Sarbatoarea Corturilor

Sarbatoarea Corturilor - Sukkot
"Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "Sa nu care cumva sa nu tineti Shabbatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi si urmasii vostri un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt YaHWeH, care va sfintesc. (Exod.31:13)

   Le-am dat legile Mele şi le-am făcut cunoscut poruncile Mele, pe cari trebuie să le împlinească omul, ca să trăiască prin ele.  Le-am dat si Sabatele Mele, sa fie ca un semn intre Mine si ei, pentru ca sa stie ca Eu sunt YaHWeH care-i sfintesc. Sfintiti Shabbatele Mele, caci ele sunt un semn intre Mine si voi, ca sa stiti ca Eu sunt YaHWeH ELOHIM al vostru!" (Ezec.20:11,12,20)

,Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: ,În a cincisprezecea zi a acestei a şaptea luni, va fi sărbătoarea corturilor, în cinstea lui YaHWeH, timp de şapte zile.În ziua întîi să fie o adunare sfîntă: să nu faceţi nici o lucrare de slugă în timpul ei.A opta zi, să aveţi o adunare sfîntă,aceasta să fie o adunare de sărbătoare: să nu faceţi nici o lucrare de slugă în timpul ei.(Levític 23:34-35,36)

Sărbătoarea se desfăşoară ca durată pe parcursul a opt zile respectiv între 15 şi 22 Tişrei. În prima şi în a opta zi se organizează adunări de sărbătoare cu slujbă duhovnicească şi nu se lucrează.

Yashua la Praznicul Corturilor
Si praznicul iudeilor, praznicul zis al Corturilor, era aproape. (Ioan.7:2)
Pe la jumatatea praznicului, Yashua S-a suit la Templu. Si invata norodul. (Ioan.7:14)
In ziua de pe urma, care era ziua cea mare a praznicului, Yashua a stat in picioare si a strigat: "Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea. (Ioan.7:37)

Această sărbătoare prevesteşte intrarea în „Cortul lui YaHWeH” a credincioşilor. L -a aruncat în Adînc, l -a închis acolo, şi a pecetluit intrarea deasupra lui, ca să nu mai înşele Neamurile, pînă se vor împlini cei o mie de ani. După aceea, trebuie să fie deslegat pentru puţină vreme. (Apocalipsa 20:3)

Această sărbătoare reprezinta adevăratele roade, în mod spiritual pe care YaHWeH însuşi le va strânge . Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi se va înviora. Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel neprihănit va pune pe mulţi oameni într'o stare după voia lui YaHWeH, şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. ( Isaia 53:11).

 Tot cu această ocazie YaHWeH va nimici moartea pentru totdeauna. nimiceşte moartea pe vecie: YaHWeH ELOHIM va şterge lacrămile de pe toate feţele, şi îndepărtează de pe tot pămîntul ocara poporului Său; da, YaHWeH a vorbit. (Isaía 25:8)

El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tînguire, nici ţipăt, nici durere, pentrucă lucrurile dintîi au trecut.`` (Apocalipsa 21:4)

În perioada Sărbătorii Corturilor s-a născut cronologic şi Yashua ca „Fiu al omului”,Este foarte probabil că Yashua,s-a născut de Sărbătoarea Colibelor..

In Praznicul Corturilor sau al Strângerii Roadelor se comemorau peregrinările Israeliţilor  timp de 40 de ani în pustie înainte de intrarea în Canaan şi sălăşluirea lor în corturi, unde timp de şapte zile, toţi evreii trebuiau să-şi părăsească locuinţele şi să stea în corturi sau colibe făcute din crengi şi pânză, de-asemenea, se încheia recoltarea roadelor.

Neglijarea Praznicului Corturilor, aducătorul aminte al faptului că în trecut YaHWeH ne-a călăuzit în mod providenţial, îi poate face pe oameni să se îndoiască de capacitatea Sa de a ne duce în Ţara Promisă.”

Cînd nu este nicio descoperire a lui YaHWeH, poporul este fără frîu; dar ferice de poporul care păzeşte legea! -(Provérb. 29:18)

Semnificatia spirituala a Sarbatorii Corturilor este  Imparatia de o mie de ani / Mileniul
Dar iată că urgia cu care va lovi YaHWeH pe toate popoarele, cari vor lupta împotriva Ierusalimului. Le va putrezi carnea stînd încă în picioare, le vor putrezi ochii în găurile lor, şi le va putrezi limba în gură. 

Toţi ceice vor mai rămînea din toate neamurile venite împotriva Ierusalimului, se vor sui în fiecare an să se închine înaintea Împăratului, YHWH al oştirilor, şi să prăznuiască sărbătoarea corturilor.

Dacă unele din familiile pămîntului nu vor voi să se suie la Ierusalim ca să se închine înaintea Împăratului, YaHWeH al oştirilor, nu va cădea ploaie peste ele.Dacă familia Egiptului nu se va sui, dacă nu va veni, nu va cădea ploaie nici peste ea; va fi lovită cu aceeaş urgie cu care va lovi YaHWeH neamurile cari nu se vor sui să prăznuiască sărbătoarea corturilor.Aceasta va fi pedeapsa Egiptului, şi pedeapsa tuturor neamurilor cari nu se vor sui să prăznuiască sărbătoarea corturilor. (Zaharia 14:12,16-19)   Shalom Israel!!!

Comentarii

  1. Ce fara inteepciune poate fi interpretata Scriptura.. de ce mai sunt blamati crestinii traditionali? Ca tot asa mistifica intelesul textelor, precum vad aici. Si fiecare vrea sa si legitimizeze credeul..nu conteaza cum...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si vad ca aici cad precipitatii..dar a sarbatoare nu mergem..care e explicatia? Vedeti ca asta e o sarbatoare evreiasca, destinata evreilor? Si pentru noi sarbaroarea asta nu are nici un fel de rezonanta istorica...textul e explicit in privinta celor ce trebuiau sa o respecte.. in niciun caz crestinii romani, ce ajung sa tina de sarbatori dar uita alte aspecte....

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricine decide să urmeze pe Mesia lui Israel, devine un cetățean al Israelului.
    aduceţi-vă aminte că în vremea aceea eraţi fără Yashua, fără drept de cetăţenie în Israel, străini de legămintele făgăduinţei, fără nădejde şi fără YHVH în lume. (Eféseni 2:12)

    Studiaza mai bine !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Yahweh a poruncit că începînd din a 15 a zi a luni a 7 a pînă în ziua a 21 inclusiv tot Ysraelul să locuească în Sukah.
    Ori mulîi sîmbatari care se laudă cu sărbătorile ignoră total acest aspect .Pentru ei Sukkot e un fel de ziua recoltei la comuniști.
    Cîți sîmbatari ai văzut tu ca la această sărbatoare să-și facă o Sukah și să locuească în ea după poruncă?...foarte puțini îi poți număra pe degete...și asta e pentru că dracu ea învățat că ei acum sînt întrun alt fel de sukah(cort)spiritual...Atunci de ce nu ți și Șabatul tot spiritual? ori Pesach tot spiritual .Cum AZIMA la sărbatoarea azimilor este firește (fizic) așa și Sukah este firește (fizic)
    Nu te mai lăsa amăgit de dracu cu spiritualitatea ...Ține Sărbatoarea așa cum a fost poruncită original.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)