Istoria Evreilor din YEMEN si ADEN

Istoria Evreilor din YEMEN si ADEN
Comunitatea Evreiasca din Yemen
Evreii din Yemen au mai multe istorii legate de sosirea lor în țară, cel mai bine cunoscut fiind istoria care spune că au ajuns înainte de distrugerea primului Templu. Primele dovezi istorice ale prezenței Evreilor din Yemen datează din secolul al treilea.

Evreii au început să părăsească Yemenul în jurul anului 1880, cand aproximativ 2500 de Evrei au pornit spre Ierusalim și Jaffa, după primul război mondial când Yemenul a devenit independent, sentimentul anti-Evreiesc sa intensificat. 

Legi Antisemite, care au fost uitate de ani de zile au fost aduse la lumină (de exemplu, Evreii nu mai puteau merge pe trotuare sau călare)iar in instanță, dovezile Evreilor nu au fost acceptate fata de dovezile Musulmanilor.

În 1922, guvernul din Yemen a reintrodus o lege veche Islamica, care obliga orfanii Evrei sub 12 ani, sa fie convertiti la Islam. Când un Evreu decidea să emigreze, el trebuia să-si lase toate proprietatile sale guvernului. Cu toate acestea, între 1923 și 1945, un total de 17.000 Evrei Yemeniti au parasit tara si au plecat în Israel.

După al doilea război mondial, mii de Evrei din Yemen au vrut să migreze spre israel, dar Cartea albă Britanica era încă în vigoare și cei care plecau în cele din urmă,au avut probleme in zonele supraaglomerate din Aden, unde au avut loc revolte grave.

In 1947, după ce Organizația Națiunilor Unite a decis să faca divizarea,mulți Evrei au fost uciși, iar cartierele Evreiesti a fost complet arse,în septembrie 1948, cănd autoritățile Britanice din Aden au permis refugiaților Evrei sa plece spre Israel.

În 1947, după decizia Britanicilor de a face divizarea, rebelii Musulmani au realizat o persecuție sângeroasă in Aden,unde au ucis 82 de Evrei și au distrus sute de case Evreiești. 

Comunitatea Evreiască din Aden, care avea 8 000 de Evrei în 1948, a fost nevoita să fugă. Prin 1959 mai mult de 3 000 de Evrei au plecat în Israel,mulți au fugit în Statele Unite și Anglia. În prezent, nu există Evrei rămași în Aden.

În același timp, cind sa creat Israelul, Comunitatea Evreiască din Yemen a fost paralizata si din punct de vedere economic,cele mai multe dintre magazine și prăvălii Evreiești au fost distruse.

 Această situație din ce în ce mai periculoasa a condus la emigrarea Comunității Evreiesti Yemenite - aproape 50.000 de Evrei - între iunie 1949 și septembrie 1950, prin operațiunea numită "covorul magic",o emigrare la scară mai mică a fost permisă până în 1962, când un război civil a pus capăt brusc la exodul Evreilor.

Acesta este un alt exemplu al Comunității Evreiești de a parasii un Stat din țările Arabe,se estimează că aproximativ o mie de Evrei mai trăiesc în prezent în Yemen,unde sunt ținuți ostatici în condiții îngrozitoare și nu le este permis să părăsească țara.

Comentarii

  1. Am cunoscut un evreu Haim din Yemen , e traieste in Ros Hain !

    RăspundețiȘtergere
  2. Astia sunt mai nesuferiti ca arabii,pana la venirea mea in Israel aceasta specie innapoiata imi era complet necunoscuta,imi pare rau,dar acesta este adevarul.Eu ca cetatean european,nascut si crescut intr-o luma civilizata aceste personaje ma socheaza zilnic,este un fapt concret :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)