Regele David

Regele David
Regele David a stabilit Ierusalimul drept capitala Israelului în urmă cu peste 3.000 de ani. Regele David este unul dintre cele mai importante figuri din istoria evreilor. Născut în 907 î.HM. , a domnit ca rege al lui Israel 40 de ani, moare la 70 de ani , în anul 837 î.HM.. Sunt atât de multe de spus despre el. Unor oameni le place să se concentreze pe aspectul războinic - războinicul umanitar care lupta pentru Eylohim - dar atunci când realizările sale sunt considerate ca un întreg, măretia lui spirituala iese în evidentă mai presus de orice altceva. Prima si principala motivatie a lui David este o relatie speciala cu Eylohim, aceasta idee de frumusete a sufletului sau, putem vedea atunci când citim Psalmii, dintre care cele mai multe au fost scrise de David.

De exemplu :

(O cantare a lui David.) YaHWeH este pastorul meu: nu voi duce lipsa de nimic. (Ps.23:1)

(Un psalm al lui David.) YaHWeH este lumina si mantuirea mea: de cine sa ma tem? YaHWeH este sprijinitorul vietii mele: de cine sa-mi fie frica? (Ps.27:1)

(O cantare a treptelor.) Imi ridic ochii spre munti… De unde-mi va veni ajutorul?  Ajutorul imi vine de la YaHWeH, care a facut cerurile si pamantul. (Ps.121:1,2)

Chiar si atunci când luăm în considerare cucerirea militară, putem vedea că forta motrica din spatele lui David a fost atasamentul lui fată de Eylohim. Neamul regelui David a devenit singura descendenta regală legitima în istoria evreilor. Din David au venit toti împăratii lui Iuda si în cele din urmă a istoriei, HaMashiya(Mesia). Această idee a unui monarh decretat de Eylohim a fost copiata de multe alte natiuni de-a lungul istoriei si a servit ca bază pentru conceptul de "dreptul suprem al regilor ", in Europa medievală si renascentistă.

Cucerirea Ierusalimului
Stim istoric că istoria lui Israel în această perioadă de timp - de la Exodul mai departe - este istoria unui popor mic între două mari civilizatii antice : Egipt si Mesopotamia care a fost condus la momente diferite de către asirieni, babilonieni si persi.

Când David a devenit rege, Egipt si Asiria au fost într-un declin marcat, nu au fost în măsură să se extindă, au lăsat un gol în mijloc - unde se afla Israel - si acest lucru a permis Israelului să se extindă fără a fi deranjat de aceste mari imperii. Astfel, David a reusit în sfârsit să se elibereze de amenintarea filisteana, si a cucerit Ierusalimul in totalitate, care până atunci a fost în imposibilitate de a fi cucerit.

In decursul a 440 de ani, de cand poporul evreu a intrat în tara lui Israel, până în timpul regelui David, Ierusalimul a rămas un oras non-evreiesc în inima unei tări evreiesti. A fost un oras-stat locuit de un trib canaanit numit Iebusiti. Ierusalimul a fost puternic fortificat, dar în ciuda starii ca impenetrabil, a avut o slăbiciune : sursa de apa care a fost un izvor ce provenea din afara zidurilor orasului, care era accesat din interiorul orasului printr-un pasaj lung în stâncă. Unii arheologi speculează că acest lucru se poate referi la vechiul sistem de apa a orasului - sursa Gihón - care este o atractie turistică în " cetatea lui David " , situata chiar în afara zidurilor orasului vechi din Ierusalimul de astăzi.

David era în vîrstă de treizeci de ani cînd s'a făcut împărat, şi a stapanit patruzeci de ani. La Hebron a stapanit peste Iuda şapte ani şi şase luni, şi la Ierusalim a stapanit treizeci şi trei de ani peste tot Israelul şi Iuda. Împăratul a mers cu oamenii lui asupra Ierusalimului împotriva Iebusiţilor, locuitorii ţării. Ei au zis lui David: ,,Să nu intri aici, căci şi orbii şi ologii ţi se vor împotrivi! prin aceasta voiau să spună că David nu va intra cu niciun chip aici.

Dar David a pus mîna pe cetăţuia Sionului: aceasta este cetatea lui David. David zisese în ziua aceea: ,Oricine va bate pe Iebusiţi, să arunce în canal pe şchiopii şi pe orbii aceia cari sînt vrăjmaşii lui David`... -De aceea se zice: ,,Orbul şi şchiopul să nu intre în casa lui YaHWeH.`` David s'a aşezat în cetăţuie, pe care a numit -o cetatea lui David. A făcut întărituri de jur împrejur, în afară şi înlăuntrul lui Milo (Cetăţuie). (2 Samuel 5:4-9)

De ce Ierusalimul ?
 Primul lucru pe care David la făcut după ocuparea orasului, a fost să-l faca capitala sa. Si aici trebuie să ne oprim si să ne întrebăm: de ce Ierusalimul ?

Desigur, au existat mai multe locuri adecvate pentru a localiza capitala Israelului. Ierusalimul nu este aproape de o sursă majoră de apă sau sa se afle în orice rută comercială. Toate capitalele din lume sunt lângă oceane, mări, râuri, lacuri, sau cel putin aproape de o rută comercială majoră.

La acea vreme existau în Israel mai multe trasee comerciale ca " Calea Regilor " , care a fost una dintre principalele rute din Orientul Mijlociu antic, de la Golful Aqaba din Marea Rosie pina la Damasc, si a mai fost " Via Maris " Drumul Marii " , venind din Egipt, urmând coasta Mediteranei pina in Siria.

Probabil ar fi fost mai practic ca capitala Israelului sa fie la Marea Mediterană, un loc ideal ca Yafo alături de Tel Aviv, si totusi de ce Ierusalimul ?

Motivul pentru care Ierusalimul a fost ales, a avut de a face cu un aspect al poporului evreu, si motivul pentru care copiii lui Israel au devenit o natiune în primul rând. În general, natiunile devin natiuni, atunci cand trăiesc pe aceeasi bucată de teren pentru o perioadă lungă de timp, în curs de dezvoltare fiind o limbă si o cultură comună.  În general, acesta este scenariul prin care au trecut toate natiunile.

Evreii au devenit o natiune cu putin timp înainte să scape de sclavia din Egipt. Ei au venit în tara lui Israel, au fost campati în pamantul unui desert, la poalele Muntelui Sinai. Evreii au devenit o natiune acolo atunci când au făcut un legământ cu Eylohim, promitând că " vor face si auzi tot ce le va spune YaHWeH  ". Nationalitatea Israelului este definită în principal de relatia lor comună cu Eylohim si misiunea istorică a poporului evreu, si rezulta că nu există nici un loc mai bun pentru a vă conecta cu Eylohim, ca la Ierusalim.

Locul si casa lui YaHWeH - Ierusalimul

După convertirea Ierusalimului in capitala a Israelului, David a cumpărat partea de sus a dealului pe marginea de nord a orasului de la proprietarul, Aravna-Iebusitul. Cumpărarea este înregistrata în Scriptura, în două locuri :

Dar împăratul a zis lui Aravna: ,,Nu! vreau s'o cumpăr de la tine pe preţ de argint, şi nu voi aduce lui YaHWeH, Eylohim al meu, arderi de tot, cari să nu mă coste nimic.`` Şi David a cumpărat aria şi boii cu cinzeci de sicli de argint. (2 Samuel 24:24)

Dar împăratul David a zis lui Ornan: ,,Nu! Vreau să -l cumpăr pe preţul lui în argint, căci nu voi da lui YaHWeH ce este al tău, şi nu voi aduce o ardere de tot care să nu mă coste nimic.`` Şi David a dat lui Ornan şase sute de sicli de aur pentru locul ariei. (1Cronici 21:24-25 ) .

Acest deal este muntele MoriYah(Muntele lui YaHWeH), ceea ce ar putea să nu fie mare în mărime fizică, dar care este mai mult decât compensat de măretia sa spirituală. Din primele momente ale istoriei evreiesti, patriarhii poporului evreu au recunoscut puterea spirituală extraordinară a muntelui MoriYah. Este aici unde Avraam, a simtit prezenta lui Eylohim, de al oferi pe Isaac ca jertfă:

Avraam a pus locului aceluia numele: ,,YaHWeH va purta de grijă. Deaceea se zice şi azi: ,,La muntele unde YaHWeH va purta de grijă.`` ( Geneza 22:14 ) 

Iacov a plecat din Beer-Şeba, şi şi -a luat drumul spre Haran. A ajuns într'un loc unde a rămas peste noapte, căci asfinţise soarele. A luat o piatră de acolo, a pus -o căpătîi, şi s'a culcat în locul acela. Şi a visat o scară rezemată de pămînt, al cărei vîrf ajungea pînă la cer. Îngerii lui Eylohim se suiau şi se pogorau pe scara aceea.

Şi YaHWeH stătea deasupra ei, şi zicea: ,,Eu sînt YaHWeH, Eylohim al tatălui tău Avraam, şi Eylohim a lui Isaac.`` Pămîntul pe care eşti culcat, ţi -l voi da ţie şi seminţei tale. Sămînţa ta va fi ca pulberea pămîntului; te vei întinde la apus şi la răsărit, la mează-noapte şi la mează-zi; şi toate familiile pămîntului vor fi binecuvîntate în tine şi în sămînţa ta.

Iată, Eu sînt cu tine; te voi păzi pretutindeni pe unde vei merge, şi te voi aduce înapoi în ţara aceasta; căci nu te voi părăsi, pînă nu voi împlini ce-ţi spun.``Iacov s'a trezit din somn, şi a zis: ,,Cu adevărat, YaHWeH este în locul acesta, şi eu n'am ştiut.`` I -a fost frică, şi a zis: ,,Cît de înfricoşat este locul acesta! Aici este casa lui Eylohim, aici este poarta cerurilor!`` Şi Iacov s'a sculat dis de dimineaţă, a luat piatra pe care o pusese căpătîi, a pus -o ca stîlp de aducere aminte, şi a turnat untdelemn pe vîrful ei. A dat locului acestuia numele Betel; dar mai înainte cetatea se chema Luz. ( Geneza 28:10-19 ).

Nu e de mirare acest lucru, este un loc pentru care toti cuceritorii importanti din istorie si l-au dorit pentru ei, Ierusalimul a fost cucerit sau distrus de 36 de ori în 3000 ani. Astăzi, în acest loc este o structură islamica, cunoscuta sub numele de " Domul Stâncii ", unde sub Cupola de aur este expusa stânca de pe Muntele MoriYah - " , cunoscuta sub numele metafizic ca Even Shatiya, literalmente Apă si spiritualitate, iar Tora este cunoscuta sub numele de " Apa vietii " .

Potrivit iudaismului, lumea este hrănită spiritual din acest punct, deoarece această piatră - care metafizic este centrul universului. Acesta este locul în care prezenta lui Eylohim poate fi simtita mai intens decât oriunde altundeva pe planeta Pământ. Prin urmare, acesta este locul cel mai logic pentru a se situa resedinta permanentă a celui mai sfânt loc al poporului evreu - Templul si chivotul Legământului.

Poporul acesta strîns din mijlocul neamurilor, care are turme şi moşii, şi locuieşte în mijlocul pămîntului.`(Ezechiel 38:12)

David si Batsheva

Povestea privind relatia lui David cu Batsheva ( 2Samuel, Cap. 11) este una dintre intamplarile cea mai gresit înteleasă în Biblie, trebuie să fim atenti atunci când se citeste ca un roman de televiziune. Pe scurt, aceasta este ceea ce sa întâmplat:

În anul următor, pe vremea cînd porneau împăraţii la război, David a trimes pe Ioab, cu slujitorii lui şi tot Israelul, să pustiască ţara lui Amon şi să împresoare Raba. Dar David a rămas la Ierusalim. Într'o după amiază spre seară, David s'a sculat de pe pat; şi pe cînd se plimba pe acoperişul casei împărăteşti, a zărit de acolo o femeie care se scălda şi care era foarte frumoasă la chip.

David a întrebat cine este femeia aceasta, şi i-au spus: ,,Este Bat-Şeba, fata lui Eliam, nevasta lui Urie, Hetitul.`` Şi David a trimes nişte oameni s'o aducă. Ea a venit la el, şi el s'a culcat cu ea. După ce s'a curăţit de necurăţia ei, ea s'a întors acasă. Femeia a rămas însărcinată şi a trimes vorbă lui David, zicînd: ,,Sînt însărcinată.``

Atunci David a trimes următoarea poruncă lui Ioab: ,,Trimete-mi pe Urie, Hetitul.`` Şi Ioab a trimes pe Urie la David. Urie a venit la David, care l -a întrebat despre starea lui Ioab, despre starea poporului, şi despre mersul războiului.

Apoi David a zis lui Urie: ,,Pogoară-te acasă, şi spală-ţi picioarele.`` Urie a ieşit din casa împărătească, şi a fost urmat de un dar din partea împăratului. Dar Urie s'a culcat la poarta casei împărăteşti, cu toţi slujitorii stăpînului său, şi nu s'a pogorît acasă la el. Au dat de ştire lui David despre aceasta, şi i-au spus: ,,Urie nu s'a pogorît la el casă.`` Şi David a zis lui Urie: ,,Nu vii tu oare din călătorie? Pentruce nu te-ai pogorît acasă?``

Urie a răspuns lui David: ,,Chivotul şi Israel şi Iuda locuiesc în corturi, domnul meu Ioab şi slujitorii domnului meu sînt tăbărîţi în cîmp, şi eu să intru în casă să mănînc şi să beau şi să mă culc cu nevastă-mea! Viu eşti tu şi viu este sufletul tău că nu voi face lucrul acesta.`` David a zis lui Urie: ,,Mai rămîi şi astăzi aici, şi mîne îţi voi da drumul.`` Şi Urie a rămas la Ierusalim în ziua aceea şi a doua zi. David l -a poftit să mănînce şi să bea cu el, şi l -a îmbătat; şi seara. Urie a ieşit şi s'a culcat cu slujitorii stăpînului său, dar nu s'a pogorît acasă.

A doua zi dimineaţa, David a scris o scrisoare lui Ioab, şi a trimes -o prin Urie. În scrisoarea aceasta scria: ,,Puneţi pe Urie în locul cel mai greu al luptei, şi trageţi-vă înapoi dela el, ca să fie lovit şi să moară.`` Ioab, împresurînd cetatea, a pus pe Urie în locul pe care -l ştia apărat de ostaşi viteji. Oamenii din cetate au făcut o ieşire şi s'au bătut împotriva lui Ioab; au căzut mulţi din popor, din slujitorii lui David, şi a fost ucis şi Urie, Hetitul.

Ioab a trimes un sol să istorisească lui David tot ce se petrecuse în luptă. Şi a dat solului următoarea poruncă: ,,Cînd vei isprăvi de istorisit împăratului toate amănuntele luptei, poate că se va mînia şi va zice: ,Pentruce v'aţi apropiat de cetate să luptaţi împotriva ei? Nu ştiaţi că se aruncă săgeţi din vîrful zidului? Cine a omorît pe Abimelec, fiul lui Ierubeşet? Nu o femeie, care a aruncat peste el din vîrful zidului o piatră de moară, şi n'a murit el la Tebeţ? Pentruce v-aţi apropiat de zid?` Atunci să -i spui: ,A murit şi robul tău Urie, Hetitul.``

Solul a plecat; şi, la sosire, a istorisit lui David tot ce -i poruncise Ioab. Solul a zis lui David: ,,Oamenii aceia au fost mai tari decît noi; făcuseră o ieşire împotriva noastră în cîmp, şi i-am dat înapoi noastră în cîmp, şi i-am dat înapoi pînă la intrarea porţii, dar arcaşii au tras de pe vîrful zidului asupra slujitorilor tăi, şi mulţi din slujitorii împăratului au fost ucişi, şi a murit şi robul tău Urie, Hetitul.``

David a zis solului: ,,Iată ce să spui lui Ioab: ,Nu te munci pentru întîmplarea aceasta, căci sabia doboară cînd pe unul, cînd pe altul; bate cetatea cu putere, dărîmă -o. Şi tu, îmbărbătează -l!`` Nevasta lui Urie a aflat că bărbatul ei murise, şi a plîns pe bărbatul ei. După ce au trecut zilele de jale, David a trimes s'o ia, şi a primit -o în casa lui. Ea i -a fost nevastă, şi i -a născut un fiu. Fapta lui David n'a plăcut lui YaHWeH. (2 Samuel 11:1-27)

În acel moment, Eylohim la trimis pe proorocul Natan să-l mustre pe David ( vezi 2Samuel, Cap.12 ) .

YaHWeH a trimes pe Natan la David. Şi Natan a venit la el şi i -a zis: ,,Într'o cetate erau doi oameni, unul bogat şi altul sărac. Bogatul avea foarte multe oi şi foarte mulţi boi. Săracul n'avea nimic decît o mieluşa, pe care o cumpărase; o hrănea, şi o creştea la el împreună cu copiii lui; ea mînca din aceeaş bucată de pîne cu el, bea din acelaş pahar cu el, dormea la sînul lui, şi o privea ca pe fata lui. A venit un călător la omul acela bogat. Şi bogatul nu s'a îndurat să se atingă de oile sau de boii lui, ca să pregătească un prînz călătorului care venise la el; ci a luat oaia săracului, şi a gătit -o pentru omul care venise la el.``

David s'a aprins foarte tare de mînie împotriva omului acestuia, şi a zis lui Natan: ,,,Viu este YaHWeH că omul care a făcut lucrul acesta este vrednic de moarte. Şi să dea înapoi patru miei, pentrucă a săvîrşit fapta aceasta, şi n'a avut milă.`` Şi Natan a zis lui David: ,,Tu eşti omul acesta!`` Aşa vorbeşte YaHWeH, Eylohim al lui Israel: ,Eu te-am uns împărat peste Israel, şi te-am scăpat din mîna lui Saul; te-am făcut stăpîn pe casa stăpînului tău, am pus la sînul tău nevestele stăpînului tău, şi ţi-am dat casa lui Israel şi Iuda. Şi dacă ar fi fost puţin atîta, aş mai fi adăugat.

Pentruce dar au dispreţuit tu cuvîntul lui YaHWeH, făcînd ce este rău înaintea Lui? Ai lovit cu sabia pe Urie..., Hetitul; ai luat de nevastă pe nevastă-sa, şi pe el l-ai ucis cu sabia fiilor lui Amon. Acum niciodată nu se va depărta sabia din casa ta, pentrucă M'ai dispreţuit, şi pentrucă ai luat de nevastă pe nevasta lui Urie, Hetitul.` Aşa vorbeşte YaHWeH. ,Iată, din casa ta voi ridica nenorocirea împotriva ta, şi voi lua de subt ochii tăi, pe nevestele tale şi le voi da altuia care se va culca cu ele în faţa soarelui acestuia. Căci ai lucrat pe ascuns; Eu însă voi face lucru acesta în faţa întregului Israel şi în faţa soarelui.``

David a zis lui Natan: ,,Am păcătuit împotriva lui YaHWeH !`` Şi Natan a zis lui David: ,,YaHWeH îţi iartă păcatul..., nu vei muri. Dar, pentrucă ai făcut pe vrăjmaşii Domnului să -L hulească, săvîrşind fapta aceasta, fiul care ţi s'a născut, va muri.`` Şi Natan a plecat acasă. YaHWeH a lovit copilul pe care -l născuse lui David nevasta lui Urie, şi a fost greu bolnav. David s'a rugat lui Eylohim pentru copil, şi a postit; şi cînd a venit acasă, toată noaptea a stat culcat pe pămînt.

Bătrînii casei au stăruit de el să se scoale dela pămînt; dar n'a voit, şi n'a mîncat nimic cu ei. A şaptea zi, copilul a murit. Slujitorii lui David s'au temut să -i dea de veste că a murit copilul. Căci ziceau: ,,Cînd copilul trăia încă, i-am vorbit, şi nu ne -a ascultat: cum să îndrăznim să -i spunem: ,A murit copilul?` Are să se întristeze şi mai mult.`` David a băgat de seamă că slujitorii lui vorbeau în şoaptă între ei, şi a înţeles că murise copilul. El a zis slujitorilor săi: ,,A murit copilul?`` Şi ei au răspuns: ,,A murit.``

Atunci David s'a sculat de la pămînt. S'a spălat, s'a uns, şi şi -a schimbat hainele; apoi s'a dus în casa lui YaHWeH, şi s'a închinat. Întorcîndu-se acasă, a cerut să i se dea să mănînce, şi a mîncat. Slujitorii lui i-au zis: ,,Ce însemnează ceeace faci? Cînd trăia copilul, posteai şi plîngeai; şi acum, cînd a murit copilul, te scoli şi mănînci!`` El a răspuns: ,,Cînd trăia copilul, posteam şi plîneam, căci ziceam: ,Cine ştie dacă nu Se va îndura YaHWeH de mine şi dacă nu va trăi copilul?` Acum, cînd a murit, pentruce să mai postesc? Pot să -l întorc în viaţă? Eu mă voi duce la el, dar el nu se va întoarce la mine.``

David a mîngîiat pe nevastă-sa Bet-Şeba, şi a intrat la ea şi s'a culcat cu ea. Ea a născut un fiu, pe care l -a numit Solomon, şi care a fost iubit de YaHWeH. El l -a încredinţat în mînile proorocului Natan, şi Natan i -a pus numele Iedidia (Iubitul lui YaHWeH ), pentru YaHWeH. (2 Samuel 12:1-25)

Aceasta este o istorie extrem de complexa,  in care se spune clar că David a greșit. Asa cum am văzut în capitolele anterioare, Scriptura are o atitudine foarte critică fata de liderii evrei si nu albeste trecutul cuiva, si că este ceva unic printre înregistrările istoriei.

Măreția lui David se află atât în ​​capacitatea sa de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile sale, căt si umilința sa prin care accepta ca este de vina și regretul urmat. Aceasta este o parte din motivul pentru care răscumpărarea finală a poporului evreu și a lumii este de la un descendent al lui David - care este " HaMashiya-Mesia, Fiul lui David . "

Batsheva, la scurt timp după ce a dat nastere copilului, el sa îmbolnăvit grav cum a fost prezis de profetul Natan. David a început o perioadă de rugăciune si post, dar copilul a murit. David si-a dat seama că moartea copilului și revolta lui Absalom, fiul său iubit ( 2Samuel 15:19 ) , a fost o pedeapsă din partea Creatorului, de asemenea, a servit ca ispăsire pentru actiunile sale. David a " plătit din cauza lui ", sa pocăit, si în cele din urmă a fost iertat de Eylohim.

La scurt timp Batsheva a devenit din nou insarcinata, si de data aceasta ea a dat nastere unui copil sănătos - care a fost numit Shlomo(Solomon), a fost un copil-minune înzestrat cu întelepciune neobisnuită.Shalom Israel !!!

Comentarii