Istoria Evreilor din Egipt

 Istoria Evreilor din EGIPT
Comunitatea Evreiasca din Cairo Egpt 1930
Evreii trăiau în Egipt inca din timpurile biblice. Semintiile Israelite initial sau  mutat in tinutul Gosen (nord-estul extrem al Deltei Nilului), în timpul domniei lui Faraon Egipteanul.

De-a lungul anilor, Iudeii căutau adăpost și au locuit in Egipt. În 1897, au existat peste 25 de mii de evrei în Egipt, cei mai multi dintre ei fiind concentrati în orașele Cairo și Alexandria. În 1937, populația a ajuns la 63 500 de evrei.

Codul Naționalitatii a fost promulgat de către Egipt pe 26 mai 1926, legea cetățeniei egiptene facilita majoritatea populației a cărei limbă era arabă sau a căror religie era Islamică,această clauză a servit ca pretext oficial pentru expulzarea evreilor din Egipt. 

In anii 1940, odata cu creșterea naționalismului egiptean și eforturile miscarii sioniste de a crea un Stat pentru evrei,au început să apară activitati anti-evreiesti cu o intensitate mai mare. În 1945, a început neliniștea - zece evrei au fost uciși, 350 au fost răniți și o sinagoga, un spital evreiesc si o casa de pensii au fost incendiate.

 Dupa succesul mișcării sioniste de a-si stabili Statul Israel, incep sa apara măsuri violente și represive din partea guvernului și cetățenilor egipteni, pornite între iunie și noiembrie 1948. Au fost puse mai multe bombe în cartierele evreiesti, omorand mai mult de 70 de evrei și rănind aproximativ 200. Neliniștea în lunile care au urmat a dus la mai multe decese,două mii de evrei au fost arestați și mulți s-au ales cu proprietatea confiscată.

În 1956, guvernul egiptean sa folosit de Campania din Sinai ca un pretext pentru a expulza aproximativ 25.000 de evrei din Egipt și confiscarea bunurilor lor, le-a fost permis să-si ia o singura valiza și o mică sumă de bani, și toti au fost obligați să semneze documente de donatie a proprietatilor in favoarea guvernului egiptean. 

Evreii au plecat din Egipt in masa atunci când un nou amendament a fost creat în 1956, rectificarea Legii naționalitatii egiptene din 1926. Articolul 1 din Legea din 22 noiembrie 1956 prevedea că "sioniștii" au fost interzisi pentru a primi cetățenia egipteana; articolul mai prevedea ca orice cetatean evreu cu naționalitatea egipteana, prin ordin al Ministerului de Interne, era clasificat ca sionist; astfel au trecut la retragerea cetateniei si repatrierea evreilor.

În jur de o mie de evrei au fost închiși sau trimiși în lagăre de concentrare. La 23 noiembrie 1956, un manifest, semnat de ministrul Cultelor, și citit cu voce tare in moscheile din întreagul Egipt, au declarat că "toți evreii sunt sioniști și dușmani ai statului Egiptean", și a promis că toti evreii vor fi expulzat (AP, 26 și 29 noiembrie 1956, New York, telegrama mondială).

În 1957, populația evreiască din Egipt a scăzut deja la 15 000. În 1967, după Războiul de Șase Zile, a existat un nou val de persecuții, iar Comunitatea Evreiască a scăzut la 2.500. În anii 1970, după ce a fost data permisiunea ca evreii rămași in Egipt să părăsească țara, Comunitatea Evreiasca sa diminuat la câteva familii.

Drepturile evreilor au fost în cele din urmă recuperate în 1979, după ce președintele Anwar Sadat a semnat acordurile de pace de la Camp David, cu Israel. Numai atunci a fost permis să se stabilească legături intre Comunitatea din Egipt și Comunitatea evreiască din lume. Cei aproape 200 de evrei rămași în Egipt sunt acum în vârstă; Comunitatea Evreiască din Egipt, astazi practic a disparut.

In zilele noastre, desi evreii sunt in tara lor Israel, vedem prin declaratiile liderilor egipteni tot mai mult intentia de a expulza evreii din Israel afara din tara lor, de multe ori exprimand dorinta ca evrei sa fie impinsi in mare sau eliminati de pe fata pamantului. Dar toate aceste lucruri ne fac sa vedem cum se implineste tot ce este scris in Scriptura cu privire la Profetiile despre Israel.    Shalom !!!

Comentarii