Israel

Loading...

vineri, 14 iunie 2013

Istoria Evreilor din IRAK

Istoria Evreilor din IRAK
Comunitatea Evreiasca din Bagdad 
Irakul este numele modern pentru o țară stabilita pe vechiul Babilon, Asiria și partea de sud a Turciei, după Primul Război Mondial.Irakul este, de asemenea, teritoriul cel mai vechi al diasporei evreiești, cea mai lungă istorie continuă,un interval de timp de 2670 ani..

 Evreii au prosperat în ceea ce a fost numit pe vremuri in Babilonia, cu 1200 de ani înainte de cucerirea musulmana din 634 d. Hr. Sub controlul musulmanilor, situația comunității evreiești a devenit instabila. Unii evrei au avut poziții înalte în guvern sau au prosperat cu comerțul și schimburile economice.

 În același timp, alți evrei au fost supuși unor taxe speciale și restricții asupra activităților lor profesionale. Sub dominația britanică, care a început în 1927, evreii au mers bine din punct de vedere economic, dar toate aceste progrese sau încheiat atunci când Irakul si-a câștigat independența în 1932.

În iunie 1941, lovitura de stat a lui Rashid Ali, sprijinit de naziștii și inspirat de muftiu, au început o serie de demonstrații în Bagdad și persecuție. Mulțimile de Irakieni inarmate au ucis 180 de evrei și au fost mii de răniți.

Insurecții suplimentare anti-evreiești au avut loc manifestări între 1946 și 1949. După stabilirea statului Israel, în 1948, sionismul a devenit o crimă capitală.

Într-un articol din New York Times din 16 mai 1948, a fost anunțat că nici un evreu nu are permisiunea de a iesi din Irak fara a plati 5.000 de lire (aproximativ 10.000 dolari) pentru guvern , pentru a-si asigura întoarcerea , la fel nici un vreu nu avea voie sa intre în Irak, nici măcar în treacăt.

În 1950 a fost permis evreilor Irakieni să părăsească țara într-un an, dacă renunțe la cetățenia lor. Un an mai târziu, cu toate acestea, proprietățile evreilor care au emigrat au fost confiscate și sau dat restricții economice pentru evreii care au rămas în țară.

Din 1949 până în 1951, 104 000 de evrei au fost expulzați din Irak prin operațiunea Ezra și Neemia, alte 20 de mii au fost luate clandestin de către Iran , astfel, o comunitate evreiasca care avea peste 150 mii de persoane în 1947, a fost redusă la șase mii, după 1951.

În 1952, guvernul Irakian a interzis evreilor sa emigreze. Odată cu creșterea a facțiuni Ba'ath în 1963, au fost impuse restricții suplimentare cu privire la evreii rămași in Irak. Vânzarea bunurilor evreiesti a fost interzisă și toți evreii au fost obligați să aiba carduri de identitate de culoare galbena .

 Persecuțiile au continuat, mai ales după Războiul de Șase Zile din 1967, când mulți dintre celelalti trei mii de evrei ramasi au fost concediati de la locurile lor de munca si arestați .În această perioadă, mai multe măsuri represive au fost luate: proprietățile evreilor au fost luate, conturi bancare înghețate.

Evreii au fost eliberați din funcțiile publice, magazinele le-au fost închise, licențele de afaceri le-au fost anulate,telefoane au fost deconectate. Evreii au fost plasati sub arest la domiciliu pentru perioade lungi de timp, sau au fost limitati in propriile lor orașe.

Persecuția a atins maximul la sfarsitul anului 1968. Grupuri de evrei au fost arestați pentru descoperirile presupuse ca "grupuri de spioni" compuse din oameni de afaceri evrei. Paisprezece persoane din care unsprezece evrei au fost condamnați la moarte în 27 ianuarie 1969, au fost spânzurați în piețe publice din Bagdad,iar altii au murit sub tortură .

Ca răspuns la presiunea Internațională, guvernul de la Bagdad a permis în liniște ca cea mai mare parte a evreilor ramasi in Irak sa emigreze la începutul anilor 1970. În 1973, cei mai multi dintre evreii rămași in Irak au fost presati de guvern sa paraseasca Irakul si sa doneze titlurile de proprietate, fără compensație,o estimare a proprietăților evreiești în valoare de mai mult de 200 milioane de euro (New York Times, 18 februarie, 1973) .

Astăzi, aproximativ 60 de evrei au mai ramas în continuare în Bagdad. Ceea ce a fost odată o comunitate prosperă de evrei în Irak este acum pe cale de disparitie (Associated Press, 28 martie, 1998).

Un comentariu:

  1. Sigur că da! Sionismul este periculos pentru dictatori și fanatici religioși ,în acest caz Islam (religia Păcii).Este știut Evreii n-au fost ușă de biserică ...dar de la a omorî omul pentru simplu motiv că este Evreu și pînă la religia păci ...e ceva drum.Nu-i de mirare că Evreii sînt ,au fost persecutați în tr-un stat Islamic ...Chiar și în Europa sînt mulți persecutați acum
    Mișcarea AN
    TI JIDĂNEASCĂ E LA SCARĂ LARGĂ ÎN ro. ACUM .Tot ce e legat de Evrei sau Evreesc e afurisit în Romania chiar ți MÎNTUITORUL e afurisit pentru că are Nume Evreesc Îl cheamă Yah-shuah ,deci și cei ce se închină la acest Nume Evreesc sînt persecutați.Pentru că Păgînilor le place păgînismul deci păgînul isus și nu Evreul Yah-Shuah.

    RăspundețiȘtergere

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...