Israel

Loading...

marți, 25 septembrie 2012

Sarbatoarea sfânta a Ispasirii - Yom Kippur


Sarbatoarea Ispasirii - Yom Kippur

"Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "Sa nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi si urmasii vostri un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt YHWH, care va sfintesc. (Exod.31:13)

    Le-am dat legile Mele şi le-am făcut cunoscut poruncile Mele, pe cari trebuie să le împlinească omul, ca să trăiască prin ele.  Le-am dat si Sabatele Mele, sa fie ca un semn intre Mine si ei, pentru ca sa stie ca Eu sunt YHWH care-i sfintesc. Sfintiti Sabatele Mele, caci ele sunt un semn intre Mine si voi, ca sa stiti ca Eu sunt YHWH ELOHIM al vostru!" (Ezec.20:11,12,20)

,În ziua a zecea a acestei a şaptea luni, va fi ziua ispăşirii: atunci să aveţi o adunare sfîntă, să vă smeriţi sufletele, Să nu faceţi nici o lucrare în ziua aceea, căci este ziua ispăşirii, cînd trebuie făcută ispăşire pentru voi înaintea lui YHWH ELOHIM al vostru.

Oricine nu se va smeri în ziua aceea, va fi nimicit din poporul lui. Pe oricine va face în ziua aceea vreo lucrare oarecare, îl voi nimici din mijlocul poporului lui. Să nu faceţi nici o lucrare atunci.
 Aceasta este o lege vecinică pentru urmaşii voştri, în toate locurile în cari veţi locui.
Aceasta să fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihnă, şi să vă smeriţi sufletele în ziua aceasta; din seara zilei a noua pînă în seara următoare, să prăznuiţi Sabatul vostru.`(Levític 23:27-32)

Sarbatoarea din acest an va avea loc pe data de 26 Septembrie 2012 (10 Tisrei 5773) 
Sărbătoarea se prăznuieşte în ziua a zecea a lunii a şaptea biblice, Tişrei. Elementul central al sărbătorii este iertarea tuturor păcatelor şi în special al celor din neştiinţă în urma slujbei pe care o făcea Marele Preot -. Dar în partea a doua intră numai marele preot, odată pe an, şi nu fără sînge, pe care îl aduce pentru sine însuş şi pentru păcatele din neştiinţă ale norodului. ( Evr. 9:7).


De Ziua Ispasirii-Yom Kippur, este foarte probabil ca această zi să fie ziua în care Mantuitorul aşi va curăţa poporul şi-l va elibera de prezenţa păcatului la revenirea sa. ..tot aşa, Yashua, după ce S'a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora, Se va arăta a doua oară, nu în vederea păcatului, ca să aducă mîntuirea celor ce -L aşteaptă.   (Evrei 9:28)

Sărbătoarea se serbează cu o zi de adunare sfântă şi cu interdicţia totală a oricărei munci.
Deasemenea, de la apusul soarelui de după ziua a noua şi până la următoarea  seară, toţi membrii Adunarii vor posti ( fără hrană şi băutură).

 Ziua Ispasirii-Yom Kippur era o  zi în care avea loc o adunare sfântă şi solemnă, în care nu se lucra, unde  avea loc o inspectie şi judecată personală, credincioşii se smereau şi se pocăiau, iar postul era obligatoriu.

 Sărbătoarea Ispasirii semnifica, ziua în care YHWH făcea judecata copiilor Săi şi îi curăţa de vinovăţia lor si era o zi de mâhnire şi de mare smerire. Marele Preot făcea ispăşirea pentru toate păcatele poporului şi ţapul era alungat în pustie pentru Azazel .

Să ia din sîngele viţelului şi să stropească cu degetul pe partea dinainte a capacului ispăşirii spre răsărit; să stropească din sînge de şapte ori cu degetul lui înaintea capacului ispăşirii.Să junghie ţapul adus ca jertfă de ispăşire pentru popor, şi să -i ducă sîngele dincolo de perdeaua dinlăuntru. Cu sîngele acesta să facă întocmai cum a făcut cu sîngele viţelului, să stropească cu el spre capacul ispăşirii şi înaintea capacului ispăşirii. Aaron să-şi pună amîndouă mînile pe capul ţapului celui viu, şi să mărturisească peste el toate fărădelegile copiilor lui Israel şi toate călcările lor de lege cu cari au păcătuit ei; să le pună pe capul ţapului, apoi să -l izgonească în pustie, printr'un om care va avea însărcinarea aceasta. (Levític 16:14-15,21.)

 Ziua Ispasirii-Yom Kippur  ne ajută să ne amintim de actul răscumpărător al Mantuitorului,prin care a fost „străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre” şi făcând ispăşirea păcatelor noastre. El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentruca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui aţi fost vindecaţi. (1 Petru 2:24)

 De Ziua Ispasirii-Yom Kippur, este foarte probabil ca această zi să fie ziua în care Israelul se va întoarce la Mantuitorul său ... Atunci voi turna peste casa lui David şi peste locuitorii Ierusalimului, un duh de îndurare şi de rugăciune, şi îşi vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns. Îl vor plînge cum plînge cineva pe singurul lui fiu, şi -L vor plînge amarnic, cum plînge cineva pe un întîi născut. (Zaharia 12:10.)

Prin neglijarea Zilei Ispăşirii-Yom Kippur, care aduce aminte actul final de răscumpărare săvârşit de Mantuitorul, care la a doua venire aşi va curăţa poporul şi-i va scăpa de păcatele lor, îi poate face pe oameni neascultatori sa nu aiba parte de Viata Vesnica,prin problema păcatului care afectează omenirea.     Shalom !!!

3 comentarii:

 1. staruinta_in_rugaciune@yahoo.com25 septembrie 2012, 21:35

  Acest articol este conceput in asa fel incat sa para ca cine nu tine aceaseasta sarbatoare isi va pierde mantuirea. Coloseni 2:16,17:" Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat,care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos. " Deci, aceasta sarbatoare a reprezentat umbra lucrurilor viitoare {si si-au avut implinirea in Hristos. Dece va mai supuneti la aceste lucruri incepatoare despre care vorbeste pana si Pavel ca sunt de prisosa fi tinute? :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Staruința!!! Yom kippur și-a avut împlinirea în ...hristos???
  deci noi nu mai sîntem datori să ținem Yom kippur?
  Cum se vace că porunca ..Aceasta să fie pentru voi o lege VEȘNICĂ .Lev 23 v31 .După tine cam cît de lungă e VEȘNICIA?
  După mine și după ce spun Scripturile Sfinte este un timp foarte lung ,care nu poate fi determinat.Judecata cu privire la ziua de Sărbătoare,Șabat lună nouă ,mîncare ,băutură o poate face doar TRUPUL LUI HAMAȘIAH ,adică Adunarea Lui (Ysraelul lui YHWH)...Păgîni nu pot,nu au dreptul să judece Trupul lui haMașiah(Adunarea) Yah-Shuah este același ieri ,astăzi și în veac.Yom kippur poate fi și o comemorare a Ispășiri din golgota(1 ioan 2v 2) deci în această zi se comemorează și ispășirea din calvar

  RăspundețiȘtergere
 3. Iata-ne in pragul sarbatorii Sarbatorilor.
  Ce-a mai solemna zi dintr-un an, dar care este trecuta cu vederea de crestinatate.
  Aceasta este ziua despre care se vorbeste si in YsaYah 58.
  Nu ca nu mai trebuie tinuta, dar Celui Preasfint nu-i placea cum era tinuta.
  Acum Ii place cum este tinuta de pretinsii credinciosi?
  Asa cum aratam si intr-o alta postare, in lumea aceasta secularizata, aceasta sarbatoare este manevrata cu o zi inainte s-au dupa data hotarita de Cel Prea Inalt, pentru a fi pastrate traditiile.

  RăspundețiȘtergere

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...