Expozitie inedita a celor mai vechi Scripturi la Muzeul din Ierusalim

Expozitie inedita a Scripturii la Muzeul din Ierusalim
Expozitie inedita a celor mai vechi Scripturi la muzeul din Ierusalim, fragmente originale din cele mai vechi Biblii din lume, unele cu aproape 2000 de ani in urma, se întâlnesc în Ierusalim, în " Cartea Cărților ", o expoziție care trasează calea iudaismului de-a lungul istoriei.

Recent deschisa, expozitie de la Muzeul“Pamanturile biblice“, prezintă cele mai vechi manuscrise, obiecte și documente imprimate care pune in lumina rolul jucat de textul sacru si chintesența în civilizația occidentală.

" Expoziția este prima făcută vreodată în lume, care arata un esantion  echilibrat in toata Istoria Taanacului, Biblia și Noul Testament evreiesc din care este alcătuita Biblia creștină ", a declarat Amanda Weiss, director al Muzeului, care găzduiește expoziția pina în aprilie 2014.

O lumină slabă luminează vitrine în care apar cele mai primitive papirusuri scrise în De-a lungul sali, vizitatorul poate vedea ordinea cronologică a apariției primelor manuscrise biblice și rădăcinile evreiești ale creștinismului, răspândirea credinței monoteiste in Mediterana, interpretările lor și performanțele ulterioare.(Atentie pentru cei care zic ca cele mai vechi sunt cele Grecesti…aici e vorba de cele mai vechi, care sunt radacinile din care s-au tradus ulterior cele grecesti,dar in multe locuri trucate).

Ebraică sau aramaica, si deasemenea cele mai vechi manuscrise în limba greacă, latină și siriacă în primele secole ale erei noastre și volume medievale, si care se reduce treptat mărimea lor până la apariția de imprimare, si epoca de aur a diseminarii biblice.

" Aceasta este o combinație neobișnuită a documentelor biblice și comentarii importante și transcendentale găsite vreodată care s-au adunat în această expoziție unică ", spune Weiss.

Conține mai mult de 200 de lucrări, de la originalele evreiesti si aramaice din primele secole si traducerile vechi în limba greacă, manuscrise, manuscrise rare  evreisti ale Torei din celebrul depozit de la Genizah ( depozit dezafectat cu cărți sfinte ) în Cairo, fragmente de la o Biblie Gutenberg si un volum întreg al ucenicului său.

Punctul de plecare este un facsimil, de la unul dintre Manuscrisele de la Marea Moartă, găsite într-o peșteră de la Qumran, ale căror originale sunt în Amman și care concureaza cu cele din Muzeul Israelian în " Sanctuarul Cartii ".

" Aceasta este prima dată când vedeți acest text în Israel. " E scris în ebraică și se referă la regulile comunității care au trăit acolo ", în primul secol, spune șeful Departamentul de Educație al Muzeului, Yehuda Kaplan.

O altă oprire sunt fragmente ale Septuagintei cu versete din Exod, Deuteronom și Cartea lui Isaia, care reflectă legătura inevitabilă dintre protocristianism și iudaism.

" Expunerea arata primele traduceri grecești ale Bibliei și Noului Testament din ebraică ", spune Kaplan, despre aceste scrieri din al treilea și al patrulea secol, descoperite în Egipt, care sunt un nucleu important pentru evrei și creștini.

Neobișnuita expoziție, este deținuta în mare parte de către un colecționar privat, care oferă, de asemenea, două manuscrise rare de Spania, una din secolul al XV-lea, în ebraică, arabă și aramaică, și un altul, o carte a Torei, a secolului al XVII-lea, cu mult timp după deportarea a evreilor în 1492.

Expertii investigheaza daca textul liturgic a apartinut unor Congregati iudaice. Expoziția prezintă si două foi din una dintre cele 180 de Biblii Gutenberg din 1455, care a marcat începutul " Epoca Printarii " și o replica din acel timp.

Expozitia de asemenea, arata una dentre Bibliile care au aparținut regelui Henry VIII, dedicat scrisului de mână si al unui membru al familiei, și mai multe volume de o populara versiune a regelui Jacob I al Angliei.

Colecția exclusivă de la Ierusalim a început cu o călătorie care va lua drumul spre Vatican in primavara anului viitor. sursa EFE …. Shalom Israel !!!

Comentarii

  1. Interesant articol..Chiar ași vrea să-l aud pe un anumit domn din cluj care e un teolog de duzină , un manipulator mesianico-creștin susținător al elenismului și Teo-ismului grecesc.
    Să auzim și noi tezele grecizate cu atît nesaț de acești grecizați urmași lui Iustim martirul care a adoptat Flvianismul romano-grek de interpretare a scripturilor. Consecința e grecizați care au studile la seminarile teologice și facultățile cristo-păgîne coabitează cu elenismul parvenit din surse Filonice și Flavianice despre Scripturile Sacre: Ideia că Shaul (aka Pavel)
    la numit pe Creator teos între greci e aberată ...e ca și cum patriarhul romînie ar fi numit pe președintele Bush ..Tufă. Speculațile papistașe și ortodoxe despre scripturi sînt toate depășite ..Așa că mai lăsați-o moartă cu Evanghelile grecești ..dovadă Scrierile de la Marea Moartă care pun în lumină Adevărul Scripturilor Sfinte și nu textele grecești din secolul 4 și mai tîrziu. Am in lucru traducerea Apocalipsei Eseene din textele de la Marea moartă ,care este tradusă deja în engleză. Documentele din secolul Întîi sînt adevăratele surse de ghi dare și nu ce ne-au furnizat papistași.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)