateral puternic criticat de Statele Unite, Israel și Arabia Saudită.

"În ciuda mai multor modificări privind data livrării, acordul a fost lansat, iar astăzi pot anunța că prima parte a acestui echipament a venit în Iran și livrarea celorlalte componente  va continua de acum încolo ", a declarat purtătorul de cuvânt.

Anunțul a venit la doar o zi după ce consilierul-șef asupra relațiilor internaționale al liderului suprem iranian, Ali Akbar Velayati, a confirmat faptul că livrarea de rachete ar fi fost efectuată "în siguranță", dar nu a specificat data.

In plus, Velayati a declarat că Rusia și Iranul au făcut progrese în negocierile de cumpărare a  avioanelor de luptă Suhoi-30.

În 2007, Rusia și Iran au semnat un contract de 800 de milioane de dolari pentru vânzarea de cel puțin cinci baterii de rachete S-300, unul dintre cele mai avansate din lume, într-o afacere care a fost văzută ca o amenințare de rivali regionali  Arabia Saudită și Israel, precum și de SUA.

Cu toate acestea, în 2010, președintele rus Dmitri Medvedev a respins livrarea de echipamente către Iran, ca parte a sancțiunilor internaționale împotriva țării din cauza programului său nuclear.

În luna aprilie a anului trecut presedintele rus, Vladimir Putin, a decis să elimine dreptul de veto și a promis să livreze rachetele în Iran, dar de atunci au existat negocieri pentru a actualiza contractul și a ridica cererea pe care Teheranul a puso în fața unei instanțe de arbitraj internațională împotriva Rusiei pentru suspendarea acordului.

În februarie anul trecut, Moscova a anunțat că ministrul Iranian al Apărării, Hossein Dehgan,  a participat la o ceremonie privind semnarea contractului.

S-300, similar cu Patriot din SUA, va permite Iranului să se confrunte cu un posibil atac aerian israelian sau SUA, cu luptători de clasă ca avioane Stealth, elicoptere, bombe și rachete balistice, spun expertii.

Israelienii se tem că aceste baterii, care au o rază de până la 200 de kilometri, vor permite Iranului să aibă în curând un scut anti-rachetă invulnerabil  ca să-și apere programul său nuclear înainte de un posibil atac străin.
sursa Aurora EFE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu Ceea ce unii ar considera imposibil se întâmplă în fața ochilor noștri: la...