Israel

Israel

joi, 16 mai 2013

Istoria Evreilor din ALGERIA

Istoria Evreilor din ALGERIA
Comunitatea Evreilor din Algeria
Comunitatea evreiască din Algeria de azi poate fi urmărita foarte departe în trecut. În secolul al paisprezecelea, odata cu deteriorarea conditiilor din Spania, mulți evrei spanioli s-au mutat în Algeria. 

După ocupația franceză a țării în 1830, evreii au primit treptat cetățenia franceză.

În 1934, musulmanii ,stimulati de evenimentele din Germania nazistă, agitandu-se în Constantina au ucis 25 de evrei și rănind multi altii. 

Înainte de 1962, existau 60 de comunități evreiești, fiecare comunitate menținea rabini proprii, sinagogi si institutii de invatamant.

După independența Algeriei în 1962, guvernul algerian a chinuit comunitatea evreiască și i-a lipsit de drepturile lor economice. Ca urmare, aproape 130.000 de evrei algerieni au emigrat în Franța și, din 1948, 25 681 de evrei algerieni au emigrat în Israel.

Independența Algeriei fata de Franța a fost evenimentul-cheie pentru expulzarea comunității evreiești. Ca urmare a dorinței Algeriei și algerienilor de a se alătura valului de naționalism care a cuprins întreaga Africa de Nord, evreii nu sau mai simțit bineveniti dupa plecarea francezilor.

Codul de naționalitate algeriană din 1963 a oferit cetățenie algeriană ca un drept doar pentru cei ai căror părinți și bunici paterni au posedat un statut musulman în Algeria,cu alte cuvinte, cu toate că Frontul National de Eliberare din Algeria a fost cunoscut prin sloganul sau "Un stat democratic si secular", el a urmat criterii strict religioase pentru a da cetatenie, întărind, astfel, sentimentele anti-evreiești și anti-Israel. Shalom !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

HalleluYah

HalleluYah Care este originea, însemnătatea şi sensul acestui cuvânt foarte bine cunoscut? HalleluYah este un cuvânt pur ebraic, dar ...