Israel

Israel

miercuri, 20 februarie 2013

Moratinos dă Palestinei și Israelului, doi ani pentru a obține pacea


Cuvintele fostului ministrul Spaniol de externe, Miguel Angel Moratinos, au constituit un avertisment în devenire. Dacă în următorii doi ani nu se ajunge la un acord între Israelieni și palestinieni "nu va exista pace în secolele următoare." 

Moratinos, care a fost, de asemenea, trimis de Uniunea Europeană (UE) să medieze în Orientul Mijlociu, a reamintit experiența sa și a cerut să se tragă învățăminte. "Dacă nu oprim politica de colonizare, nu poate fi pace, deoarece cartografii nu mai pot să tragă limitele frontierei."

Moratinos, Shlomo Ben Ami,(fostul ministru de externe Israelian și fost ambasador în Spania) , și Saeb Erakat negociator-șef al Autorității Naționale Palestiniene (PNA),  au fost onorati saptamana trecuta, cu medalia acordată anual in Barcelona de catre Fundatia Internationala Olof Palme ,persoanelor care au o istorie în favoarea drepturilor omului, mediere și păcii internaționale.

Evenimentul, organizat la Saló de Cent del Ayuntamiento al orașului Barcelona, unde au participat primarul, Xavier Trias, a avut o politică puternică și chiar emoțională. Moratinos a lansat o tiradă împotriva ineficienței autentic Internaționale. "Noi trebuie să-i spunem lui Obama, și Uniunii Europene, aceasta Europa dispăruta care nu aude sentimentul de urgență a negocierilor", a spus el.

 Fostul ministru a spus că, din momentul de reconciliere din Africa de Sud ", nu a existat nici o veste pozitivă pe scena internațională, numai războaie și dezastre" și a subliniat esențializarea conflictului Israeliano-palestinian.

"Dacă Comunitatea Internațională nu reușește soluția celor două state, atunci va fi un eșec colectiv", a spus Moratinos, imediat după aceea a trecut in listă toate eșecurile : ONU nu a făcut nimic pentru a câștiga rezoluții ..... Palestinienii nu și-au exercitat aspirația să dețină un stat ..... Israel va fi din nou izolat și înconjurat de Islamul radical ..... Europa, care nu a reușit să-si afirme poziția sa în lume. "

Aceeași disperare a devenit evidenta si în discursul lui Shlomo Ben Ami (fostul ministru Israelian) care a făcut o reflecție profundă asupra a ceea ce stabilește acest conflict diferit de multe altele din lume - "există multa istorie și geografie puțina" - și modul în care "susținători fanatici ai două state", nu au putut să ajungă la un acord.

"Paradigma veche de la Oslo este moarta .... negocierea directa nu rezolvă conflictul ..... conflictul va fi soluționat doar cu implicarea Comunității Internaționale ", a precizat el.

 Ben Ami a pledat pentru"regionalizarea procesului", adică, căutarea pacii cuprinzătoare în regiune, pentru că "palestinienii nu sunt în măsură să ofere garanții de securitate Israelului într-un context din ce în ce mai ostil » , cu referire la creșterea Islamismului radical în regiune, după revoltele arabe. 

"Statele Unite au creat multe coaliții Internaționale pentru a duce războaie.... e timpul ca Obama sa-si justifice premiul Nobel pentru pace .... si sa creeze o alianță pentru pace, cu Cvartetul și cu unele țări Arabe. "

"Orice sistem de securitate care se crede ca a rezolvat conflictul Arabo-Israelian, este sortit eșecului", a avertizat el.

Saeb Erakat negociator-șef al Autorității Naționale Palestiniene (PNA) primul vorbitor, și încă activ în politică, a emis o declarație împotriva ocupației Israeliene din teritoriile palestiniene și a avertizat împotriva politicilor care "distrug soluția celor două state."

sursa :  EL PERIÓDICO.COM 16 de febrero 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Ierusalim o piatră grea pentru toate popoarele.

"Iata, voi preface Ierusalimul intr-un potir de ametire pentru toate popoarele dimprejur si chiar pentru Iuda, la impresurarea Ierusal...