Sarbatoarea Cincizecimii-Pentecostes

Shavuot-Sarbatoarea Saptamanilor
Sărbătoarea se ţine la 6 Sivan-27 Mai ( a cincizecea zi după 16 Nisan)

De a doua zi după Sabat,
Să număraţi cincizeci de zile pînă în ziua care vine după al şaptelea Sabat;
În aceeaş zi, să vestiţi sărbătoarea, şi să aveţi o adunare sfîntă: atunci să nu faceţi nici o lucrare de slugă.
Aceasta este o lege vecinică pentru urmaşii voştri, în toate locurile în cari veţi locui. (Levític 23:15,16,21)


Ucenicii- Daca ucenicii erau prezenti la Sarbatoarea Cincizecimii,inseamna ca este valabila si trebuie Sarbatorita


In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. (Fapt.2:1)

    Pavel se hotarase sa treaca pe langa Efes, fara sa se opreasca aici, ca sa nu piarda vremea in Asia; caci se grabea ca, daca-i va fi cu putinta, sa fie in Ierusalim de ziua Cincizecimii. (Fapt.20:16)


Pavel la Cincizecime

Voi mai rămînea totuş în Efes pînă la Cincizecime, (1Cor.16:8)

Este sărbătoarea ce aminteşte de rostirea celor 10 porunci care au fost scrise pe două table de piatră cu „însuşi degetul lui YHVH” – Exod 20:1-18;

Este sărbătoarea în care Yahshua a trimis „făgăduinţa” – Duhul Sfânt – Fapte 2:1.


Bucuria este Darul Duhului Sfint

13YHVH al nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea, pe care o dă credinţa, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiţi tari în nădejde! (Romani 15:13)

12Astfel dar, preaiubiţilor, după cum totdeauna aţi fost ascultători, duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur, nu numai când sunt eu de faţă, ci cu mult mai mult acum, în lipsa mea.
13Căci YHVH este Acela care lucrează în voi, şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea.
14Faceţi toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăieli,
15ca să fiţi fără prihană şi curaţi, copii ai lui YHVH, fără vină, în mijlocul unui neam ticălos şi stricat, în care străluciţi ca nişte lumini în lume,
16ţinând sus Cuvântul vieţii; aşa ca, în ziua lui Yahshua, să mă pot lăuda că n-am alergat, nici nu m-am ostenit în zadar.
17Şi chiar dacă va trebui să fiu turnat ca o jertfă de băutură peste jertfa şi slujba credinţei voastre, eu mă bucur şi mă bucur cu voi toţi.
18Tot aşa şi voi, bucuraţi-vă, şi bucuraţi-vă împreună cu mine. (Filipeni 2:12-18)

Bucuria sau fericirea este un sentiment de fericire care poate varia de la o simpla mulţumire pentru un deliciu mare sau euforie.Mulţumire, satisfacţie şi triumf poate fi expresia de diferite grade de bucurie, în funcţie de circumstanţe.

Din punct de vedere secular sau materiale, oamenii pot simţi bucuria lor în realizările, munca, familia,asociere cu alţii, etc. Facand fapte bune pot aduce pacea şi liniştea de conştiinţă - un fel de bucurie morală.

Această reflecţie este despre bucuria spirituala, care este parte din roadele Duhului.

 Bucuria sau fericirea este menţionat de multe ori în Vechiul Testament. Cei care au fost credincioşi la YHVH au simţit bucuria în serviciul Său.Când oamenii au venit împreună la sărbători pentru a celebra festivităţile  lui YHVH, toti au fost umpluti cu bucurie debunătatea lui YHVH şi prin amintirea  binefacerilor Lui.

 Cartea Psalmilor este ghidul de imnuri şi cult din Israel, care conţine o mulţime cuvinte de încurajare  şi bucurie.Dar, în Vechiul Testament nu a fost o bucurie constantă deoarece Duhul Sfânt nu a fost prezent în mod continu.

  Mai multe texte atesta mărturia, că poporul lui Israel nu a avut bucuria din cauza de nesupunere la YHVH.Este scris în Noul Testament ca bucuria este ridicata la un nivel superior şi este dat un accent mai mare deoarece aceasta bucurie este legată în principal cu Yahshua.

  Mare bucurie a fost manifestata atunci când a fost născut în Betleem, atunci când El ia vindecat pe oameni în timpul slujirii sale, atunci când El sa ridicat din mormânt ca Mântuitorul Înviat, şi atunci când oamenii se întoarse spre Evanghelie şi au primit Duhul Sfânt, prin efectul predici apostolilor şi a ucenicilor.

   Bucuria este o roadă a Duhului 

22Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, (Galateni 5:22)
17Căci Împărăţia lui YHVH nu este mâncare şi băutură, ci neprihănire, pace şi bucurie în Duhul Sfânt. (Romani 14:17)

 Ea creşte atunci când ne întâlnim cu comunitatea de credincioşi ca să te bucuri cu cei care se bucura 

15Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng. (Romani 12:15)
26Şi dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el. (1 Corinteni 12:26)
3Şi v-am scris cum v-am scris, ca, la venirea mea, să n-am întristare din partea celor ce trebuiau să-mi facă bucurie; şi sunt încredinţat, cu privire la voi toţi, că bucuria mea este bucuria voastră a tuturor.( 2 Cor. 2:3)

  Păcătoşii  simt bucurie atunci când se pocăiasc şi  primeasc pe Yahshua ca YHVH şi Mântuitor
(Faptele Apostolilor 16:30-34).

Trăind o viaţă creştină nu este uşor; credincioşii sufera adesea dificultăţi serioase.
În trecut, un număr mare de creştini au fost torturaţi şi ucişi din cauza angajamentului ferm cu
Yahshua. Chiar şi astăzi,in anumite ţări, unii mor din cauza credinţei lor.

2Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări,
3ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.
4Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, pentru ca să fiţi desăvârşiţi, întregi, şi să nu duceţi lipsă de nimic. (Iacov 1:2-4)

12Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi:
13dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de patimile lui Yahshua, ca să vă bucuraţi şi să vă înveseliţi şi la arătarea slavei Lui. (1 Petru 4:12,13)

Iacov 1:2-4 şi 1 Petru 4:12-13,  ne alerteaza să luam în considerare bucuria pentru suferinta in Yahshua, pentru că această experienţă ne ajută să creastem mai puternici în relaţia noastră cu El.

 Bucuria nu rezulta din suferinta  evident, dar rămâne în crestin, în ciuda suferinţei.
Cu prezenţa Duhului Sfânt, creştinii se bucura in YHVH, în ei înşişi, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă.
Bucuria care vine de la Duhul nu se bazează pe circumstanţe, dar este prezenta in drumul
zilnic cu Yahshua.
Credinciosii nu sunt imuni la suferinţa pentru Yahshua. Cu toate acestea,ne permitem să continuam bucuria găsita în Yahshua, sărbătorind-o în drumul zilnic cu El, cu comunitatea noastră si cu ceilalţi ucenici în speranţa de a doua venire a lui Yahshua.
  Permitem Duhului Sfânt să cultive rod în vieţile noastre, de a le primi cu o bucurie infinită.

INTREBAREA PENTRU MEDITATIE

În cazul în care calendarul de sărbători anuale, care YHVH la instituit în Biblie nu este pentru noi, Creştini  ,atunci pentru ce acelasi YHVH ,a ales în mod specific aceste date (SARBATORI) pentru a efectua acte de importanţă majora, pentru viaţă a poporului lui YHVH, cum este cazul Trimiterii Duhul Sfânt la Sarbatoarea Cincizecimii ?
  • In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. (Fapt.2:1)
 Deodata, a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei. (Fapt.2:2)
Şi când ?  in ziua Cincizecimii, erau toţi împreună într-un singur loc, şi a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic, şi a umplut toată casa.       Shalom !!!

Comentarii

  1. Is curioasa daca esti evreu si vb ebraica...eu lokuiesc in state si incerc sa invat ebraica akuma. E o limba divina si imi pare rau ca nu am vazut pana akuma aceasta...poate schimbam cateva pareri... sau poate daca am intrebari cu privire la Gematria sau alte chestii care imi sunt mai greu sa le inteleg, ai fi dispus sa ma ajuti. Shalom!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. am crezut ca pot sa am acces la un evreu:))))) ... limba acuma o invat insa e fain cand ai o calauza mai...din interior...ii ok insa pe aici sunt multi evrei ...pe internet accesul la ce vreau eu sa stiu ii asa limitat...insa e nu e imposibil:)) si amin ..fie ca toti sa intram in Odihna Lui Sabatica menita , noua, copiilor Lui, aici pe pamant. Harul sa fie cu tine si familia ta!

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce răstâlmăciți Cuvântul Sfintelor Scripturi profanat deja peste măsură în Bibliile actuale aprobate la Niceea și Trent? Dacă tot vorbiți „din Biblii” - că sunt mai multe variante de Biblii...care nu seamănă una cu alta - de ce nu respectați măcar ce scrie „la fel” în aceste Biblii? Dacă „shavuot” înseamnă „săptămâni” ce legătură au săptămânile sau sărbătoarea Săptămânilor cu „Cincizecimea penticosta”?
    1. șapte săptămâni = 50 zile! ...nu 49 zile = 7 zile x 7 săptămâni!
    2. cum să numeri 50 zile din 16 Abib-Nisan? Ce reprezintă 16 Nisan? Leviticul 23.15,16 nu are legătură cu Deuteronom 16.9 ??? care spune de când se numără cele 7 săptămâni „ÎNTREGI - Leviticul 23.15 = pentru muncă”, de când vei începe seceratul? 16 Nisan nu face parte din cele 7 zile de Pesach? Ce activități se pot desfășura în săptămâna Pesach-ului Exod 12.16? Oricum ați învârti lucrurile, număratul din 16 Nisan, este o minciună - Calculul Sărbătorii Săptămânilor din 16 Nisan este un INDICATOR ÎNȘELĂTOR, care duce la un Hristos (Matei 24.24) - diferit și în opoziție cu Mesia (Yashuah HaMashiach - Ioan 4.22).
    3. Sărbătorile Sfinte, rânduielile cerești sunt scrise pe cer de lună, soare și astre, după un calendar lunar-solar (ebraic), după Genesa 1.14: „Şi a zis YHVH; „să fie luminători în tăriile cerului, să deosebească între zi şi noapte, şi să fie ca semne; şi pentru a marca (a arăta) moedim = sărbătorile, şi pentru a marca (a arăta) zilele şi anii.” - traducere din Torah, din limba ebraică (Bereșit 1.14); sărbătorile sfinte nu corespund și nu au nici o legătură cu un calendar solar păgân babilo-greco-roman după astrologul egiptean Toth; nici după calendarul Iulian, Gregorian actual, și nici după calendarul Papal (un amestec de calendar solar, cu cel lunar-solar), aflat în fașă!
    4. Sărbătoarea Săptămânilor, corespunde cu „primirea verbală a Legii de pe Sinai (luna a 3-a Sivan, după luna plină = pe 16 Sivan); sărbătoarea Cincizecimi Sfinte, Cumpăna sărbătorilor (Leviticul 23), corespunde celor 50 zile după Sărbătoarea Săptămânilor, 10+40 state de Moise pe muntele Sinai (Exod 24.18), până când a coborât cu primele Table ale Mărturiei (sparte de piciorul muntelui - Exod 32.19 - corespondent sărbătorii declarate de Aaron - Exod 32.5,6.
    5. Sărbătoarea Cincizecimii este în luna 5-a Av, când se termină secerișul(Ioan 4.35), de când se numără alte 50 zile (10+40 state de Moise pe munte - Exod 34.28), până la sărbătoarea strângerii roadelor de la sfârșitul anului (Exod 23.16 și 34.22 - serbată la Sărbătoarea Corturilor-bucuria rodelor)- corespondentă primiri celui de-al doilea rând de Table ale Mărturiei.
    Biblia este relevantă - orice discuție, este fără rost!(Acum trăim timpul din Daniel 12.4, nu cel din Genesa 3.1). Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o - Ioan 1.5. Nu vă este teamă de YHVH - mie îmi este teamă să-I sucesc Cuvântul care s-a făcut trup - Baruch Hu - Binecuvântat să fie El!

    CONCLUZIE - Cincizecimea penticosta este o înșelătorie fără suport biblic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Shalom !!!

    Toata explicatia pe care o dai se bazeaza pe despartirea vesetelor 15 si 16 din Lev.23,prin care scoti inca o Sarbatoare si anume Sarbatoarea Saptamanilor o desparti de Cincizecime ,mai adaugi 50 de zile dupa 50 si numesti Sarbatoarea Cincizecimii ca find corecta in luna a 5a Av,dar in afara de ati mentine punctul de vedere nu ai nici o baza ca sa mai adaugi 50 de zile dupa Sarbatoarea Cincizecimii(Saptamanilor)si sa ti iasa luna a 5a Av.despre care nu avem explicatii in Scriptura.

    da 7 Saptamani sunt 49 de zile,iar ziua leganarii snopului este prima zi dupa Sabat(Azimile),deci ziua leganarii dupa Sabat(Azimile)si 49 de zile ( 7 Saptamani INTREGI) 1+49 fac 50 de zile,si este Sarbatoarea Cincizcimii (Saptamanilor),vezi versetul 11 din Lev.23 (Leganarea Snopului)

    La punctul 4 numesti Primirea verbala a Legii cind vers.12 din Exod 24 spune asa : 12. Domnul a zis lui Moise: "Suie-te la Mine pe munte si ramai acolo. Eu iti voi da niste table de piatra cu Legea si poruncile pe care le-am scris pentru invatatura lor."

    Concluzia ta s-ar putea sa fie gresita ,deorece Scriptura este scrisa de oamenii insuflati de Dumnezeu,ar trebui sa ti pui intrebarea daca cumva nu intri sub incidenta versetului din Apocalipsa : 18. Marturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta.
    19. Si, daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei prorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta."
    20. Cel ce adevereste aceste lucruri zice: "Da, Eu vin curand." Amin! Vino, Doamne Isuse!
    21. Harul Domnului Isus Hristos sa fie cu voi cu toti! Amin.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sistemul de numerotare sadukeian,este sistemul aratat cu atita adoratie de TEO;Well! MIntuitorul nu are o parere chiar buna despre saduchei;(va rataciti ,ca nu cunoasteti Scripturile) Saducheii (clasa preoteasca)sint in necunostinta de Sacred scriptures;plus Yahushua(h) le mai spune si rataciti;Deci acest sistem de calcul al Omerului incepind de dupa shabbatul saptaminal si nu dupa cel anual (praznicul Azimilor) este incorect.Shavuah nu inseamna saptamina ,ci o perioada de 7.ori in cazul nostru o perioada de 7x7=49.Numaratoarea Omerului incepe exact in ziua cind se aduce snopul leganat (omerul) a doua zi dupa shabbath (shabbatul anual .PA)deci 16 abbib(nisan)nicidecum dupa shabbatul saptaminal(eruarea saducheilor).Totusi si sistemul rabinical este incorect(fariseu) Incorectitudinea vine din faptul ca folosesc un calendar incorect(hillel al doilea) si nu observa calendarul Creatorului in raport de Abbib si luna noua;de aceia sarbatoarea Shavout cade rusalile catolice(penty-co)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragii mei! Eu doar mărturisesc lumina primită de mine, fără nici un interes – nu sunt popă, nu sunt pastor – sunt credincios în Cel care m-a trezit de 3 ori din moarte - nu contrazic pe nimeni - pentru mine, aceasta este un lucru clar și cine înțelege, pentru el înțelege iar cine nu vrea să înțeleagă, pentru el nu vrea să înțeleagă! Eu nu am nici de câștigat, nici de pierdut dar solia mea este că tot saducheismul, fariseismul și mai ales CREȘTINISMUL cu Biblia lui... sunt FALSURI ale SFINTELOR SCRIPTURI EBRAICE! Matei 13.15, Ioan 12.40 și Faptele ap. 28.27, spune același lucru: „Le-a orbit ochii şi le-a împietrit inima, ca să nu vadă cu ochii, să nu înţeleagă cu inima, să nu se întoarcă la YaHVeH, şi să-i vindec (Yahshuah – Eu sunt YHVH).”

    Sărbătoarea Shavuot este sărbătoarea lui YaHVeH (și este Sfântă... veșnic pe 16 Sivan – la 7 săptămâni după săptămâna Pesach-ului, când s-a dat de pe muntele Sinai Legea verbală), în timp ce sărbătoarea Cincizecimii PENTICOSTA este sărbătoarea morții (după 50 zile de la sărbătoarea Shavuot, când s-a primit Legea Scrisă pe Tablele sparte de Moise de piciorul muntelui – Exod 32.19), inspirată de HaSatana lui Aharon; Cincizecimea este instituită de Aharon (Exod 32.5), pentru care s-a plătit tributul celor 3.000 de suflete (Exod 32.28), ...exact la 50 de zile de la Shavuot (Moise a stat de 2 ori câte 40 zile pe munte – Exod 24.18, și 34.28, ...după ce s-a dat Legea verbală – Exod 19.11 și 16).
    Shalom alehem!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule anonim cred ca aveti mari probleme de scrieti asa ceva

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Atunci si cei ce se tem de Yahweh au vorbit adesea unul cu altul; Yahweh a luat aminte la lucrul acesta si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Yahweh si cinstesc Numele Lui.(Maleahi 3)