Teologia de inlocuire declara ca Biserica a luat locul Israelului

Teologia de inlocuire
Teologia de înlocuire, este o abordare sistematică înșelătoare, care nu numai că a deviat milioane de creștini de-a lungul anilor de la adevar, dar a provocat, de asemenea foarte mult rău, în proporțiile cele mai teribile. 

Această teologie, a participat la persecutarea Evreilor de către Biserică dea lungul secolelor, inclusiv a Holocaustului, și a fost, de asemenea, gândirea teologică care atarna in spatele acestui coșmar numit ,, apartheid ".

Teologia de înlocuire declară că, Israelul, după ce a eșuat cu Mantuitorul in al condamna la rastignire, a fost înlocuit de către Biserică. Teologia de inlocuire, declara ca, Biserica este acum adevăratul Israel al lui Yahveh și astfel destinul natiunii lui Israel este pierdut pentru totdeauna. 

Restaurarea Statului Israel este astfel perceputa de Biserica ca un accident, fără acreditări biblice. Credinciosii care cred că restaurarea Israelului este un act al lui Yahveh, în fidelitate față de legământul Său, făcut cu Avraam acum aproximativ 4000 de ani în urmă sunt considerati inselati. Aceasta este poziția de bază a aderenților acestei teologii.

Erori de gândire

A. Metoda alegorică de interpretare: Teologia de înlocuire subminează în mod eficient autoritatea cuvântului lui Yahveh, pentru faptul că aceasta se bazează pe metoda alegorică de interpretare. Asta este, cititorul Cuvântului lui Yahveh care decide să spiritualizeze textul, chiar dacă conexiunea sa este literală. 

Aceasta gandire privează Cuvântul lui Yahveh pentru propria sa autoritate și semnificația textului este în întregime dependentă de cititor,astfel Cuvântul lui Yahveh poate fi apoi manipulat pentru a devia de la adevar ! Astfel, Teologia de înlocuire se bazează pe baza falsă de interpretare biblică.

B. Înțelegere inadecvată a Alianței: Teologia de înlocuire este acceptată numai de către cei care nu înțeleg în mod corespunzător natura legământului Avraamic. Această alianță este menționata pentru prima dată în Geneza 12:1-4 și, ulterior, în mod repetat afirmata și confirmata de patriarhi. 

Yahveh zisese lui Avram: "Iesi din tara ta, din rudenia ta si din casa tatalui tau si vino in tara pe care ti-o voi arata.Voi face din tine un neam mare si te voi binecuvanta; iti voi face un nume mare si vei fi o binecuvantare.

Voi binecuvanta pe cei ce te vor binecuvanta si voi blestema pe cei ce te vor blestema; si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine.Avram a plecat, cum ii spusese Yahveh, si a plecat si Lot impreuna cu el. Avram avea saptezeci si cinci de ani cand a iesit din Haran.(Geneza 12:1-4)

Acest legământ este legământul harului, deoarece acesta include intenția lui Yahveh de a răscumpăra lumea. Yahveh îi spune lui Avraam: "În tine toate națiunile lumii vor fi binecuvântate." 

Legământul Avraamic este o alianta cu trei elemente vitale:

1.) Aceasta alianta vorbeste despre strategia Creatorului pentru a Binecuvanta toate Neamurile prin Națiunea lui Israel.

2.) Aceasta alianta, lasă moștenire un teren, ca o posesiune veșnică pentru Israel.

3.) Acesta alianta, promite să Binecuvânteze pe cei care Binecuvânteaza pe Israel, și va blestema pe cei care bleastemă pe Israel.

Este important ca noi să reținem faptul că, dacă un element al alianței esueaza, atunci toate elementele vor eșua, de asemenea,deci, dacă promisiunile lui Yahveh pentu Israel au eșuat deja, astfel de asemenea, trebuie să esueze promisiunile lui Yahveh pentru a binecuvânta lumea. 

Dacă destinul național al Israelului a fost pierdut prin neascultarea lor, astfel de asemenea, Biserica este distrusa ! Neascultarea Bisericii a fost atât de mare ca cea a lui Israel în ultimii 2000 de ani. Nimeni nu poate nega asta ! 

Pavel accentuează acest punct atunci când el scrie:

Iată ce vreau să zic: un testament, pe care l-a întărit Yahveh mai înainte, nu poate fi desfiinţat, aşa ca făgăduinţa să fie nimicită, de Legea venită după patru sute trei zeci de ani.(Galateni 3:17).

Conform teologiei de înlocuire, această alianță a fost anulată. Numai o înțelegere superficială și inadecvată a alianței poate duce la o astfel de concluzie înșelătoare.Promisiunile pentru Israelul național ca Stat,sunt în mod constant reafirmate prin prooroci. Astfel, Pavel subliniază natura caracterului său și confirmă legământul Avraamic. 

Un alt exemplu este Ieremia 31:35-37

,,Aşa vorbeşte Yahveh, care a făcut soarele să lumineze ziua, care a rînduit luna şi stelele să lumineze noaptea, care întărîtă marea şi face valurile ei să urle, El, al cărui Nume este Yahveh al oştirilor:Dacă vor înceta aceste legi dinaintea Mea, zice Yahveh, şi neamul lui Israel va înceta pe vecie să mai fie un neam înaintea Mea!``

,,Aşa vorbeşte Yahveh: ,Dacă cerurile sus pot fi măsurate, şi dacă temeliile pămîntului jos pot fi cercetate, atunci voi lepăda şi Eu pe tot neamul lui Israel, pentru tot ce a făcut, zice Yahveh.`` 

Deci, din nou vedem, faptul că soarele, luna și stelele sunt încă cu noi si vizibile,confirmă valabilitatea continuă a legământului Avraamic și, ca urmare, destinul național al Israelului. Pentru ca teologia de înlocuire sa fie valabilă, soarele și luna ar trebui să fie, de asemenea, sa nu apara.

Teologia înlocuirii își bate joc de caracterul lui Yahveh, deoarece se bazează pe premiza că, dacă nu reușesc, oricum Yahveh, le va debarasa ... chiar daca initial au afirmat că legământul lui Avraam cu Israel nu este etern. Acest răspuns suna tipic uman, și nu este raspunsul lui Yahveh al lui Israel din Biblie.

Avem încurajare puternică,potrivit cărții Evrei,ca cititori si implinitori, știm că Yahveh va fi credincios pentru noi cei care credem in Poruncile si Randuiala Creatorului, deoarece, în ciuda neascultării lui Israel,Yahveh a rămas credincios fata de Israel. 

Vorbind de legământul Avraamic el spune:

 Deaceea şi Yahveh, fiindcă voia să dovedească cu mai multă tărie moştenitorilor făgăduinţei nestrămutarea hotărîrii Lui, a venit cu un jurămînt; pentruca, prin două lucruri cari nu se pot schimba, şi în cari este cu neputinţă ca Yahveh să mintă, să găsim o puternică îmbărbătare noi, a căror scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte, pe care o avem ca o ancoră a sufletului; o nădejde tare şi neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinlăuntrul Templului,unde Yahshua a intrat pentru noi ca înainte mergător, cînd a fost făcut ,,Mare Preot în veac, după rînduiala lui Melhisedec``.  (Evrei 6:17-20).

Rețineți că putem să știm că Yahveh este credincios, deoarece El a fost credincios fata de Israel în tot ceea ce a ce el a promis,acest fapt este ancora sufletului nostru.

1). Yahveh nu a abandonat națiunea sau poporul lui Israel.
2). Canaan este țara lui Israel până în ziua de azi.
3). Biserica nu a înlocuit Israelul

De aceea voi, cari altădată eraţi Neamuri din naştere, numiţi netăiaţi împrejur de către aceia cari se cheamă tăiaţi împrejur, şi cari sînt tăiaţi împrejur în trup de mîna omului:aduceţi-vă aminte că în vremea aceea eraţi fără Yahshua, fără drept de cetăţenie în Israel, străini de legămintele făgăduinţei, fără nădejde şi fără Yahveh în lume. (Efeseni 2:11) 

Iar dacă unele din ramuri au fost tăiate, şi dacă tu, care erai dintr'un măslin sălbatic, ai fost altoit în locul lor, şi ai fost făcut părtaş rădăcinii şi grăsimii măslinului,nu te făli faţă de ramuri. Dacă te făleşti, să ştii că nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine. ( Romani 11:17-18)

4. Restaurarea Statului Israel este o dovadă a credincioșiei lui Yahveh față de promisiunile Sale și este, de asemenea, o încurajare puternică pentru Credinciosii care implinesc Poruncile si Orinduiala Creatorului.

5. Restaurarea lui Israel va culmina în guvernarea facuta odata cu venirea lui Yahshuah haMashiach,de aceea, Bisericile din lume ar trebuii să se pregătească și să binecuvânteze Israelul.

6. Restaurarea Israelului si Revenirea în patria lor este primul pas spre răscumpărarea lui Israel.   Shalom !!!

Comentarii

  1. Este adevărat...Nu tot ce se coboară din Ysrael este Ysrael, nu toți copii lui Abraham sînt Sămînța lui Abraham, căci este scris ...În Ysac vei avea o sămînță. Binențeles Fiii lui Abraham sînt Ysraeliți care se trag din patriarhi.
    Deci abraham ,Ysac, Yacob. pe linea geneologiei firească. Dar rămășița lui Ysrael sînt cei ce au credința lui Abraham prietenul lui YHWH
    Spiritual tot ysraeliți au întîetatea ...așa spune Shaul ...întîi a Yudeului pe urmă a grecului. Deci un Păgîn (neamuri) ca să facă parte din poporul ales-Ysrael trebue să fie altoit în Ysrael (rom 11).Ca să facem o comparație ,Ysrael este Numit Fecioara fica Sionului...doar no să spui că Fica Sionului
    Fecioara (Beluah) este biserica ?Biserica este curva care a curvit cu împărați pămîntului
    Cine e destul de nebun să accepte că curva a înlocuit fecioara?
    Binențeles cei înșelați de haȘatan vor lua în brațe Curva = biserica și se vor amăgi pe ei însăși că au în brațe fecioara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu sunt curva si eu cred in Yheshua si Il iubesc. Da, viata mea are urcusuri si coborasuri dar vreau sa IL urmez. Deci si noi facem parte din poporul LUi

      Ștergere
    2. In nici un caz resping o asemenea credinta ca Israelul a fost lepadat. Am vazut promisiunile Lui Yah' si El se tine de cuvant.

      Ștergere
  2. Asa este conform bibliei toate profetiile si fagaduintele sunt pt israel si apoi pt neamuri care sint binecuvintate prin natiunea lui israel dupa planul lui Iehova . Cine va recunoaste aceasta ordine va fi binecuvintat daca va crede ca mintuirea (salvarea) este numai prin Isus Mesia . Teologia inlocuirii este o interpretare falsa antisemita si fara dragoste .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)