Israel

Loading...

luni, 21 octombrie 2013

Marii Rabini care au crezut că Yahshua este MashiYah

Marii Rabini care au crezut că Yahshua este MashiYah

Multi sunt cei care il așteapta pe MashiYah.
 Mitul comun, răspândit de către anti-misionari (evrei religioși care sunt împotriva existenței evreilor mesianici ), este ca evreii care cred în Yahshua sunt ignoranții iudaismului și au fost indusi în eroare să creadă că Yahshua este MashiYah. Argumentul folosit este: "Dacă într-adevăr ati intelege "adevăratul Iudaism al Torah" nu ati fi fost rataciti".

Un alt mit este că Yahshua nu ar putea fi MashiYah deoarece nici un rabin respectat n-a crezut vreodată într-un astfel de lucru .

Ei bine, aceste două acuzații (mituri) sunt false!

De-a lungul secolelor SUTE de rabini au ajuns la concluzia că Yahshua este într-adevăr evreul MashiYah mult așteptat.
Acesta realitate ar putea fi foarte ușor respinsă spunand ceva de genul ,"Ei bine, ei doar au fost ignoranti." Cat despre rabini educati si respectati care au crezut în Yahshua ce putem sa spunem? 

Marii Rabini care au crezut că Yahshua este MashiYah:

Rabinul Ignác (Isaac) Lichtenstein - Ungaria
Rav (Rabin) Lichtenstein (1824-1909) a servit 40 de ani ca rabin șef în partea de nord al Ungariei. A fost o autoritate respectată și la sfârșitul vieții sale a ajuns la concluzia că Yahshua este MashiYah.

Rabinul Lichtenstain a suferit foarte mult din cauza credintei lui.
A scris mai multe pamflete susținând că credința în Yahshua este compatibila cu iudaismul.
În cele din urmă, presiunea comunitatii l-a forțat să părăsească poziția sa de rabin al regiunii. Chiar si asa, el nu a acceptat niciodata botezul creștin, nici sistemul păgân al creștinismului, si nu s-a alăturat la nici o "Biserica".

Mai tarziu in viata sa, a scris in două scrisori:
Ceea ce imi doresc cu adevarat: "Eu am crezut ca Brit Ha'dashá (legamantul reinoit)(noul testament pt. sistemul crestin pagan) a fost impur, o sursă de mândrie, egoism elegant, de ura, de cel mai rău tip de violență, dar atunci cand l-am cunoscut, m-am simtit indentificat in ea intr-un mod deosebit de minunat. O brusca bucurie, lumina, a trecut prin sufletul meu."
"Eu o vedeam o adunatura de spini și trandafiri, dar am descoperit perle in loc de pietricele, dragoste, în loc de ură, iertare în loc de răzbunare, mai degrabă libertate decat servitute, umilinta în loc de mandrie, mai degrabă reconciliere decât vrăjmășie, viata in loc de moarte, mântuire, înviere, o comoară cereasca."

Rabinul Daniel Zion - Bulgaria
Rabbi (Rabin) Daniel (1883-1979) a fost Rabinul sef al Bulgariei care a salvat comunitatea sa de nazism și a adus-o în Israel. Când a murit, în 1979, la 96 de ani, comunitatea evreiască din Bulgaria în Israel i-a facut o înmormântare cu onoruri militare și de stat. Sicriul lui a stat în centrul Jaffa (localitate), pazit de o gardă militară, iar la prânz a fost dus de către oameni in cimitir, in Holon. El a fost îngropat în calitate de șef-rabin al evreilor din Bulgaria care le-a salvat de la Holocaustul nazist.

Rabbi Daniel, de asemenea, credea că Yahshua a fost MashiYah și a suferit foarte mult pentru credinta lui. Invățăturile și mărturiile de viață a rabinului Zion continua să afecteze*la modul pozitiv*, viețile a mii de oameni, evrei și non-evrei din întreaga lume, datorită activității studenților lui (talmidim), ca Joseph Shulam (co-fondatorul Ministerului de Predare Zion - Brazilia). 

Rabinul Israel Zolli - Italia
Rabinul Israel Zolli (1881-1956) este fostul șef-rabin al Romei, care a ajutat la salvarea a 4.000 (patru mii) de evrei romani, atunci când naziștii au intrat in Roma, în anul 1943.
Zolli a servit 35 de ani ca șef-rabin al Trieste (Italia).
După război, rabinul Zolli făcut o mărturisire publică a credinței sale, în 1945, și a fost forțat să iasă din poziția sa.

Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă el crede că MashiYah a venit deja, el a spus:
"Da, pozitiv. Eu am crezut in asta de mulți ani. Și acum sunt atât de ferm convins de adevărul acesta si pot sa ma confrunt cu toata lumea și sa-mi apăr credința, cu certitudinea și soliditatea munților, ca Yahshua e de fapt mult-așteptatul MashiYah a lui Israel."

Liderii evrei l-au numit eretic, l-au excomunicat, au vestit un post pentru mai multe zile pentru ispășirea "trădarii" sale și l-au deplâns ca pe un mort.

Rabinul Chil Slostowski – Polonia

Un descendent al unei ilustre linii de rabini, Rav Slostowski a primit s'micha (coordonarea) la 17 ani și a devenit un mare "Gadol", servind in congregațiile din Polonia, inclusiv in predarea la seminarul rabinic din Lodz. A devenit o autoritate pe Kașrut. El a fost rugat să vină in Israel de fostul rabin al Israelului, Rav Avraam Isaac Kook, unde a fost numit ca Secretar-Sef al Rabinatului din Ierusalim.
După moartea lui Rav Kook, în 1935, Slostowski s-a mutat la Tel Aviv, ca sa învete Talmudul.
Slostowski a avut o întâlnire miraculoasă atunci când a lecturat Brit Ha'dashá (legamantul reinoit) care l-a convins că Yahshua este MashiYah evreul. A încercat să-si mențină în tăcere credinta sa, dar, în numai două luni, el nu s-a mai abtinut si a facut cunoscut lucrul acesta, a mărturisit în mod deschis ca Yahshua este MashiYah și a demisionat din funcție în Tel Aviv. Curând, a fost lovit de pietre și internat in spital. Chiar si asa nu s-a lasat intimidat de “emunah” (credința) lui. A continuat să proclame public că Yahshua este MashiYah, în ciuda hărțuirii constante.

Rabinul Tzvi Yechiel Lichtenstein - Germania
Autorul cartii “Toldot Yeshu”
Yechiel Tzvi Lichtenstein (1831-1912) a fost un evreu credincios de origine Chasídica.

În timp ce era în Yeshiva, el a devenit un discipol al lui Yahshua din Nazaret. El a servit în “Judaicum Delitzschianum Institutum” în Germania, ca professor de stiinta rabínica și a scris mai multe cărți și comentarii în ebraică, inclusiv respingeri de lucrări anti-misionare. 

Cel mai popular a fost Toldot Yahshua, un răspuns la celebra lucrare "anti-Yeshua", " Toldot Yeshu". De asemenea, el a lucrat la revizuirea Brit Ha'dashá ebraică de Franz Delitzsch, și a scris un comentariu intreg despre Brit Ha'dashá (Noul Testament).

Rabinul Daniel Landsmann – Cunoscatorul Talmudului
Rabbi Daniel Landsmann (1836-1896) a fost un croitor și un mare cunoscator de Talmud, care a devenit un credincios in Yahshua în 1863. El a fost aproape ucis de propriul popor, care nu a acceptat ca cineva atât de bine educat în tradiția evreiasca ar putea crede că Yahshua este MashiYah.

Perspectiva lui despre Yahshua a început să se schimbe, când a gasit pe stradă o pagină, scrisa în ebraică, rupta dintr-o carte. I-a placut mult ceea ce a citit. Mai târziu, cand a descoperit ca ceea ce a citit a fost Predica de pe Munte, a început să gândească diferit despre Yahshua. 

Când a început să marturiseasca că crede ca Yahshua este MashiYah, soția sa l-a părăsit, un grup de fanatici au încercat sa il prinda, batandu-i in cuie mainile de podea și altul a încercat să -l îngroape de viu.
În cele din urmă s-a mutat in New York, și cu o mare cunoștința talmudică și un spirit smerit a convins mulți evrei sa creada in adevaratul Yahshua.

Rabinul Nathaniel Firedman
Rabinul Nathaniel Friedmann a fost trimis in Rusia pentru a-l câștiga înapoi pe Landsmann (Rabinul descris inainte) la iudaism, în 1889 . Discuțiile sale cu Landsmann l-au facut pe Firedman să creadă ca MashiYah e Yahshua si, de asemenea, a servit în New York până în 1941.

Rabinul Ephraim Ben Joseph Eliachim
Chacham Efraim (Chacham - invatat - un titlu folosit de iudeii Sefarditi din respect pentru marii rabini)
Tatal lui Ephraim a fost un rabin în Tiberias, un lider în comunitatea evreiască din limba arabă. Propriul Cacham Ephraim a devenit respectat și onorat de către evrei și arabi și a primit un loc de lider în comunitate, transformandu-l intr-unul dentre Dayanim, supraveghetorii de dreptate, care sunt responsabili în mod special pentru drepturile și interesele persoanelor din comunitate. Concomitent cu aceste evoluții, s-a casatorit cu fiica rabinului-sef.

Rabinul Ephraim a devenit prieten cu Pr. Dr. William Ewing al Scoției în Tiberias, care vorbea fluent ebraica. Cei doi erau aproape de aceeași vârstă și asa au putut sa poarte discuții prietenoase despre Talmud și despre Scripturi, dar fiecare conversație se termina cu concluzia ca Yahshua este MashiYah.

Cele mai vechi interpretări evreiești al capitolului 53 din Yeshayahu (Isaia) au fost cunoscute ca si cum s-ar referi la Regele MashiYah, și nu a luat mult timp pana ce Chacham Ephraim a recunoscut figura lui de Slujitor care a suferit si "prin a cărui răni suntem vindecați".

Suferințele poporului său peste timp și punctul său de vedere disperat l-au atins profund.
Ghidat de prietenul său, el s-a gandit: "Primul templu a fost distrus și poporul a fost împrăștiat din cauza a trei mari păcate comise de Israel, dar cu trecerea a șaptezeci de ani templul a fost reconstruit. Apoi a venit cea de-a doua distrugere, și pentru mai mult de 1800 de ani, Israelul a fost fără Templul Sfânt. Care a fost cauza acestei de-a doua distrugeri și dispersarii poporului? Motivul lor...nu a fost idolatria. Nu a existat lipsă de zel pentru Torah sau pentru jertfe. De ce Cel Atotputernic ne-a abandonat pentru atât de mult timp?"

Rabinul Ephraim a plâns și s-a rugat și a luptat cu problemele, reticient să se predea. Chiar a pus aceste întrebări colegilor săi rabini, dar acestia doar ii dadeau raspunsuri formale, degradate in timp.

Totuși, el a continuat sa sustinea că, un păcat teribil a fost motivul mâniei lui YaHWeH împotriva poporului său. Deci, în cele din urmă a ajuns la concluzia că secretul a stat in "sinatchinam-ură fără motiv" (Yoma 9b), și o voce a strigat în inima lui: "Nu mă ură. Iubeste-ma și eu iti voi da shalom (pace)." Lupta s-a încheiat. 

Chacham Ephraim a descoperit o pace care a fost neîntreruptă până in ziua morții lui. Ce a urmat, a fost un timp de persecuție feroce atunci când el a pierdut totul, inclusiv soția sa și familia. Chacham Ephraim a rătăcit prin diferite orașe și în cele din urmă s-a stabilit în Ierusalim, ziua lucra și seara se întâlnea cu personalități care veneau să vorbească cu el în secret. El a condus, de asemenea, studii despre Scripturi pentru alți credincioși evrei și arabi, care credeau în Yahshua.
A murit în august 1930 și a fost îngropat la Ierusalim.

CONCLUZIE:

Există multi alti (din primele secole până în prezent) mari rabini care au crezut că Yahshua, este într-adevăr MashiYah vorbit de navim (profeți), și raspandit zilnic de evrei religioși, inclusiv Rabinul Dr. Max Wertheimer, Rabinul Philipp Philips, Rabinul Rudolf Hermann Gurland, Rabinul Asher Levy, Rabinul Dr. Leopold Cohn, Rabinul Berg, Rabinul Charles Fresman, Rabinul George Benedict, Rabinul Jacobs, Rabinul Dr. T. Tirschtiegel, Rabinul Bregman Henry, si multi altii.

Ceea ce toti acesti rabini intelepti au avut în comun a fost o mare dragoste pentru poporul său, pentru Israel și Tora, făcându-i să recunoască faptul că Yahshua este într-adevăr singurul în măsură să îndeplinească profețiile cu privire la MashiYah (Servitorul care a suferit) și va reveni în curând, ca MashiYah Ben David (Regele MashiYah)va revenii atunci cand Israel va revenii din toate părțile și se vor stabilii in patria lor. Toti acesti Rabini nu si-au schimbat credinta si nu s-au adaptat creștinismului sau vertentelor sale. 

Ei l-au inteles pe Yahshuah în contextul său istoric, iudaico-original, fără distorsiuni sau interpretari greșite. Ei au continuat 100% evrei si 100% discipoli ai rabinului din Nazaret, zelosi de Torah și iubitori de Israel și de oamenii săi. De asemenea, ei au căutat sa ajute pe neamuri sa il înțeleaga pe Yahshua, învățăturile sale și Brit Ha'dashá (Legamantul reinoit), în contextul original, fără daunele cauzate de teologia creștină anti-semita.

Moștenirea acestor Rabini tzaddikim (drepti) poate fi văzuta astăzi, unde aproape un milion de evrei în Israel și în Diaspora sunt ucenici ai lui Yahshua haMashiYah. Shalom !!!

Un comentariu:

  1. Marele Rabin al tuturor timpurilor...nici unul n-a fost ca EL si nu va fi altul, pentru ca el este Yahshua...La urmat Rabi Shaul, nici un altul nu a putut sa egaleze pe Shaul ca sa nu vorbim de Yashua .Akiba a fost un fanatic religios care a denaturat Yudaismul prin conceptele lui zeloase. mai tirziu Hilell al doilea un alt falsificator al Yudaismului ...urmati de o serie de alti invatati care au mers din rau in mai rau si astazi Yudaismul e la fel ca crestinismul deci inchinatori la idoli .

    RăspundețiȘtergere

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...