Israel

Israel

miercuri, 31 decembrie 2014

Consiliul de Securitate al ONU respinge un "stat palestinian"

Consiliul de Securitate respinge un "stat palestinian"
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a respins proiectul de rezoluție cu privire la un stat palestinian, votat de opt țări în favoare, două împotrivă și cinci abțineri.

Franța, China, Rusia, Argentina, Chile, Ciad, Iordania și Luxemburg au sprijinit proiectul palestinian, prin care au cerut o perioadă de douăsprezece luni pentru a negocia o soluționare finală cu Israelul, iar retragerea completă din Cisiordania (Iudeea și Samaria) și Ierusalimul de Est sa fie în 2017.

Statele Unite ale Americii și Australia au votat împotriva.

Voturile decisive a Nigeriei și Rwandei, care intenționau să voteze în favoarea palestinienilor, dar care au decis să se abțină in ultimul minut. Pentru a trece rezoluția, Autoritatea Palestiniană avea nevoie de un minim de nouă voturi în favoare.

Celelalte țări care s-au abținut au fost Marea Britanie, Lituania și Coreea de Sud.

Diplomații israelieni au fost dezamăgiți de Franța, care a sprijinit rezoluția, în ciuda obiecțiilor sale privind modul de redactare a textului prin care Parisul nu a reușit a obține o versiune mai moderată.

Palestinienii erau siguri cu puțin timp înainte de voturile necesare pentru adoptarea parțială a rezoluției. 

Ambasadorul Iordanian, Dina Kawar, reprezentantul arab în Consiliul de Securitate, a declarat după o întâlnire cu ușile închise cu delegați Ligii Arabe înainte de vot, ca douăzeci de ambasadori au susținut apelul palestinienilor pentru proiectul final si ca al vor vota.

Proiectul de rezoluție palestinian, a cerut retragerea israeliană din Cisiordania în termen de trei ani si declararea Ierusalimul de Est drept capitala a statului palestinian.

Washingtonul insistă asupra unui acord de pace negociat între Israel și palestinieni, dar se opune unui proiect unilateral.

Secretarul de Stat, John Kerry, a avut convorbiri telefonice în ultimele două zile cu miniștrii de externe din Marea Britanie, Chile, Egipt, Franța, Uniunea Europeană, Germania, Iordania, Lituania, Luxemburg, Rusia și Arabia Saudită. De asemenea, el a vorbit cu președintele Rwandei și cu Mahmoud Abbas presedintele Autoritati Palestiniene.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jeff Rathke a spus că multe țări împărtășesc opinia Washingtonului si că rezoluția este distructiva și nepotrivita.

"Tot timpul care trece fără o negociere constructiva între părți, crește polarizarea și mai mult spațiu este lăsat să destabilizeze eforturile", a spus purtătorul de cuvânt. Shalom Israel !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu Ceea ce unii ar considera imposibil se întâmplă în fața ochilor noștri: la...