Antisemitismul Protestant

Antisemitismul Protestant
Unii Lideri Evanghelici " au pictat" o imagine destul de pesimistă a relațiilor dintre Biserică și Israel și Comunitatea Evreiască, în timpul unei vizite recente în Israel, susținând că Antisemitismul este o problemă cu o baza mult mai înrădăcinată în Teologia Creștină, care va fi foarte dificil să se dezrădăcineze.
Relațiile dintre Protestanți și Evrei în Statele Unite trec printr-o criză severă după ce unii lideri importanți a principalelor Culte Protestante au acuzat Israelul de "încălcări globale" ale drepturilor omului, astfel au cerut Congresului să-și reconsidere ajutorul militar pentru Israel.

Consiliul Mondial al Bisericilor: dusmanul Israelului
"Sunt destul de pesimist atunci când văd că, vom fi capabili să schimbam 2.000 de teologi greșite care sau manifestat în tot felul de factiuni si diatribele anti-semite" - a exprimat Paul Wilkinson, pastor asociat al Bisericii Hazel Grove Full Gospel, o mica Congregatie pro-Israel,  situata în Stockport, Anglia. El a continuat: "Cred ca ne-am păcăli noi insine, dacă credem că am putea schimba, ceea ce am înțeles a fi un Goliat al teologiei în Biserică. Goliatul cu care ne confruntăm astăzi este Goliatul Teologiei a înlocuirii, Goliatul  Palestinienilor Creștini care își bate joc de  Israel, care acuză Israelul, condamnând Israelul și Creștini care sprijină Israelul. "

"Teologie a înlocuirii", de asemenea, poreclita ca "Supercessionismo," este convingerea că Creștinismul a luat locul poporului Evreu, ca destinatar al promisiunilor făcute de YHVH în Vechiul Testament.
"Acest Goliat nu poate fi dărâmat cu o praștie și o piatră ca în zilele regelui David, pentru că problema nu este una politică, sociologică, problema nu are de a face cu lipsa de cultură sau de dialog," - a declarat Wilkinson , adaugand: "Problema este spirituală, problema este că  există un adversar al lui YHVH, Israel și Credinciosi adevarati."

Antisemitismul Protestant tot mai frecvent în Europa
Wilkinson și-a exprimat aceste opinii lunea trecuta, in timpul sesiunii de deschidere a unei consultări organizate de B'nai B'rith World Center în Ierusalim și de Ecumenical Theological Research Fraternity in Israel (ETRFI). Fondată în 1966 de către clerici și teologi din Ierusalim, ETRFI își propune să promoveze relațiile dintre Evrei și Creștini.

Aproximativ 20 de pastori pro-Israel si activiști din întreaga lume s-au adunat într-un hotel din afara Ierusalimului pentru a aborda atitudinile anti-Israel, simbolizate in principalele biserici protestante din ultimele decenii. Potrivit B'nai B'rith World Center, consultarea de trei zile  vizează construirea de punți de legătură între Israel și a Cultelor Protestante și "ajuta la schimbarea pozițiilor părtinitoare, care le-au adoptat împotriva conflictului Israeliano-Palestinian."

Unii participanți au pictat , o imagine foarte neagră a relațiilor dintre Israel și Bisericile Protestante, susținând că Biserica sa plasat pe o majoritate covârșitoare de partea Palestinienilor.
"Preocupările umanitare sunt un voal care acopera, sau este raționalizarea pentru ceea ce noi credem în cele din urmă  ca sunt ideile anti-semite și si Politicile anti-semite," - a declarat Andrew Love, pastorul Biserici Unită a Canadei, cea mai mare denominațiune protestantă din Canada.

În 2003, Biserica pe care o reprezinta a încercat să-și reevalueze critic relația sa cu Comunitatea Evreiască, și a dat un "pas important înainte" - amintește pastorul.

Martin Luther la fel a cazut in capcana anti-semitismului
Cu toate acestea, potrivit lui, acest spirit pozitiv, a fost stricat inca de atunci. La inceputul acestui an, Biserica a decis să "forțeze" prin a sancționa aprovizionarea cu produse din așezările Evreiești din Iudeea. "Dar ceea ce a ieșit din această poveste este modul în care este înrădăcinată această ură." -  a spus Love.

 Pastorul Love se învinovățește pe sine insusi și pe alți prieteni ai lui Israel, pentru că nu au reusit sa colaboreze,afirmand : "Aceia dintre noi care au preocupări ,pur și simplu nu au reacționat la activismul în creștere, care se dezvoltă în cadrul bisericilor locale," - a declarat pastorul, adăugând că nu există speranță: "Există o prăpastie mare între punctele de vedere ale conducerii superioare și a unor activiști și marea majoritate a persoanelor care stau în bancile adunarilor de duminică dimineața ,declarind :trebuie sa echipam acești oameni care stau în banci cu o altă narațiune despre toată această problemă, nu aceasta narativa pe care o primesc acum care este dezechilibrata și părtinitoare. "

Una din organizațiile "creștine" anti-semite
Pastorul britanic Wilkinson, pe de altă parte, a fost destul de convingător, în opinia sa, faptul că Bisericile Protestante tradiționale sunt "fără speranță", atunci când vine vorba de punctele lor de vedere cu privire la Evrei.
Și a menționat sentimentul pe care la experimentat în timpul unei Conferințe Internaționale cu puțin timp în urmă,unde si-a dat seama cât de interiorizate sunt sentimentele anti-semite, în unele Denominațiuni Creștine majore: "Acea Conferința a fost prima mea experienta neplacuta ,vazand ura absolută contra lui Israel, care există în inima Bisericii Protestante ".
În timpul conferinței, Wilkinson a mărturisit cum organizatorii și participanții au denunțat Israelul, ca un stat rasist vinovat de purificare etnica a poporului palestinian, chiar și până la punctul de a spune că nu a existat un templu evreiesc in Ierusalim !

Unul dintre vorbitori a numit Dumnezeul creștinilor Sioniști "ca un mare ucigas" și la descris pe Iosua din Bibliei ca "patronul spiritual al purificării etnice." Potrivit Wilkinson, nici unul dintre pastori protestanți care au fost prezenți nu a ridicat nici un protest la aceste vorbe ...

Un Pastor Scoțian a prezentat un mesaj in fata membrilor Parlamentului Scoțian: "El a vorbit despre speranța de Crăciun ,care se găsește în nașterea unui copil palestinian, născut ca refugiat, sub ocupație militară,"  a reamintit - Wilkinson .
Wilkinson a adăugat: "Eu nu recunosc pe Isus din Biserica Protestantă de astăzi ,Ceea ce găsim acum este o campanie de propagandă sponsorizata de către Autoritatea Palestiniană, Biserica Protestantă și lumea Islamică, inclusiv Biserica Evanghelica.".

Referindu-se la Islam, Wilkinson a accentuat o nota negativa : "Eu înțeleg dorința de a dezvolta un dialog inter-religios cu comunitatea islamică ,Desigur  vor exista musulmani care sunt prieteni ai lui Israel, prieteni ai poporului Evreu, dar un leopard nu poate sa si schimbe imaginea pielii, lumea are frică să vorbească și să denunțe ceea ce este atât de clar și evident -.. este o religie a urii, o religie a mortii, o religie de subjugare și asuprire unde nu există speranță pentru această religie, deși există speranță pentru mulți musulmani. "

Relațiile dintre Evrei și Protestanți au fost  foarte turbulente în ultimii ani, dar criza sa înrăutățit dramatic în ultimele luni, după ce liderii a celor mai importante Confesiuni Protestante din America ,au trimis o scrisoare comună la Congresului American apeland la politicienii americani să-și reconsidere sprijinul  militar pentru Israel.

Scrisoarea se referă la "încălcări masive ale drepturilor omului comise de Israelieni împotriva palestinienilor, inclusiv uciderea de civili, demolarea caselor și a deportării și restricțiile privind circulația palestinienilor, printre altele."
Cei 15 semnatarii au declarat în continuare "un tipar tulburător și o consecventă sfidare la adresa autorităților Israeliene pentru politicile americane care susțin o pace justă și durabilă."
La scurt timp după publicarea scrisorii, 7 organizatii importante Evreiești si au retras participarea la o reuniune inter-confesionala care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Cu toate acestea, Organizația Americană "Christians United for Israel"care se consideră "una dintre cele mai importante mișcări creștine de bază la nivel mondial", a declarat ca scrisoarea nu reprezintă majoritatea creștinilor, cel putin in Statele Unite ale Americii .

"Marea majoritate a creștinilor americani recunosc că, atunci când Israelul se confruntă cu Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic, se confruntă cu dușmani cu care asi impartasesc locurile ," - a declarat David Brog, director al grupului, adăugând: "marea majoritate a Creștinii Americani știu că în timp ce Israelul nu este perfect - ca si Statele Unite - ambele națiuni s-au angajat în lupta împotriva Terorismului, si la aderarea la cele mai înalte standarde morale ".
Este interesant și tragic în același timp, să se recunoască tendința anti-semita in aceste Biserici Protestante istorice, în acelasi timp se vede un declin mai pronuntat. Se pare că atunci cand Biserica se face mai antisemita,tot asa se vede si mai mult declinul spiritual cu care se confruntă, lăsând Autoritatea și interpretarea literală a Cuvântului lui YHVH, să se dedice unor cauze sociale, ale ecumenismului și a valurilor umaniste care au afectat credința creștină.

Noi avem convingerea că toti adevărati creștini născuti din nou devin din ce în ce mai mult un prieten al lui Israel ca popor și națiune, recunoascănd rădăcinile sale și că întreaga lor viață și existență  ce are de a face cu alianța veșnica a lui YHVH a făcuta cu poporul sau - poporul lui Israel. O lectură mai atentă a Romani 9, 10 și 11 este suficienta pentru a elucida,pentru oricine care are smerenie suficienta să recunoască planul minunat al lui YHVH pentru poporul Său!  Shalom !!!

Comentarii

  1. WOOO! Creștinismul Israel? deci curva a devenit Fecioară!!! WOOOO!Păi nu vedeți că ,Creștinismul a inlaturat tot ce are ceva evreesc. Curva ,Creștinismul au Înlaturat
    Identitatea Evreiască
    Ziua de închinare
    sărbatorile
    și mai rău de cît toate creștinii s-au lepădat de Evrteul Yahushua(h) și au luat in btațe pe Păgînul Isus

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)