Israel

Israel

vineri, 22 februarie 2013

Istoria Evreilor din MAROC

Istoria Evreilor din MAROC
Comunitatea Evreiasca din Maroc
Evreii au apărut pentru prima dată în Maroc cu mai mult de două milenii,se presupune ca călătoreau în parteneriat cu comercianții Fenicieni. Colonizarea Evreiasca a avut loc în timpul lui Nabucodonosor cind a distrus Ierusalimul.

Prin 1948, această Comunitate Evreiască veche, cea mai mare din Africa de Nord, a avut 265 000. În iunie 1948, după înființarea Statului Israel, demonstrații sângeroase au avut loc în Oujda și Djerada,unde au fost ucisi 44 de Evrei și mai multi raniti,la fel sa facut un boicot economic neoficial împotriva Evreilor Marocani.

Emigrarea în Israel a început cu inițiativa unor grupuri mici care au ajuns in Israel odata cu  independenta Israelului,in timp imigrația a crescut, ceea ce a adus mai mult de 250.000 de Evrei Marocani in Israel.

Masurile anti-Evreiești au fost puse în aplicare ca răspuns la constituirea Statului Israel. La 4 iunie 1949, in nordul Marocului au aparut demonstrații majore,unde au omorât și rănit zeci de Evrei.Aceste masuri au contribuit la plecarea Evreilor din Maroc.

În timpul celor doi ani dintre 1955 și 1957, mai mult de 70.000 de Evrei Marocani au sosit în Israel. În 1956, Marocul si-a declarat independența, astfel dar emigrarea Evreilor în Israel a fost suspendată.

 În 1959, activitățile Sioniste au devenit ilegale în Maroc,pe parcursul acestor ani, mai mult de 30 de mii de Evrei au fugit în Franța și în America. În 1963, revocare interdicției privind emigrarea în Israel, aduce încă 100 de mii de Evrei in Israel.

Astăzi, Comunitatea Evreiască din Maroc a scăzut cu mai puțin de 10% din numarul initial stabiliti. Din cei 17 000 de Evreii care au ramas, două treimi trăiesc în Casablanca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Ierusalim o piatră grea pentru toate popoarele.

"Iata, voi preface Ierusalimul intr-un potir de ametire pentru toate popoarele dimprejur si chiar pentru Iuda, la impresurarea Ierusal...