Israel

Israel

vineri, 18 ianuarie 2013

Cetati de Refugiu versus Institutii Religioase

Cetati de refugiu 
Cunoscuta sub numele de Legea justei dreptati, una dintre cele mai vechi legi existente care constituia reciprocitatea echitabilă a criminalității și pedepsei. Această lege este adesea simbolizata prin fraza: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.

Cele mai vechi dovezi extra-biblice cu referire la legea talionului au fost găsite în Codul lui Hammurabi în regatul Babilonului. Această lege împiedica pe oameni de a-si face ei înșiși justiție, introducând astfel un început de ordine în societate cu privire la tratamentul de infracțiuni și contravenții.

Deși mulți cred că o astfel de lege încuraja răzbunarea, adevărul este că acesta a fost destinata să impună limitele de răzbunare. Nimeni nu putea sa-i faca un rau unui infractor mai mare decât a avut de suferit. În cazul în care a pierdut un ochi, nu avea voie sa-i scoata doi ochi, și așa mai departe.

Distincția dintre omor prin imprudență și a crimei premeditate poate fi găsita în paginile Scripturii. Crimă este atunci cind persoana a avut scopul ferm de a ucide, a fost premeditata si planificata. Crima fara voie este când prejudiciul nu a fost premeditat,de exemplu, atunci când sa luat viața cuiva accidental,dar esti vinovat desi e crimă fara intenție, cu toate acestea, rămâne vina. 

Un exemplu clasic este atunci când se întâmplă un accident de mașină, pe o stradă publică, unde conducătorul auto a omorat pe cineva care ia trecut prin fața mașinii fără să poata opri la momentul potrivit.

În Numeri 35, citim că Creatorul ia poruncit lui Moise sa separe sase cetati pentru a deveni un refugiu pentru persoanele care au comis o crimă accidentală.Potrivit Legii, în cazul în care o persoană a fost ucisă, familia celui omorat avea dreptul la "răzbunarea sângelui", avea dreptul de a gasi criminalul si astfel sa razbune sangele celui ucis.

Aceste şase cetăţi să fie cetăţi de scăpare pentru copiii lui Israel, pentru străin şi pentru celce locuieşte în mijlocul vostru: acolo va putea să scape orice om care va ucide pe cineva fără voie.(Númeri 35:15)

Dar dacă crima nu a fost intenționată, criminalul putea sa se refugieze într-una din aceste cetati de refugiu. În timp ce el era acolo, răzbunătorul sângelui nu avea voie sa-l ucida,deorece a fost protejat de un proces echitabil.

 În loc de a fi arestat sau ucis, criminalul fara intentie era ținut in libertate limitată de aceste cetati de refugiu,dacă parasea cetatea de refugiu atunci nu mai avea nici o protecție împotriva răzbunătorului sângelui.Legea mai prevedea ca atunci cind Marele Preot a murit, inculpatul era liber să părăsească cetatea și să se retragă înapoi în sânul familiei sale, deoarece crima sa era prescrisa.

Puterea Marelui Preot era valabila pe tot parcursul vieții sale, prin urmare,era nevoie de multi ani de asteptare până sa moara, și astfel inculpatul nu putea fi eliberat,astfel dar știm că legea conținea tipuri și umbre a unei realitati care sa manifestat odata cu venirea lui Mesia in lume prin nastere.

Această lege, este speciala în lucrarea realizată de Mantuitorul,toti suntem de asemenea,inculpații in fata Curtii Supreme a Creatorului,in ochii lui, un criminal nu este doar cine ia viața semenului său, ci, de asemenea, toti care alimentează ura in inima lor.

 Oricine urăşte pe fratele său, este un ucigaş; şi ştiţi că niciun ucigaş n'are viaţa vecinică rămînînd în el. (1 Ioan.3: 15).

Asemenea lui Pavel, care înainte de a deveni un apostol, a fost un persecutor : măcar că mai înainte eram un hulitor, un prigonitor şi batjocoritor. ...Noi de asemenea,am capatat îndurare, pentru tot ceea ce am făcut și toate relele facute mai dinainte, unde era "neștiință în necredință: "Dar am căpătat îndurare, pentrucă lucram din neştiinţă, în necredinţă! (1Tim.1:13)

Inainte ca Mantuitorul sa moara pe lemn ,el a strigat : "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!"  (Luc.23:34),acest apel era valabil pentru fiecare dintre noi,dupa cum spune versetul din(Ef.4: 18) avînd mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Yahveh, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor. 

Astfel dar in această stare, unde am putea să ne refugiem? Ce ar putea reprezenta Cetati de scapare in acest caz pentru noi ? Pavel spune : 
Înainte de venirea credinţei, noi eram supt paza Legii, închişi pentru credinţa care trebuia să fie descoperită. (Gál. 3:23),dar aceiasi Lege de asemenea ne-a protejat,deorece ne-a fost un îndrumător spre Mantuitor, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţă,astfel dar moartea Marelui Preot nea eliberat de toate capetele de acuzare.

Cine este Marele nostru Preot ? astfel da să lasam sa răspundă Scriptura :
Şi tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfînt, nevinovat, fără pată, despărţit de păcătoşi, şi înălţat mai pe sus de ceruri,care n'are nevoie, ca ceilalţi mari preoţi, să aducă jertfe în fiecare zi, întîi pentru păcatele sale, şi apoi pentru păcatele norodului, căci lucrul acesta l -a făcut odată pentru totdeauna, cînd S'a adus jertfă pe Sine însuş.( Evrei 7:26-27)

 Fiindca atat de mult a iubit Yahveh lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan.3:16)

Textul din Numeri spune că Moise a fost instruit de Yahveh pentru a separa șase cetati de scăpare, trei dincoace de Iordan, și alte trei dincolo de Iordan, in tara fagaduita, acest fapt ne indica un refugiu oferit de Lege cu privire la Vechiul Legământ, si acum în Noul Legământ.
Să daţi trei cetăţi dincoace de Iordan, şi trei cetăţi în ţara Canaanului: acestea să vă fie cetaţi de scăpare. (Númeri 35:14)

Aceste cetati de refugiu sunt un simbol al rolului jucat de Biserici de-a lungul existenței . Nu mă refer la biserica(Templu) Trup al lui Yahshua, ci Biserici ca o Instituție Religioasă. Cine nu se simte protejat în interiorul acestuia ? În ea găsim frați, un mediu primitor, o zona de confort într-o lume tulbure.....

Dar, dacă Yahshua, Marele nostru Preot a murit pentru păcatele noastre, de ce rămânem refugiați in Biserici ? Noi nu suntem chemați de Creator să trăim ca refugiați, azilanti în ghetourile noastre religioase. Creatorul ne trimite în lume, la fel cum a facut cu unicul sau fiu Yahshua .

Prin urmare, sa lasam zona noastra de confort , și sa mergem pe străzile din această lume,pentru a Propovadui Cuvantul care este datatorul de Viata Vesnica,îndeplinindu-se astfel vocația noastră ca "sarea pământului" și "lumina lumii" ca Bisericile sa nu mai fie doar niste "Cetati de scapare" sau "Cartiere generale"......dar si prin toate mijloacele de comunicare ,dupa cum spune versetul : ,,Ştiu faptele tale: iată ţi-am pus înainte o uşă deschisă, pe care nimeni n'o poate închide, căci ai puţină putere, şi ai păzit Cuvîntul Meu, şi n'ai tăgăduit Numele Meu. "(Apocalipsa 3:8) Shalom !!!

2 comentarii:

  1. YHWH sa protejeze israelul ca ar foarte multi dusmani

    RăspundețiȘtergere
  2. Tilcuirea este buna dar din pacate multi nu inteleg acest adevar si doresc sa ramina in aceste cetati ( biserici) spun ei de scapare ... dar ei sint in plasa vrajmasului prin manipulare teologica si unde Yahsuah nu este acolo pt-ca toate fiicele curvei au parasit pe Mire si s-a aliat cu 2 Corint 11. 14, 15 Ma rog ca Yahweh sa-i trezeasca din somnul mortii spirituale cit mai repede posibil . Shalom

    RăspundețiȘtergere

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu

Conferința privind pacea și securitatea din Orientul Mijlociu Ceea ce unii ar considera imposibil se întâmplă în fața ochilor noștri: la...