Israel

Israel

luni, 8 aprilie 2013

Yom Hashoah / Comemorarea Holocaustului

Netanyahu transfera aproape 14 milioane de Euro pentru supraviețuitori
Yom Hashoah, zi de comemorare a celor 6 milioane de victime ale genocidului nazist a lumii Evreiesti, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunțat duminică, că a ordonat transferul a 50 milioane de șekeli (aproximativ 14 milioane de euro) pentru a ajuta supravietuitorii, care trăiesc în Statul Evreu.

Vorbind la reuniunea cabinetului săptămânal, Prim-ministrul Netanyahu, a declarat că suma a fost stabilita cu acordul ministrului de finanțe Yair Lapid.

Yom Hashoah, ziua de comemorare a Holocaustului, ziua în care se onoreaza mondial cei 6 milioane de Evrei, victime ale Holocaustului, ziua începe cu prima stea de duminică, și se va încheia astazi, luni.

Yom Hashoah (ebraică: Yom hash-sho'āh יום השואה ), sau "Ziua Holocaustului" se comemoreaza pe 27 Nisan dupa calendarul Evreiesc. Această zi este amintita în fiecare an, ca o zi de comemorare a victimelor Holocaustului, fiind o sărbătoare națională în Israel.

Inițial, ziua propusă pentru această sărbătoare a fost la data de 15 Nisan, aniversarea revoltei din ghetoul din Varsovia (19 aprilie 1943), dar această propunere a fost respinsă ca urmare,deorece coincide cu prima zi a Paștelui. Ziua de 27 Nissan a fost aleasa deoarece este cu opt zile înainte de comemorarea Yom Ha'atzmaut, Ziua Independenței Israelului. Yom Hashoah a fost înființată în 1959 ca o lege în Israel și aprobata de către David Ben-Gurion și Yitzhak Ben-Zvi.

De Yom Hashoah, sirenele suna pentru două minute. Vehiculele de transport public se opresc in aceste minute, iar oamenii sunt silentiosi in acelas timp. În timpul Yom Hashoah, institutiile publice sunt închise, televiziunea si radioul, difuzeaza cântece si documentare despre Holocaust și toate steagurile sunt coborate pe jumătate.

Holocaustul, persecuția sistematică și uciderea Evreilor, organizată și sponsorizată de către regimul nazist și colaboratorii săi, care au ucis aproximativ șase milioane de Evreii. 

Naziști, care au venit la putere în Germania, în ianuarie 1933, credeau că germanii au fost "rasa superioara" și Evreii, erau considerati "rasa inferioara", considerati ca o amenințare rasiala străina, de catre comunitatea germană.

 În timpul Holocaustului, autoritățile germane au persecutat si alte grupuri percepute ca "inferioritate rasială": romi (tigani), persoanele cu handicap și unele popoare slave (polonezi, ruși, și altele).

Alte grupuri au fost persecutate pe motive politice, ideologice, si de comportament, printre ei comuniști, socialiști,Sambatari, Adventisti, Martorii lui Iehova și homosexualii.

 În 1933, populația Evreiască din Europa, a fost de peste noua milioane, iar cea mai mare parte a Evreilor, locuiau în țările Europene,pe care Germania nazistă le-a ocupat sau lea dominat în timpul celui de al doilea război mondial. 

În 1945, germanii si colaboratorii lor, au ucis aproximativ doi din trei Evrei Europeni, ca parte a "Soluției Finale", politica nazistă de a ucide Evreii din Europa.

 În timp ce victimele principale ale rasismului nazist au fost Evreii, pe care iau considerat cel mai mare pericol din Germania, printre alte victime au fost 200 000 romi (țigani).Cel puțin 200 000 de pacienti cu handicap mental sau fizic, în special germani care trăiau în instituții sanitare, au fost uciși în cadrul programului numit "Eutanasia"

Tirania nazistă sa răspândit în întreaga Europă, germanii si colaboratorii lor au persecutat și ucis milioane de alți oameni. Între două și trei milioane de prizonieri de război sovietici au fost uciși sau au murit de foame, boli, neglijare sau abuz.

Intelectualii ne-Evrei Polonezi au fost persecutați și uciși de către germani. Milioane de civili polonezi și sovietici au fost deportați la muncă forțată în Germania sau în Polonia ocupată, unde au lucrat și au murit în condiții deplorabile. 

Din primii ani ai regimului nazist, autoritățile germane au persecutat homosexuali și alti, al căror comportament nu erau conforme cu normele sociale prescrise. Mii de adversari politici (inclusiv comuniștii, socialiștii și sindicaliști) și disidenți religioși (cum ar fi Sambatari,Adventisti si Martorii lui Iehova), au fost persecutați de către ofițerii de poliție germani.

Mulți dintre acești oameni au murit ca urmare a încarcerării și relelor tratamente. În primii ani ai regimului nazist, guvernul național-socialist a stabilit lagăre de concentrare pentru a retine adversarii politici și ideologice.

În ani înainte de izbucnirea războiului, ofițerii SS și poliția au închis în aceste lagăre, din ce în ce mai multi : Evrei, romi și alte victime ale urii etnice,religioase și rasiale. 

Germanii si colaboratorii lor au creat ghetouri, lagăre de tranzit și lagăre de muncă forțată pentru Evrei în timpul anilor de război. Autoritățile au înființat, de asemenea, numeroase lagăre de muncă germane, atât în ​​așa-numitul mare Reich german și în teritoriile ocupate de germani, unde au încercat să exploateze forța de muncă.

 După invazia Uniunii Sovietice în iunie 1941, Einsatzgruppen (unitati mobile de ucidere), iar mai târziu, batalioane militarizate ale ofițerilor de poliție, care au fost în spatele liniilor germane, pentru a efectua operațiuni de crimă în masă a Evreilor, romilor și oficialilor Partidului Comunist și a statului sovietic. 

Unități germane ale SS și poliția, sprijinite de unități ale Wehrmacht-ului și Waffen SS, au ucis mai mult de un milion de oameni, femei si copii Evrei, împreună cu sute de mii de persoane.

 Între 1941 și 1944, autoritățile naziste germane, au deportați milioane de Evrei din Germania și țările ocupate, in ghetouri și centre de exterminare, numite, de asemenea, centre de moarte, unde au fost uciși în camerele de gazare, special concepute pentru acest scop

În ultimele luni ale războiului, gardienii SS au mutat deținuții cu trenul sau prin marșuri forțate, de asemenea, numite "marșurile morții", în încercarea de a preveni, ca Aliații sa elibereze un număr mare de prizonieri . 

Forțele aliate din Europa, într-o serie de ofensive împotriva Germaniei, au început să elibereze prizonierii pe care iau gasit in lagărele de concentrare, și la fel si prizonierii care au fost pe drum în marșuri forțate. 

Marșurile au continuat până în 7 mai 1945, ziua în care forțele armate germane sau predat în mod necondiționat în fața Aliaților. Pentru aliații occidentali, al doilea război mondial sa încheiat oficial în Europa a doua zi, 8 mai, în timp ce forțele sovietice au anunțat "Ziua Victoriei", pe 9 mai, 1945.

 După Holocaust, mulți supraviețuitori au găsit adăpost în tabere de refugiați care au fost administrate de forțele aliate. Între 1948 și 1951, aproximativ 700.000 de Evrei au emigrat în Israel, inclusiv 136 000 refugiați Evrei din Europa. 

Alti refugiați Evrei au emigrat în Statele Unite și în alte țări. Ultima tabara a fost închisă în 1957. Crimele comise în timpul Holocaustului, au devastat cele mai multe Comunități Evreiești Europene și au eliminat în totalitate sute de Comunități Evreiești din teritoriile ocupate din Europa de Est.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Ierusalim o piatră grea pentru toate popoarele.

"Iata, voi preface Ierusalimul intr-un potir de ametire pentru toate popoarele dimprejur si chiar pentru Iuda, la impresurarea Ierusal...