Israel

Loading...

marți, 18 februarie 2014

Portugalia si Spania va acorda cetățenie descendenților evrei sefarzi

Portugalia si Spania va acorda cetățenie descendenților evrei sefarzi
Portugalia si Spania va acorda cetățenie descendenților evrei sefarzi care au fost expulzați, uciși sau forțați să se converteasca timp de 500 de ani.

Ca și decizia recentă a parlamentului spaniol, guvernul portughez este, de asemenea, pregătit ca, după 500 de ani de nedreptate, sa aprobe cetățenie automată tuturor evreilor care dovedesc a fi descendenți ai evreilor expulzați, ucisi sau forțati sa se converteasca la romano-catolicism, în timpul Inchiziției catolice în Portugalia din secolul al 16-lea.

Ministrul Turismului, a Portugaliei, Adolfo Mesquita Nunes, a declarat public săptămâna trecută, în timpul vizitei sale la Targul de Turism de la Tel Aviv. Potrivit acestuia, sunt ajustate ultimele puncte ale legii, care să adopte cetățenia descendenților evrei portughezi, cunoscuti sub numele de "sefarzi. "

În timpul Inchiziției Romano Catolice din secolul al 16-lea, aproximativ 400.000 de membri ai comunității evreiești, care au trăit în Portugalia, au fost alungați, ucisi, sau forțați să se convertească la romano-catolicism, devenind involuntar " Creștini. "

Această propunere a Parlamentului portughez a fost adusa in discutie de adjunctii ai CDS, Dr. José Ribeiro Castro, care vede această măsură, ca o corectare a unei erori istorice, și un act de justiție. Propunerea sa, susținută de PS, a fost adoptată în unanimitate de Parlament, la 12 aprilie a anului trecut ( Legea nr 43/2013 ).

La data de 20 ianuarie a acestui an, Ribeiro Castro, a cerut guvernului portughez de a reglementa legi, în conformitate cu legislația publicata in iulie anul trecut, a căror termen a expirat în octombrie. Cererea afirmă că, aceasta este " o chestiune de cea mai mare importanță. "

Acest proiect prevede acordarea de cetățenie portugheză, si de naturalizare pentru descendenții evrei sefarzi portughezi, care demonstrează " apartenență la comunitatea sefarda de origine portugheză, pe baza unor criterii obiective de conexiune dovedite in Portugalia, inclusiv porecle, familii de limbi, descendenți direcți sau laterali. "

Acestia sunt cunoscuti sub numele de " sefarzi " evrei descendenți ai comunităților tradiționale evreiești din Peninsula Iberică : Portugalia și Spania.

Inchiziția catolică portugheză, înființată în 1536, a torturat zeci de mii de evrei, sau le-a alungat in fostele colonii portugheze (Capul Verde, Brazilia, etc .), expulzarea în masă a evreilor portughezi, a avut loc în anul 1497.
Mulți dintre evreii expulzați din Spania în 1492, și-au găsit refugiu temporar în Portugalia, prin a primi azil, acordat de regele Manuel I.

Evreii care au rămas în țară au fost obligați să se convertească la catolicism, deși cel mai secret a continuat să mențină un mod de viață evreiesc. Mulți dintre evreii din acel moment, au reușit să fugă în țări precum Maroc, Turcia, Olanda, Anglia și Italia, fiind printre primii colonisti europeni care au reusit să ajungă în New York.

Spania la fel ia inițiativa, săptămâna trecută, parlamentul spaniol a adoptat o lege care va permite în curând, ca toti evreii care se dovedeste a fi descendenti al celor care au fost expulzați sau uciși în timpul Inchiziției catolice, pot obține naționalitatea spaniolă, astfel, pot circula liber în interiorul Comunității Europene. Această măsură, va permite aproximativ pentru jumatate din cele 13 milioane de evrei din întreaga lume, sa poata solicita cetățenia spaniolă ...

Potrivit ambasadorului portughez pentru Israel, Miguel Almeida Sousa, el însuși, de asemenea, un evreu, " legea trebuie să fie tradusa în proceduri clare, pentru a permite oamenilor să-si depuna documentatia, care sa fie rezolvata în mod corespunzător de la caz la caz ... vorbind de cateva generații în urmă. "

Autoritățile portugheze au înregistrările lăsate de Inchiziția catolică, cu numele de familii de evrei, care au fugit sau au fost expulzați. Ca și în Spania, legea portugheză nu va obliga o persoană care vrea să aibă cetățenie portugheză de a trăi în țară. Solicitantul trebuie să stabilească doar o conexiune cu Portugalia și sa nu aiba antecedente penale.

Comunitatea evreiască din Lisabona deține, de asemenea, înregistrările din acele zile întunecate : " rabinii noștri știu mai bine cine sunt evreii, deși problema este de a determina dacă familiile sunt originari din Spania sau Portugalia ", - a spus Jose Carp, președintele comunității evreiești din Lisabona.

Rabinul șef din Lisabona, Eliezer Shai Di Martino, a salutat inițiativa, și și-a exprimat speranța că această măsură va crește mica comunitate evreiasca din Portugalia, care nu depășește 1.000 de membri.

În cele din urmă, Portugalia si Spania face dreptate, si va fi binecuvântata. Voi binecuvînta pe ceice te vor binecuvînta, şi voi blestema pe cei ce te vor blestema; şi toate familiile pămîntului vor fi binecuvîntate în tine. (Geneza 12:3) 


Netanyahu catre Spania : " Păstrati pașapoartele pentru voi "
AJN - . A spus Netahyahu, referindu-se la proiectul de lege din Spania, care va acorda cetățenie pentru descendenti ai evreilor expulzați din Spania în urmă cu 522 ani. În timp ce anuntul a cauzat simpatie prinre multi evrei, prim-ministrul israelian nu a fost foarte entuziasmat.

Cetățenii din Israel și din lumea evreiască au fost surprinși de inițiativa spaniola, de a acorda cetățenie descendenților evrei expulzați din Spania. Conform proiectului de lege, care a ajuns in Parlamentul spaniol, arată ca toți evreii care sunt descendenți ai evreilor expulzați, pot primi cetățenie ușor și sigur.

Dar se pare că există un israelian care nu este la fel de entuziasmat de inițiativă, și că omul acesta este tocmai prim-ministru al Israelului, Binyamin Netanyahu.

În timpul unui act al Conferinței președinților organizațiilor evreiești din America de Nord, care a avut loc duminica, premierul israelian a glumit la conferință cu Vice Presedintele Malcom Hoenelin : " Ca fiu al unei expulzări de cercetători din Spania, am un mesaj pentru a transmite : ” apreciez gestul, dar păstrati pașapoartele pentru voi ", a spus el într-un mesaj pentru guvernul spaniol. Shalom Israel !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...